Expediția lui Sir John Franklin prin Pasajul de Nord-Vest rămâne un moment istoric care continuă să fascineze și să provoace imaginația, mai ales printr-un detaliu tulburător: un căpitan a fost mâncat de propriul echipaj.
Marinarii care au murit încercând să scape din ghețurile Arctice, după ce navele lor, Terror și Erebus, au rămas blocate în 1846, sunt un testament tragic al rezistenței umane și al disperării. Recent, oasele căpitanului navei Erebus, James Fitzjames, care a condus ultima încercare disperată de a se întoarce acasă, au fost identificate, dezvăluind o poveste cutremurătoare.[sursa]
În anul 1848, cei 105 marinari rămași și-au abandonat navele, iar Fitzjames a redactat un raport sumbru, găsit mai târziu într-o movilă de pe Insula King William. În acel document, el a relatat moartea lui Sir John Franklin în iunie 1847 și pierderea a 9 ofițeri și 15 bărbați până la acea dată.
Dincolo de limitele disperării
Din nefericire, niciunul dintre acei supraviețuitori nu a reușit să se întoarcă acasă, iar de-a lungul anilor, multe dintre rămășițele lor au fost descoperite pe această insulă izolată. Identificarea lui Fitzjames a fost posibilă prin analiza ADN-ului obținut dintr-un dinte, comparat cu cel al descendenților echipajului. Este doar al doilea caz de identificare a rămășițelor membrilor expediției Franklin pe Insula King William.
Ceea ce face această descoperire și mai tulburătoare sunt urmele de pe mandibula lui Fitzjames, care sugerează acte de canibalism—o dovadă a disperării extreme la care au ajuns supraviețuitorii.
Căpitanul Erebus a fost, se pare, mâncat de echipajul său. Echipajul, aflat în pragul foametei și bolnav, a fost nevoit să recurgă la această soluție extremă pentru a supraviețui. Descoperirile făcute în anii ’90 au confirmat relatările inuiților, care observaseră semne de canibalism pe rămășițele găsite.
Cu toate acestea, actele de canibalism nu sunt privite ca un scandal, ci mai degrabă ca o ultimă soluție a unor oameni forțați la limitele rezistenței fizice și morale. Antropologul Robert Park subliniază că această situație reflectă disperarea extremă a echipajului expediției Franklin, după cum notează Science Alert.
Căpitanul mâncat de echipajul său
Astfel, James Fitzjames devine prima victimă identificată a canibalismului în expediția Franklin. Rămășițele sale au fost așezate într-o movilă și marcate cu o placă comemorativă. Cercetătorii îndeamnă descendenții altor membri ai expediției să ia legătura pentru a ajuta la identificarea altor rămășițe.
Pentru cei interesați să exploreze această poveste fascinantă, cărțile James Fitzjames: The Mystery Man of the Franklin Expedition de William Battersby, Erebus: The Story of a Ship de Michael Palin și Frozen in Time: The Fate of the Franklin Expedition de Owen Beattie și John Geiger oferă mai multe detalii captivante.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: