Dacă ar trebui să mănânci același lucru timp de trei luni, cel mai probabil ai alege felul tău preferat, poate niște paste delicioase sau o friptură suculentă. Sau poate ceva simplu și ușor de tolerat pe termen lung.
Însă, cu siguranță, nu ai alege o conservă de pește cu un miros puternic, nu-i așa?
Ei bine, pregătește-te să fii surprins. O femeie a dezvăluit efectele „șocante” pe care le-a avut asupra corpului său o dietă bazată exclusiv pe sardine, care s-a desfăşurat pe o perioadă de 3 luni. Da, ai citit bine: doar sardine și nimic altceva.[sursa]
Femeia care a mâncat numai sardine timp de 3 luni explică rezultatele
Jane Crummett, în vârstă de 62 de ani, se confrunta cu probleme serioase de sănătate, printre care dureri severe la picioare, inflamații și dependență de alimente. Disperată să facă o schimbare, a adoptat un stil de viață extrem.
Veteran al forțelor armate, Crummett ajunsese să cântărească aproximativ 108 kilograme și suferea de fasciită plantară, o afecțiune care făcea mersul dificil.
Așa că, în 2020, a decis să urmeze o dietă carnivoră, care a ajutat-o să piardă 30 de kilograme. Însă, după un timp, greutatea a început să revină și ea s-a blocat într-un platou. A simțit că trebuie să încerce altceva.
În luna mai, Crummett cântărea în jur de 89 de kilograme și a ales să urmeze „postul de 72 de ore cu sardine” al dr. Annette Bosworth, o nutriţionistă faimoasă din Florida, SUA. Această metodă, cunoscută ca „Dr. Boz”, promite să stimuleze metabolismul și să inducă cetoză avansată, o stare în care organismul arde rapid grăsimea pentru energie.
Dar Jane Crummett nu s-a oprit după trei zile. A continuat să mănânce doar sardine.
„Oamenii cred că sunt absolut nebună.”, a spus ea într-un interviu recent cu dr. Bosworth publicat pe YouTube.
Crummett a explicat că își limitează dieta la patru conserve de sardine pe zi, completate cu ulei MCT. Cu un aport zilnic de aproximativ 1.500 de calorii (în timp ce este recomandat un aport de 2.500 kcal pentru bărbați și 2.000 kcal pentru femei), femeia spune că nu simte senzația de foame. Dimpotrivă, dieta bazată exclusiv pe pește gras i-a redat energia, i-a redus glicemia și i-a ameliorat durerile cronice.
În primele două săptămâni ale acestui regim strict, Jane Crummett a pierdut 5,5 kilograme de apă.
Totuși, medicii avertizează cu privire la potențialele riscuri. Un doctor britanic de la compania de asistență medicală Jude a subliniat că, deși sardinele au un conținut scăzut de mercur, acumularea acestuia în organism poate fi periculoasă, mai ales în urma unei diete stricte.
„Sardinele nu conțin deloc fibre, iar fibrele sunt esențiale pentru sănătatea digestivă”, a explicat un alt nutriţionist, dr. Masarat Jilani. „O dietă bazată doar pe sardine poate provoca constipație. În plus, sardinele conservate sunt adesea îmbibate fie în sare, fie în ulei. Dacă sunt conservate în sare, consumul ridicat de sodiu poate crește tensiunea arterială și pune presiune suplimentară pe rinichi.”
Specialiştii recomandă o dietă echilibrată, care să includă cel puțin cinci porții de fructe și legume zilnic, pentru a menține o stare bună de sănătate. În cazul oricăror îngrijorări legate de dietă, este întotdeauna important să consulți un medic sau un nutriționist autorizat.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: