Oamenii caută de ceva vreme dovezi ale călătorilor în timp. De exemplu, în data de 28 iunie 2009, fizicianul teoretician Stephen Hawking a stat singur într-una dintre sălile Universităţii Cambridge și a așteptat răbdător sosirea invitaților la o petrecere. Apoi a trimis invitațiile.
Stephen Hawking făcea un experiment (probabil, destul de ironic) pentru a vedea dacă călătoria în timp este posibilă. Ideea era că, dacă trimitea invitațiile după ce evenimentul avea loc, doar călătorii în timp ar fi știut să ajungă la eveniment.
Desigur, nimeni nu a venit. Ați putea concluziona de aici că întoarcerea în timp către trecut nu este inventată de oameni sau că aceștia au o utilizare mai bună decât să petreacă din plin alături de Stephen Hawking. Poate că există perioade mai interesante de vizitat sau paradoxuri de evitat.[sursa]
Căutarea de dovezi ale călătorilor în timp
Dar au existat și alte încercări de a căuta semne ale călătorilor în timp care au vizitat cadrul nostru temporal, inclusiv o echipă de fizicieni care a căutat pe internet dovezi ale unor cunoștințe pe care nimeni nu le-ar fi putut avea decât dacă ar fi călătorit înapoi în timp. Desigur, călătorii în timp ar putea dori ca noi să știm că sunt aici, ar putea dori să rămână ascunși sau nu le-ar păsa în vreun fel de aceste lucruri.
„Chiar și călătorii în timp care doresc să își anunțe prezența pot face acest lucru într-un mod ineficient. Cei care doresc să își ascundă prezența ar putea face o greșeală revelatoare, iar cei indiferenți ar putea sau nu să lase urme pe internet.”, scrie echipa de cercetare în lucrarea sa.
Echipa s-a concentrat pe căutarea călătorilor în timp din viitor, mai degrabă decât din trecut, considerând că tehnologia necesară pentru a crea o mașină a timpului nu a existat în trecut, iar orice cunoștințe pe care le-ar avea s-ar referi la evenimente din trecutul nostru, ceea ce le-ar face destul de greu de distins de oamenii care au studiat istoria.
Echipa a încercat să găsească evenimente unice care nu ar putea fi menționate de nimeni fără o mașină a timpului, dar care ar putea fi înregistrate pentru o perioadă semnificativă de timp în viitor. În cele din urmă, s-a ajuns la descoperirea cometei ISON (C/2012 S1) în anul 2012 și la alegerea numelui „Papa Francisc” de către Jorge Mario Bergoglio la alegerea suveranului pontif ca șef al Bisericii Catolice.
„Istoria cometelor luminoase precum cometa ISON este în general bine ținută de societățile și revistele din întreaga lume, ceea ce indică faptul că această cometă ar putea rămâne memorabilă și în viitor.”, a explicat echipa de cercetare.
„În schimb, există puține motive pentru ca cineva fără informații previzibile să se refere la ceva ca «cometa ISON» înainte de septembrie 2012. Prin urmare, discuțiile sau chiar mențiunile despre «cometa ISON» înainte de septembrie 2012 au fost căutate ca dovezi potențial premonitorii ale călătorilor în timp din viitor.”, au mai arătat cercetătorii.
Echipa a cercetat postările de pe Facebook, tweet-urile și Google Trends, care arată când oamenii caută anumiți termeni (odată ce a fost atins un anumit prag). Deși dezamăgitoare (căci cine nu ar vrea să știe că există călători în timp care își petrec vacanțele în secolul XXI, nu-i aşa?), cercetătorii nu au găsit nicio dovadă că acești termeni ar fi fost utilizați pe internet înainte ca evenimentele să aibă loc, după cum detaliază în lucrarea lor, care nu a fost revizuită colegial (peer-review).[sursa]
Pentru a lărgi căutarea și a prinde orice călător în timp care dorea să se facă cunoscut, echipa a efectuat, de asemenea, un test similar cu Stephen Hawking. Cercetătorii au cerut călătorilor în timp de pe internet să le trimită un e-mail, iar mai târziu au dezvăluit adresa de e-mail. Pentru a atrage atenția călătorilor în timp, au creat un hashtag pentru a-l face vizibil pe X (fost Twitter).
Echipa a creat, de asemenea, un hashtag pentru călătorii în timp care sunt îngrijorați de schimbarea trecutului.
„Alternativ, călătorii în timp care cred că nu pot schimba trecutul au fost rugați să scrie pe Twitter «#ICannotChangeThePast2» până în luna august a anului 2013 sau să includă acest hashtag la sfârșitul unui e-mail trimis către adresa de email «home.nemiroff@yahoo.com» între noiembrie 2008 și august 2013.”, a mai explicat echipa de cercetare.
„Pentru această parte a experimentului, am avut grijă să NU căutăm pe Twitter sau prin e-mail până după ce hashtag-ul a fost anunțat public în septembrie 2013. Prin urmare, prin neefectuarea unei căutări înainte de publicitate, este posibil ca trecutul să nu fi trebuit să fie schimbat pentru ca acest tweet să fi fost descoperit în septembrie 2013.”, au mai explicat cercetătorii.
Din nefericire, nu au fost primite tweet-uri sau e-mail-uri premonitorii de la călătorii în timp, trimise înainte ca informațiile să devină disponibile pentru toți cei care nu călătoresc în timp. Deși dezamăgitoare și indicând faptul că potenţialii călători în timp nu au zăbovit pe internet în primele zile ale acestuia, echipa a sugerat o serie de alte motive.
„În primul rând, ar putea fi fizic imposibil pentru călătorii în timp să lase orice urmă durabilă a șederii lor în trecut, inclusiv chiar și resturi informaționale necorporale pe internet. Apoi, este posibil să ne fie imposibil din punct de vedere fizic să găsim astfel de informații, deoarece acest lucru ar încălca o lege a fizicii încă necunoscută, posibil similară cu ipoteza protecției cronologiei. În plus, este posibil ca cei care călătoresc în timp să nu dorească să fie găsiți și să fie foarte buni în a-și acoperi urmele.”, a explicat echipa de cercetare.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: