George Parker a fost unul dintre cei mai notorii escroci din istoria americană. El a făcut o avere vânzând monumente publice pe care nu le deținea, cum ar fi Podul Brooklyn, Statuia Libertății și Mormântul lui Grant, unor imigranți și turiști naivi. El a fost un maestru al înșelăciunii, falsificării și imitației, care s-a folosit diferite nume false și scheme elaborate pentru a-și atrage victimele în capcane. A fost prins în cele din urmă și condamnat la închisoare pe viață la închisoarea Sing Sing, unde a şi murit.

George Parker s-a născut în New York, în data de 16 martie 1860, din părinți imigranți irlandezi. A avut patru frați și trei surori și a reuşit să abslove liceul. Ulterior, şi-a început cariera de escroc. A început prin vânzarea de bilete false la spectacole pe Broadway și la evenimente sportive. A trecut în scurt timp la escrocherii mai elaborate, care implicau proprietăți imobiliare și clădiri publice.

Escrocheria lui George Parker cu Podul Brooklyn

Cea mai faimoasă escrocherie a lui George Parker a fost vânzarea Podului Brooklyn, unul dintre cele mai vechi și mai emblematice poduri suspendate din Statele Unite. Și-a început schema la scurt timp după ce podul a fost terminat, în anul 1883. Escrocul se apropia de imigranții sau turiștii proaspăt sosiți în New York și îi convingea că el este proprietarul podului. Le arăta documente și acte false care păreau să dovedească cele susţinute de el. Le oferea apoi să le vândă podul pentru un preț ce părea un chilipir pe lângă valoarea podului, variind la sume cu prinse între 50 la 50.000 de dolari, în funcție de cât de credul era cumpărătorul. Le spunea victimelor că pot face o avere percepând taxe celor care traversau podul în fiecare zi.

• CITEŞTE ŞI:  Statuia lui Zeus din Olympia: una dintre cele 7 minuni ale lumii

Unele dintre victimele sale erau atât de dornice să cumpere podul încât îi plăteau pe loc, fără să verifice valabilitatea actelor sale sau să consulte un avocat. Altele erau de acord să îi plătească mai târziu, după ce colectau niște taxe de la utilizatorii podului. George Parker dispărea apoi cu banii lor, lăsându-i să înfrunte consecințele prostiei lor.

Multe dintre victimele sale au încercat să instaleze cabine de taxare pe pod, dar au fost arestate sau alungate de poliție. Unii au încercat chiar să își apere proprietatea asupra podului în instanță, dar, în mod evident, au fost ironizați de judecători. Parker a vândut podul de zeci de ori de-a lungul anilor, uneori chiar şi de două ori pe săptămână.

george parker

Alte escrocherii comise de George Parker

George Parker nu s-a limitat la a vinde Podul Brooklyn. El a vândut și alte monumente faimoase din New York City, cum ar fi:

  • Statuia Libertății: escrocul pretindea că este un oficial guvernamental care a fost autorizat să vândă statuia pentru a strânge fonduri pentru susţinerea armatei în Primul Război Mondial;
  • Mormântul lui Grant: Parker pretindea că este nepotul președintelui Ulysses S. Grant, care construise mausoleul cu banii săi și voia să îl vândă pentru că avea mari probleme financiare;
  • Madison Square Garden: escrocul se dădea drept un om de afaceri bogat care deținea arena și voia să o vândă pentru că se muta în Europa;
  • Muzeul Metropolitan de Artă: Parker se comporta ca un filantrop care își donase colecția de artă muzeului și avea dreptul să o vândă dacă dorea. Şi a dorit.

George Parker a vândut și alte clădiri și parcuri publice pe care nu le deținea, cum ar fi Primăria din New York, Wall Street, Central Park și Times Square. El a vândut chiar și spectacole și piese de succes la care nu avea drepturi legale.

• CITEŞTE ŞI:  Un castel misterios vechi de 3.000 de ani, descoperit pe fundul Lacului Van din Turcia

Pentru a-şi face escrocheriile mai convingătoare, Parker a înființat un birou imobiliar fals unde își întâlnea potențialii cumpărători și semna contracte false cu ei. De asemenea, producea documente falsificate realiste care păreau să verifice proprietatea sa asupra proprietăților pe care le vindea.[sursa]

Arestări și închisoare

Parker a fost arestat de mai multe ori pentru escrocheriile sale, dar a reușit întotdeauna să scape nepedepsit sau cu pedepse ușoare. El își folosea farmecul și spiritul pentru a-i convinge pe judecători și jurați că infracțiunile sale erau mai mult amuzante decât dăunătoare. De asemenea, folosea diferite deghizări și nume false pentru a evita să fie prins de către autorități.

Una dintre cele mai îndrăznețe evadări ale sale a avut loc în anul 1908, când a fost arestat pentru vânzarea Podului Brooklyn. A reușit să iasă din tribunal purtând o pălărie și o haină de șerif care fuseseră lăsate de un șerif care intrase în tribunal şi se încălzise din cauza temperaturilor scăzute de afară. A trecut calm pe lângă gardieni și a dispărut.

Cu toate acestea, norocul lui Parker s-a terminat în anul 1928, când a fost arestat pentru vânzarea a 10 loturi de teren pe care nu le deținea unui bărbat pe nume Max Schmeyer. Pe atunci folosea numele William McCloundy, cunoscut și sub numele de I.O.U. O’Brien, la momentul respectiv. A fost prins de detectivi în timp ce măsura liniştit o curte din spate în Asbury Park, New Jersey.

Publicitate

Ultimii ani şi moartea lui George Parker

După cea de-a treia condamnare, din data de 17 decembrie 1928, George Parker a fost condamnat pe viaţă şi trimis la celebra închisoare Sing Sing. Avea 68 de ani când a intrat în închisoare.

• CITEŞTE ŞI:  La Galaţi a fost inventată pâinea cu gust de carne: „Friptura nu se vede, dar se simte”

George a devenit popular în rândul gardienilor şi deţinuţilor, care erau încântaţi de poveştile sale fabuloase. Escrocheriile sale au ajuns adevărate „proverbe” şi zicale pentru contemporani, cum ar fi „dacă ai încredere în aşa ceva, am un pod de vânzare” , care înseamnă că o anumită persoană este naivă.

Parker şi-a petrecut ultimii opt ani ai vieții sale în închisoare. A murit în anul 1936, la vârsta de 76 de ani.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.