Timp de 20 de ani, Giulia Tofana a făcut o avere ajutând alte femei să-şi ucidă soții. După ce a fost prinsă, a recunoscut, sub presiunea torturii, că, în mod indirect, a omorât cel puțin 600 de oameni.

Giulia Tofana s-a născut în anul 1620, în Palermo. Era o femeie extrem de frumoasă, care impresiona prin pielea sa foarte albă. Totuşi, în spatele pielii imaculate se ascunde o poveste de viaţă extrem de întunecată.

Într-o perioadă în care majoritatea căsătoriile din Italia erau aranjate de familii, iar femeile deveneau proprietatea bărbaților, divorțul era practic inexistent. Singura scăpare dintr-un mariaj de coșmar era moartea.

Giulia a dezvoltat o sensibilitate pentru femeile care nu erau fericite în căsnice, simţind compasiune pentru ele. Din acest motiv şi-a asumat o misiune îngrozitoare, aceea de a le ajuta să rămână văduve.[ATI]

giulia tofana
 „Poțiunea dragostei” pictură de Evelyn De Morgan

Giulia Tofana îşi dezvoltă afacerea

Giulia a petrecut foarte mult timp în prezenţa farmacistilor şi a fost extrem de atentă la cum îşi preparau ei leacurile. Treptat, a devenit capabilă să înveţe multe secrete ale acestei profesii, reuşind să prepare singură o licoare ucigătoare.

Giulia şi-a deschis un magazin de produse cosmetice, care a devenit interfaţa adevăratului produs de succes: Aqua Tofana.

Aqua Tofana era un amestec letal de arsenic, plumb și mătrăgună. Doar câteva picături, date victimei timp de câteva zile, duceau la deces. Licoarea era un lichid fără gust şi culoare, fiind uşor de utilizat. Se putea amesteca cu usurinţă în apă sau vin, pentru a fi servit în timpul meselor.

În mintea sa, Giulia nu se considera o criminală, ci o eliberatoare a femeilor captive în căsnicii abuzive.

• CITEŞTE ŞI:  Griselda: fraţii Ochoa, adevărata poveste a crescătorilor de tauri deveniţi traficanţi de temut

20 de ani de crime

Timp de 20 de ani, afacerea Giuliei a prosperat. Cu toate astea, există puține informații despre viața uneia dintre cele mai periculoase criminale din istorie.

Discreția era vitală pentru afacerea Giuliei. După cum spuneam, otrava nu acționa brusc, era incoloră, inodoră, insipidă. În doar câteva zile, victimele Giuliei erau moarte, înainte ca medicii sau oamenii legii să bănuiască o mână criminală.

Clienţii săi, în mod evident, erau femeile căre îşi doreau să devină văduve, dar fără ca cineva să le bănuiască de comiterea vreunei crime. Astfel, au decis să apeleze la una dintre cele mai periculoase modalităţi de ucidere din istorie.

Publicitate

Otrava Giuliei era foarte puternică, iar vestea s-a răspândit în mod discret. A fost utilizată atât în Palermo, precum şi în Roma şi Napoli. Otrava era vândută sub numele “Manna di San Nicola”, reuşind să inducă în eroare autorităţile, care credeau că este un simplu produs cosmetic. Acest fapt a ajutat-o pe Giulia să-şi menţină afacerea prosperă timp de jumătate de veac.

giulia tofana1
Sticluţă din sec. al XVII-lea, reprezentându-l pe Sf. Nicolae, recipient asemănător celui în care era vândută otrava Aqua Tofana

Giulia Tofana a fost prinsă din cauza unui bol de supă

Cum nimic nu este veşnic, la fel şi afacerea Giuliei a ajuns la final. Totul s-a dus de râpă din cauza unui singur castron de supă. La mijlocul secolului al XVII-lea, una dintre clientele Giuliei s-a răzgândit, în ultimul moment. Femeia care îşi dorea să scape de soț cumpărase Aqua Tofana și pusese prima doză în supa pe care urma să i-o servească bărbatului.

Înainte ca acesta să ducă lingura la gură, femeia și-a dat seama că nu iși dorea cu adevărat moartea soțului. A făcut tot ce i-a stat în putință să îl oprească. Suspicios, bărbatul nu s-a lăsat până când nu a aflat adevărul de la soția copleşită de regrete.

• CITEŞTE ŞI:  Un bătrân de 70 de ani, fără picioare, a plantat mii de copaci în satul în care locuiește

Înnebunit de furie, bărbatul care ar fi trebuit să devină următoarea victimă a Giuliei și-a dat nevasta pe mâna autorităților. Amenințată cu execuția, a recunoscut tot. Așa au legat oamenii legii numele Giulia Tofana de morţile misterioase ale unor bărbaţi aparent sănătoşi.

Execuţia

Giulia a fost avertizată că urmează să fie arestată. A decis să fugă, obţinând refugiu într-o biserică. Totuşi, liniștea ei nu a durat mult. După ce s-a auzit că în Roma exista o criminală în serie, oamenii au luat cu asalt lăcașul de cult, cerând să fie predată autorităților papale.

Giulia Tofana a fost torturată în feluri inimaginabile, mărturisind într-un final că este responsabilă de moartea a circa 600 de bărbați. Se crede că numărul real este mult mai mare.

În anul 1659, Giulia Tofana a fost executată alături de fiica sa şi alte trei femei care erau implicate în producerea otrăvii. După execuţie, trupul i-a fost este aruncat peste zidurile bisericii în care şi-a găsit refugiu.

Conform unor legende, se spune că una dintre ţintele otrăvii Aqua Tofana a fost şi marele compozitor austriac Wolfgang Amadeus Mozart, care a murit în condiţii suspecte, la doar 35 de ani. Totuşi, nu există dovezi concrete în acest sens.

Deşi nu a ucis direct persoanele, Giulia Tofana este autoarea morală a sute de crime, totul dintr-o compasiune bizară pentru femeile nefericite în căsătoriile lor.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

1 COMENTARIU

  1. Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.