Un studiu recent arată că, într-adevăr, unele creiere sunt mai inteligente decât altele şi că persoanele cu un IQ mai ridicat sunt mai susceptibile de a avea mai puține conexiuni între neuronii din stratul exterior al creierului lor.

În timp ce cercetările anterioare au sugerat că creierele mai mari sunt într-adevăr mai inteligente, o privire mai atentă la arhitectura microstructurală sugerează că nu este vorba doar de un număr mai mare de celule cerebrale, ci și de celule conectate mai eficient.

De ce unele creiere sunt mai inteligente decât altele

O echipă internațională de neurologi a utilizat o tehnică neinvazivă cunoscută sub numele de imagistica tensorului de difuzie multi-shell pentru a-și face o idee despre densitatea și ramificarea materiei cenușii din capul a mai puțin de 260 de voluntari.[studiu]

unele creiere sunt mai inteligente decât altele
Studiul arată că unele creiere sunt mai inteligente decât altele

De asemenea, fiecare subiect a susținut un test de raționament complex corect din punct de vedere cultural, obținând o varietate de scoruri cuprinse între 7 și 27 de răspunsuri corecte din 28 posibile.[studiu]

Corelând datele imagistice cu rezultatele testelor, cercetătorii au constatat că persoanele cu abilități analitice superioare nu numai că aveau mai multe celule cerebrale, dar aveau și tendința de a avea mai puține ramificații între neuronii din cortexul lor cerebral.

Ei au apelat apoi la o bază de date de aproape 500 de hărți neuronale din cadrul Proiectului Human Connectome și au constatat același model de IQ mai ridicat și interconectivitate mai scăzută.

La început, acest lucru ar putea părea contraintuitiv. Vechea expresie „mai multe mâini fac munca ușoară” s-ar putea aplica celulelor creierului, dar în acest caz aceste mâini suplimentare nu par să transmită mai multe informații între ele.[sursa]

• CITEŞTE ŞI:  10 descoperiri ştiinţifice şi tehnologice care au schimbat lumea

Cercetările anterioare au arătat că, în ciuda faptului că au mai multe celule cerebrale care să împartă munca grea, creierele mai inteligente nu tind să muncească la fel de mult, prezentând mai puțină activitate metabolică atunci când sunt supuse unui test de IQ în comparație cu cele care se luptă să obțină scoruri ridicate.

Conexiunile neuronale influenţează nivelul de efort depus

Această observație a condus la dezvoltarea ipotezei eficienței neuronale, care sugerează că puterea analitică a grupurilor de celule nervoase nu constă în faptul că acestea sunt forțate mai mult, ci în faptul că sunt conectate într-un mod care minimizează efortul.

„Creierele inteligente sunt caracterizate de o rețea subțire, dar eficientă a neuronilor lor. Acest lucru face posibilă atingerea unui nivel ridicat de gândire cu cea mai mică activitate neuronală posibilă.”, spune neurologul Erhan Genç de la Ruhr-University Bochum din Germania.

Cercetările privind inteligența sunt adesea complicate de chestiuni legate de definiții și interpretări ale testelor de IQ, astfel încât trebuie să ne abținem de la a generaliza prea mult rezultatele dincolo de domeniul de aplicare al experimentului.

Publicitate

Creierul face o serie de lucruri extraordinare, raționamentul analitic fiind doar o parte a setului său divers de abilități cognitive.

Dar înțelegerea mai aprofundată a modului în care unitățile individuale pot interacționa pentru a rezolva problemele cu eficiență maximă nu arată doar cum funcționează creierul la nivel celular, ci ar putea indica calea spre îmbunătățirea tehnologiei care îl imită.

Mai multe cercetări vor ajuta, fără îndoială, la dezlegarea misterului modului în care un sistem nervos raționalizat rezolvă mai bine problemele.

S-ar putea să nu ne ajute pe toți să devenim genii, dar ne arată că există merite în a lucra mai inteligent, și nu mai mult şi mai greu.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: