Îndulcirea iaurtului cu miere i-ar putea spori beneficiile probiotice, sugerează un nou studiu, ajutând bacteriile benefice din iaurt să supraviețuiască în aventura lor către sistemul nostru digestiv.

„Am fost interesați de asocierea culinară dintre iaurt și miere, care este comună în dieta mediteraneană, și de modul în care aceasta are un impact asupra microbiomului gastrointestinal.”, a declarat coautorul Hannah Holscher, cercetător în nutriție la Universitatea Illinois Urbana-Champaign.

Dieta mediteraneană este asociată cu numeroase beneficii pentru sănătate, atribuite în principal prezenței grăsimilor sănătoase din pește, ulei de măsline și nuci, precum și consumului redus de carne roșie.

Deși lactatele nu joacă un rol central în această dietă, există excepții notabile, în special în cazul brânzei și iaurtului. Datând încă din antichitate, tradițiile mediteraneene, precum utilizarea produsului lactat grecesc denumit oxygala, demonstrează preferința pentru îndulcirea iaurtului cu miere.

Având în vedere cunoștințele existente despre iaurt și miere, Holscher și colegii săi au dorit să investigheze dacă mierea joacă un rol mai complex decât simpla îndulcire a iaurtului.[sursa]

Îndulcirea iaurtului cu miere
Cercetătorii arată că îndulcirea iaurtului cu miere i-ar putea spori beneficiile probiotice

Unele tipuri de iaurt sunt îmbogățite cu tulpini bacteriene probiotice, cum ar fi Bifidobacterium animalis, un rezident natural al tractului gastrointestinal al multor animale, inclusiv al nostru. Cercetările anterioare au asociat aceste bacterii cu îmbunătățirea sănătății gastrointestinale și a funcției imunitare la om.

Mierea este cunoscută pentru proprietățile sale antibacteriene, dar este și un prebiotic, adică un agent care stimulează creșterea sau activitatea microbilor benefici în organismul consumatorului.

Îndulcirea iaurtului cu miere i-ar putea spori beneficiile probiotice

Dat fiind potențialul mierii de a susține bacteriile benefice, cercetătorii au dorit să afle dacă aceasta ar putea ajuta bacteriile probiotice să supraviețuiască în mediul provocator al sistemului digestiv uman.

• CITEŞTE ŞI:  Bogdan Petriceicu Hasdeu, unul dintre cele mai mari genii ale neamului românesc, a trecut printr-o dramă cumplită

„Enzimele din gură, stomac și intestine ajută la digestie și facilitează absorbția nutrienților, dar reduc și viabilitatea microbilor. Acest lucru este benefic în cazul agenților patogeni, dar nu neapărat când vine vorba de bacterii benefice. Am vrut să vedem dacă mierea ar putea ajuta bacteriile probiotice să supraviețuiască în intestin.”, a explicat Holscher.[sursa]

În primul dintre cele două noi studii, cercetătorii au efectuat experimente de laborator pentru a examina modul în care patru varietăți de miere – de lucernă, de hrișcă, de trifoi și de flori de portocal – influențează viabilitatea B. animalis în iaurt, în timpul digestiei simulate.[sursa]

Cercetătorii au combinat iaurtul inoculat cu bacterii cu una dintre cele patru varietăți de miere, apoi au monitorizat dezvoltarea bacteriilor pe plăci Petri, în timp ce erau expuse la soluții ce simulau diverse fluide întâlnite în intestin: salivă, acid gastric, bilă intestinală și enzime digestive.

Publicitate

Conform raportului cercetătorilor, niciuna dintre cele patru tipuri de miere nu a avut un efect semnificativ asupra supraviețuirii bacteriilor în salivă sau acid gastric, rezultatele fiind similare cu cele obținute pentru grupurile de control care au folosit iaurt amestecat cu zahăr sau apă.

Cu toate acestea, în soluțiile menite să imite fluidele intestinale, iaurtul amestecat cu miere a părut să sprijine supraviețuirea bacteriilor benefice, efectul cel mai pronunțat fiind observat în cazul mierii de trifoi.

Cercetătorii și-au validat primele constatări într-un studiu încrucișat, controlat și randomizat, care a implicat 62 de adulți sănătoși. Participanții au fost invitați să consume, pe rând, două produse diferite timp de câte două săptămâni fiecare: iaurt cu miere de trifoi și iaurt tratat termic.

• CITEŞTE ŞI:  De ce animalele se comportă ciudat în timpul unei eclipse solare?

Într-un studiu ulterior, 36 dintre acești participanți au continuat cu o a treia fază, în care au consumat iaurt amestecat cu zahăr.

Participanții au furnizat probe de scaun și au raportat informații despre mișcările intestinale, completând totodată chestionare și teste pentru evaluarea stării de spirit, cogniției și bunăstării generale.

„Rezultatele noastre au arătat că asocierea mierii cu iaurtul a favorizat supraviețuirea bacteriilor probiotice în intestin, ceea ce sugerează că rezultatele studiului de laborator sunt aplicabile în condiții reale la om.”, a afirmat Hannah Holscher.

Studiul nu a evidențiat modificări în ceea ce privește timpul de tranzit intestinal, frecvența scaunelor, dispoziția sau cogniția. Totuși, acest lucru poate reflecta starea generală de sănătate a participanților, subliniază Holscher, și nu exclude necesitatea unor cercetări suplimentare. Studiul a fost publicat în revista Science Direct.[sursa]

Este important de reținut că, deși mierea este încă un tip de zahăr cu riscuri pentru sănătate, autorii studiului nu sugerează un consum excesiv, inspirat de Winnie-the-Pooh.

„Am constatat că o lingură de miere într-o porție de iaurt ajută la susținerea supraviețuirii probioticelor. Cu toate acestea, trebuie să fim conștienți de faptul că mierea este un zahăr adăugat, iar majoritatea americanilor ar trebui să acorde atenție cantității de zahăr din dieta lor pentru a menține o greutate corporală sănătoasă.”, a subliniat Holscher.

Deși există numeroase cercetări care susțin beneficiile potențiale ale probioticelor, trebuie menționat că suplimentele probiotice nu sunt potrivite pentru toată lumea și pot avea propriile riscuri.

În ansamblu, Hannah Holscher afirmă că aceste cercetări sugerează înțelepciunea din spatele tradiției străvechi de a amesteca mierea cu iaurtul.

„Adăugarea unei mici cantități de miere la iaurtul neîndulcit este o asociere culinară plăcută, pe care o puteți include în dieta dvs. zilnică.”, a concluzionat ea.