Pablo Escobar a revenit în atenţia publicului după apariţia serialului Narcos.[1]

Odată cu serialul, au apărut şi foarte multe curiozităţi despre regele cocainei.

Un lucru care a atras atenţia publicului a fost închisoarea construită de Pablo Escobar pentru el însuşi.

Da. Cam atât de mare era puterea sa.

Şi-a negociat predarea cu autorităţile, care au fost de acord cu propunerea lui Escobar de a-şi construi propria închisoare.

În realitate, închisoarea era construită pe coasta unui munte învăluit în ceață, pentru a-i păstra la distanță pe dușmanii lui Escobar și nu pentru a-l ține captiv înăuntru.

Puşcăria era luxoasă, fiind numită „Hotel Escobar” sau „Club Medellin”. Numele care a rămas în istorie a fost „La Catedral” („Catedrala”). Închisoarea cuprindea un teren de fotbal, o discotecă, mai multe baruri, jacuzzi și o cascadă artificială.

închisoarea construită de pablo escobar
La Catedral a fost construită pe coasta unui munte

Într-adevăr, La Catedral era mai mult o fortăreață decât o închisoare, făcută cu scopul de a ține la distanță dușmanii, în timp ce Pablo Escobar își vedea în continuare de afacerile sale.

Guvernul columbian se chinuia să pună sub acuzare Cartelul Medellin al lui Escobar. Avea dificultăţi fiindcă Pablo era foarte popular printre anumite segmente de populaţie.

Chiar și astăzi, amintirea lui Pablo este blestemată de cei care deplâng violența și distrugerile pe care le-a provocat. În acelaşi timp alții, care își amintesc actele lui de caritate din orașul său natal, îl țin la mare cinste.

Predarea lui Pablo Escobar

pablo escobar fotografie politie

Politicienii și polițiștii care nu erau corupţi au decis că e momentul să redea puterea statului de drept. Nu s-au lăsat intimidați de Escobar, unii plătind chiar cu preţul vieţii. Lucrurile au ajuns într-un punct mort, ambele părți refuzând să cedeze.

Publicitate
• CITEŞTE ŞI:  Trebuie să vezi cum arată acest tren sculptat într-un creion

În cele din urmă, soluţia acceptată de ambele părţi a fost predarea negociată.

Termenii predării prevedeau ca Escobar și acoliții să înceteze cu actele de terorism și aveau să se predea autorităților. În schimb, Escobar primea promisiunea că nu va fi extrădat în SUA.

Extrădarea ar fi însemnat ca traficanţii să fie judecați de un tribunal nord-american, lucru de care lui Escobar îi era cel mai frică.

În timpul negocierilor, Escobar a pus câteva condiţii:

  • pedeapsa cu închisoare să-i fie redusă la 5 ani;
  • să execute pedeapsa într-o închisoare construită de el;
  • să aibă gardieni aleși tot de el;
  • să fie protejat de dușmani de către soldații columbieni.

Deşi aspru criticat de cetăţeni şi americani, Guvernul columbian a modificat Constituţia, adăugând un articol care prevedea că cetăţenii Columbiei nu pot fi extrădaţi.

Escobar s-a ţinut de cuvânt. S-a predat după ce şi-a construit închisoarea.

În mod clar, toate regulile de detenţie au fost încălcate. Majoritatea prizonierilor din SUA au acces la sala de forţă. Dar nu au acces la saună, jacuzzi și piscină cu cascadă, ori femei uşoare care să le facă şederea mai relaxantă.

În fapt, La Catedral era atât de extravagantă, încât se putea lăuda cu o bucătărie mare, un salon de biliard, mai multe baruri cu televizoare mari și o discotecă unde Escobar găzduia petreceri de nuntă, în timpul încarcerării sale.

închisoarea construită de pablo escobar
Vedere din interiorul închisorii La Catedral

Afacerile au continuat

Când eşti Pablo Escobar şi ai afaceri de miliarde de dolari, nu poţi sta deoparte de jocul pe care l-ai creat.

Cum era de aşteptat, încarcerarea nu l-a împiedicat pe Escobar să dirijeze imperiul său infracțional. Cât timp s-a aflat în „Hotel Escobar”, regele drogurilor a primit peste 300 de oaspeți neautorizați, printre care prostituate şi chiar câțiva infractori căutați.

închisoarea construită de pablo escobar
O parte din contrabanda care se făcea în La Catedral

În anul 1992, Escobar a ordonat executarea câtorva lideri de cartel alături de anturajele și familiile lor. Atunci, Guvernul columbian a decis că era momentul să termine circul.

• CITEŞTE ŞI:  Edictul Sakoku, prin care Japonia s-a izolat timp de 200 de ani de restul lumii

Armata a fost trimisă la închisoarea construită de Pablo Escobar, dar când soldaţii au ajuns la „Club Medellin”, regele cocainei era deja plecat. A ieşit pe poartă fără a fi deranjat prea tare.

Escobar a executat doar 13 luni din sentinţa de cinci ani.

Pablo Escobar a fost ucis un an mai târziu, în cadrul unui schimb de focuri, în timp ce fugea de autorități.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.