Întrebați astăzi pe oricine, iar cei mai mulți vă vor spune că RMS Titanic s-a scufundat în aprilie 1912 din cauza unui aisberg fatal, a vizibilității reduse, a slăbiciunilor structurale ale navei – care nu era chiar „imposibil de scufundat” – și a unei doze semnificative de eroare umană. Totuși, la începutul secolului XX, într-o epocă în care ședințele spiritiste și descoperirile arheologice captau imaginația publicului, unii au ajuns la o concluzie diferită despre soarta Titanicului.

Potrivit unei povești care a circulat la acea vreme, infamul pachebot ar fi avut la bord un pasager cu totul special: o mumie egipteană antică, expediată de la Muzeul Britanic în Statele Unite. Cei care răspândeau această poveste susțineau că scufundarea navei ar fi fost cauzată de spiritul răzbunător al unei preotese egiptene de 3.600 de ani, ale cărei posesiuni se aflau în cala Titanicului.

Desigur, această poveste nu este altceva decât un mit – o legendă înfricoșătoare, cu puține baze în realitate, creată pentru a captiva și a îngrozi. Totuși, originile acestei fabulații sunt ele însele surprinzător de fascinante.

Miturile despre blestemele Egiptului antic au circulat timp de secole, fiind amplificate în mod special după redescoperirea mormântului lui Tutankhamon în anul 1922. Moartea prematură a Lordului Carnarvon, aristocratul care a finanțat expediția, a alimentat ideea că mormintele faraonilor ascund forțe supranaturale periculoase.[sursa]

mumii antice malefice titanic
Unii sunt de părere că scufundarea Titanicului a avut legătură cu prezența unei mumii antice malefice

Legenda unei „mumii antice malefice” și legătura cu Titanic

Aceste legende despre blestemele Egiptului antic au fost amplificate de personalități precum Bertram Fletcher Robinson, un jurnalist britanic din secolul al XIX-lea și prieten apropiat al lui Arthur Conan Doyle, creatorul faimosului Sherlock Holmes.

• CITEŞTE ŞI:  Edward Mordrake - omul cu două feţe

Robinson a petrecut luni întregi investigând poveștile despre nenorocirile care i-ar fi lovit pe cei ce au manipulat sau deranjat un artefact antic cunoscut sub numele de „Mumia ghinionistă” de la British Museum. Deși a murit în anul 1907, chiar înainte de a-și publica articolul, cercetările sale par să fi influențat opiniile lui Conan Doyle.

„Există multe povești despre puterile vechilor egipteni, iar eu știu că nu mi-ar păsa să mă joc cu mormintele și relicvele lor. Există multe spirite răuvoitoare.”, spunea Doyle, alimentând mitul.

Un alt susținător al „blestemului mumiei” a fost William Stead, un jurnalist cunoscut pentru dezvăluirea prostituției infantile din Londra victoriană. După ce a văzut capacul sicriului unei preotese a lui Amon la British Museum, Stead și un prieten au inventat o poveste despre presupusele puteri malefice ale artefactului.

Blestemul mumiei și scufundarea Titanicului

Povestea devine și mai intrigantă odată cu legătura dintre Stead și Titanic. Stead a fost unul dintre pasagerii care au pierit în scufundarea Titanicului din anul 1912. Se spune că, în timpul unei cine sofisticate cu 11 feluri de mâncare la bord, el ar fi povestit despre o mumie blestemată de la British Museum.

După tragedie, presa americană a preluat legenda, iar în mai 1912, The Washington Post ar fi publicat un articol care sugera că spiritul malefic al unei preotese egiptene, decedată în Teba în jurul anului 1600 î.Hr., ar fi fost responsabil pentru scufundarea Titanicului.

Totuși, această poveste este o pură ficțiune. În anul 1985, Societatea Istorică Titanic a obținut lista completă a încărcăturii navei și a confirmat că niciun artefact egiptean antic nu se afla la bord. „Lista încărcăturii aruncă aceste mituri pe fereastră”, a declarat Charles Haas, președintele societății, în presa acelor vremuri.

Publicitate
• CITEŞTE ŞI:  Labirint vechi de 4.000 de ani, descoperit în Creta, locul de origine al legendarului Minotaur

Mumia ghinionistă: un artefact inofensiv

Așa-numita „mumie ghinionistă” poate fi văzută și astăzi la British Museum sub codul EA22542. Obiectul nu este, de fapt, o mumie, ci o placă de lemn vopsită și acoperită cu ipsos (foto sus), creată pentru a reprezenta decedatul.

Contrar poveștilor înfricoșătoare, artefactul nu a părăsit muzeul decât în anul 1990, pentru o expoziție temporară. Nu există nicio dovadă concretă care să susțină reputația sa de „blestemată” sau să indice vreo legătură cu dezastrul Titanicului.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: