Locul bătăliei de la Granicus, purtată de Alexandru cel Mare împotriva perșilor, ar fi fost identificat în Turcia. Cercetătorii cred că au localizat în sfârșit locul exact unde Alexandru cel Mare a purtat bătălia de la Granicus împotriva Imperiului Persan, în 334 î.Hr.

Locația, situată la aproximativ 10 kilometri nord de orașul Biga, în nord-vestul Turciei, marchează locul în care forțele lui Alexandru au obținut o victorie crucială. Această bătălie le-a permis să pătrundă adânc în teritoriile persane și să stabilească o prezență în Orientul Mijlociu.

„Bătălia de la Granicus nu a fost doar un moment de cotitură în viața lui Alexandru, care i-a adus titlul de «cel Mare», ci și un episod decisiv în istoria lumii.”, a declarat Reyhan Körpe, liderul echipei de cercetare și profesor de arheologie la Universitatea Canakkale Onsekiz Mart.[sursa]

Alexandru cel Mare împotriva perșilor
Bătălia de la Granicus, dusă Alexandru cel Mare împotriva perșilor

Dovezi noi susțin o teorie veche

Ipoteza nu este complet nouă. Heinrich Kiepert, un arheolog din secolul al XIX-lea, a sugerat că această zonă ar putea fi câmpul de luptă. Totuși, echipa lui Körpe a descoperit dovezi suplimentare care întăresc această teorie.

Printre acestea se numără rămășițele orașului antic Hermaion, despre care sursele istorice indică faptul că a fost ultima tabără a lui Alexandru înainte de confruntare. Echipa a efectuat analize geomorfologice pentru a reconstitui peisajul din epoca bătăliei și a constatat că traseul râului Granicus s-a schimbat foarte puțin de atunci. Zonele mlăștinoase identificate au fost excluse, deoarece nu corespund descrierilor istorice ale câmpului de luptă.

Bătălia lui Alexandru cel Mare împotriva perșilor

Conform documentelor antice, Alexandru cel Mare a poziționat mercenari greci persani pe un deal. Echipa a identificat o zonă promițătoare unde fermierii locali au descoperit morminte cu arme posibil datând din epoca lui Alexandru. În anul 2024, oase umane au fost găsite în timpul aratului pe versantul sudic al dealului. Analizele preliminare indică faptul că acestea aparțin unui bărbat adult.

• CITEŞTE ŞI:  „Grozav și interesant”: o fetiță de 10 ani a descoperit urme de dinozaur vechi de 200 de milioane de ani

„Absența marcajelor funerare tipice sau a artefactelor sugerează că nu fac parte dintr-un cimitir formal”, a explicat Körpe. Totuși, sunt necesare teste suplimentare pentru a stabili datarea exactă și cauza morții.

Publicația Live Science a solicitat opinii din partea altor cercetători. Graham Wrightson, profesor de istorie la South Dakota State University, a descris descoperirile drept „interesante”. „Este fascinant că ei cred că au identificat locația. Va trebui să așteptăm câțiva ani pentru a vedea ce artefacte vor fi scoase la lumină în cadrul săpăturilor anuale.”, a declarat Wrightson.

Körpe a anunțat că echipa sa intenționează să efectueze studii geofizice și săpături detaliate pentru a obține o imagine mai clară a ceea ce se află sub pământ. Aceste cercetări ar putea oferi răspunsuri definitive despre acest câmp de luptă istoric.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: