Pentru mulți oameni, cea mai bună modalitate de a elimina stresul după o zi grea este să facă o baie fierbinte. La fel este şi pentru maimuţele de zăpadă.

Macacii japonezi, cunoscuți popular drept „maimuțe de zăpadă”, care atrag turiștii în Parcul Maimuțelor Jigokudani, par să împărtășească această preferință.

Și, ca metodă de relaxare sau de detensionare, o baie fierbinte chiar funcționează, potrivit unui studiu recent asupra macacilor, publicat în revista Primates.[studiu]

Maimuțele de zăpadă se relaxează cu adevărat atunci când fac băi fierbinți
Maimuțele de zăpadă se relaxează când fac băi fierbinți

Maimuțele de zăpadă se relaxează atunci când fac băi fierbinți

Cercetătorii au descoperit că macacii folosesc izvoarele termale pentru a se încălzi în timpul iernii, iar atunci când fac baie, nivelurile hormonilor de stres scad.

Pentru a investiga acest fenomen, Rafaela Takeshita și colegii săi de la Universitatea din Kyoto au studiat un grup de 12 femele adulte de macac.

Macacii sunt primatele non-umane care trăiesc cel mai departe spre nord în lume. Iarna, blana lor devine mai lungă și mai groasă, dar cel puțin unele dintre ele se scaldă în izvoarele termale din parc.

Comportamentul a fost observat pentru prima dată în anul 1963, când o femelă tânără a fost văzută într-un izvor de la un hotel. Observațiile ulterioare au arătat că și alte maimuțe făceau același lucru, deși au încetat să mai facă baie pe măsură ce vremea se încălzea până la sfârșitul lunii martie, sugerând că ele folosesc băile în principal pentru a se încălzi.

Pentru a menține o igienă corespunzătoare, parcul a decis că ar fi mai bine ca maimuțele să aibă propriul lor izvor termal, așa că a construit unul exclusiv pentru macaci.

• CITEŞTE ŞI:  10 motive pentru care oamenii cred că Pământul este plat

Până în anul 2003, s-a observat că 31% dintre femele foloseau în mod regulat apa caldă. Dar frigul nu este doar incomod; atât oamenii, cât și maimuțele eliberează hormoni de stres atunci când sunt expuși la temperaturi scăzute.

Deoarece s-a demonstrat că băile fierbinți ajută la scăderea nivelului hormonilor de stres la oameni, Takeshita și colegii săi au considerat că același lucru ar putea fi valabil și pentru macaci.[sursa]

Studierea maimuțelor de zăpadă

Oamenii de știință au monitorizat maimuțele de zăpadă pe parcursul unei ierni și primăveri, colectând periodic fecalele acestora pentru a măsura nivelurile hormonale. Cercetătorii au observat că, în general, femelele dominante aveau mai mult acces la izvoarele termale, sugerând că aceste băi sunt considerate o resursă valoroasă.

Publicitate

Aceste femele aveau, de asemenea, niveluri mai ridicate de hormoni de stres, asociate cu o agresivitate mai mare. Cercetătorii au constatat, de asemenea, că nivelurile de stres ale maimuțelor nu erau influențate de prezența turiștilor.

Maimuțele de zăpadă se relaxează cu adevărat atunci când fac băi fierbinți
Maimuţe de zăpadă relaxându-se în băile fierbinţi

Cu toate acestea, atunci când macacii se scăldau, în special în timpul iernii și când temperaturile erau scăzute, nivelurile hormonilor de stres scădeau semnificativ.

„Acest lucru indică faptul că, la fel ca în cazul oamenilor, băile în izvoare termale au un efect de reducere a stresului la maimuțele de zăpadă. Acest obicei unic al maimuțelor de zăpadă de a face baie în izvoarele fierbinți ilustrează modul în care flexibilitatea comportamentală poate ajuta la contracararea stresului cauzat de clima rece, având implicații posibile asupra reproducerii și supraviețuirii.”, a declarat Takeshita într-un comunicat de presă.

Așadar, data viitoare când vă simțiți stresați, luați exemplu de la un macac și încercați o baie fierbinte.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: