Împăratul Dioclețian a salvat Imperiul Roman aflat pe marginea prăpastiei. Pe de o parte tiran, pe de altă parte un geniu organizatoric, acest împărat rămâne o figură puternică și controversată în istorie.

Dioclețian a fost un împărat formidabil, care a pus capăt unei perioade de criză profundă în lumea romană. Cunoscut ca un mare reformator, cu o personalitate inflexibilă, a câștigat respectul acolo unde alții au eșuat lamentabil. Născut în anul 244, în Balcani, Dioclețian a crescut într-un mediu instabil, caracterizat prin lipsa unei guvernări solide și a stabilității.

Chiar înainte de nașterea sa, dinastia Severană oferise armatei o putere excesivă. Drept urmare, aproape oricine era popular în rândul trupelor se putea autoproclama împărat. În anul 235, odată cu asasinarea ultimului împărat severian, Alexandru Severus, haosul a fost dezlănțuit. Un lider după altul era ridicat de legiuni și imediat ucis.[sursa]

diocletian
Supuşi în faţa împaratului

Înainte de Dioclețian: anarhia politică

Secolul al III-lea d.Hr. a fost marcat de o perioadă de anarhie prelungită, care a adus Imperiul Roman aproape de colaps. Pe parcursul a 50 de ani, au existat cel puțin 60 de pretendenți la tron, iar mulți dintre împărați au domnit doar câteva luni. Numărul ridicat de pretendenți la titlul imperial a fost atât de mare încât istoricii încă mai descoperă monede emise de lideri necunoscuți.

Criza a atins apogeul atunci când Britania și Galia s-au desprins pentru a forma Imperiul Galic, iar Imperiul de la Palmira a cucerit mari părți din Orientul Roman. Deși împăratul Aurelian a reparat cele mai grave daune, în momentul în care Dioclețian a fost declarat împărat, Roma încă se confrunta cu rebeliuni interne, incursiuni barbare și numeroși pretendenți la tron. Imperiul Roman devenise o umbră a măreției sale de altădată.

Ascensiunea la putere: Diarhia

Ascensiunea lui Dioclețian la putere reflectă perfect acea perioadă turbulentă. Un comandant militar puternic, Dioclețian era popular printre trupele sale și a fost proclamat împărat de legiunile sale la Nicomedia (în Turcia de astăzi) în anul 284. Dioclețian era conștient de pericolul iminent al noii sale poziții. Marea majoritate a împăraților erau asasinați la scurt timp după proclamare. Astfel, împăratul a fost nevoit să acționeze rapid pentru a-și consolida puterea.

După ce a învins armata unui alt comandant militar puternic, fiul ultimului împărat, Carinus, Dioclețian l-a numit imediat co-împărat pe Maximian. Era neobișnuit ca un împărat să numească un coleg care nu era rudă cu el, dar împăratul l-a ales pe Maximian pe baza meritelor sale.

Maximian, având un dosar militar remarcabil, a fost trimis în vest pentru a înfrânge rebeliunile periculoase de acolo, în timp ce Dioclețian s-a ocupat de est. Cei doi au trebuit să înfrunte numeroși pretendenți la tron înainte de a putea guverna în siguranță. Aceştia au stabilit o diarhie (o formă de guvernare în care doi conducători guvernează, conduc și domnesc o societate în poziții egale) temporară, iar Maximian a fost numit Augustus, puterea sa fiind secundară doar față de cea a lui Dioclețian.

• CITEŞTE ŞI:  Rudolph Valentino, primul seducător de pe marile ecrane, al cărui sfârşit subit a creat o isterie în masă

Domnia lui Dioclețian: guvernarea cu un pumn de fier

Domnia lui Dioclețian și perioada care a urmat sunt adesea denumite dominate, datorită caracterului autoritar al monarhiei din acea vreme. Deși pentru cititorii moderni și democrați acest stil de guvernare poate părea opresiv, în contextul acelei perioade de haos, probabil a fost considerat necesar.[sursa]

Funcția de împărat, ca instituție și poziție respectată, se degradase aproape complet. Pentru a se proteja, Dioclețian trebuia să se asigure că autoritatea sa era incontestabilă și că nu putea fi uzurpată cu ușurință. Capacitatea sa de a crea o imagine puternică de conducător divin s-a dovedit extrem de eficientă, permițându-i să dețină puterea timp de 20 de ani.

În multe privințe, domnia sa a prefigurat monarhiile din Evul Mediu timpuriu și a încălcat numeroase tabuuri tradiționale pentru romani. Împărații romani participau de mult timp la o șaradă în care se prezentau nu ca autocrați, ci ca „primii cetățeni”.

Publicitate

Dioclețian a adoptat o altă abordare. Împăratul a purtat o diademă, un simbol al regalității pe care împărații anteriori nu îndrăzneau să-l poarte. Supușii săi erau obligați să îngenuncheze în prezența sa, iar un ceremonial riguros de curte, cum ar fi sărutarea tivului hainei împăratului, a fost introdus.

diadema diocletian jpg
Diademă antică, specifică regilor greci şi persani

Accesul la împărat era din ce în ce mai limitat. Se cerea să fie numit „Domn și Stăpân” și „Domn și Dumnezeu”. Convențiile artistice din această perioadă s-au schimbat radical, favorizând reprezentările autoritare ale împăratului, înfățișat dominând deasupra curtenilor săi. Oamenii obișnuiți nu mai aveau voie să poarte purpură, care devenise apanajul regalității. Bijuteriile și mătasea au devenit parte a luxului elaborat și a fastului ceremonialului curții imperiale.

Inovația lui Dioclețian: Regula celor patru

În ciuda reputației sale de tiran, unul dintre marile atuuri ale lui Dioclețian a fost abilitatea sa de a înțelege că adevărata conducere necesită o delegare atentă. Domnia sa este cunoscută în istorie sub numele de tetrarhie sau „Regula celor patru”.

La acea vreme, Imperiul Roman se întindea din nordul Angliei până în Siria, din Germania până în Sahara, iar anumite părți ale imperiului se divizaseră în timpul anarhiei generalizate a împăraților militari.

Sub domnia lui Dioclețian, aceste regiuni au încercat din nou să se desprindă. Uzurpatorul Carausius a încercat să separe Galia și Britania, în timp ce Domitianus a făcut același lucru în Egipt.

Pentru a contracara aceste tendințe separatiste, Dioclețian a numit doi împărați juniori, iar cei patru lideri au mers în patru direcții diferite pentru a elimina ultimele focare de rebeliune, uzurpatori și invadatori. Împărații seniori și-au adoptat oficial colegii juniori, iar familiile lor s-au unit prin căsătorii pentru a întări aceste legături. Edictele, monedele și statuile din acea vreme simbolizau unitatea și fraternitatea imperiului.

• CITEŞTE ŞI:  Tristan da Cunha, cel mai îndepărtat loc de pe Pământ, aflat la mii de kilometri de civilizaţie

În teorie, împărații juniori puteau prelua conducerea la moartea sau retragerea împăraților seniori și numi noi juniori în locul lor. Aceasta a fost o încercare de a crea stabilitate pe termen lung pentru Roma, deși succesul a fost limitat de ambițiile personale ale liderilor.

Dioclețian 4 imparati
Tetrarhii: patru împărați reprezentați ca egali

Zdrobirea puterii provinciilor

Cea mai mare provocare a lui Dioclețian a fost rezolvarea problemelor structurale care aproape au ruinat imperiul. Acesta a crescut semnificativ numărul provinciilor, care au fost apoi grupate în 12 dieceze și 4 prefecturi. Împăratul a înțeles că, prin fragmentarea puterii provinciale, foarte puțini oameni vor avea suficientă autoritate pentru a-i contesta domnia. Astfel, mai multe persoane dețineau funcții în teritorii mai mici și mai puțin puternice, eliminând efectiv problema din secolul al III-lea, când prea mulți generali rivali conduceau armate mari.

Un alt pas major a fost separarea și mai clară a funcțiilor militare de cele civile la nivel provincial. Soldații nu mai aveau același statut privilegiat în comunitățile locale, iar birocrația provincială a fost extinsă considerabil pentru a răspunde nevoilor imperiului.

Pe lângă diminuarea puterii generalilor, împăratul a eficientizat armata. Tetrarhii au stabilit că rolul principal al armatei era de a apăra granițele imperiului. Numărul trupelor a fost mărit, au fost construite fortificații, iar recrutarea a fost intensificată pentru a se asigura că Roma nu va fi vulnerabilă la presiunile exercitate de inamici la frontierele de est, vest și nord.

Dioclețian
Monedă cu chipul împăratului Diocleţian

Hiperinflația și lupta pentru stabilitate

Una dintre cele mai dificile provocări cu care s-a confruntat Dioclețian în timpul domniei sale a fost hiperinflația. Într-o greșeală repetată de mai multe ori de-a lungul istoriei, Septimius Severus a avut ideea de a crește oferta monetară prin adăugarea de metale fără valoare la denarul de argint, pentru a bate mai multe monede. Drept urmare, moneda romană s-a devalorizat treptat, conducând la o perioadă de hiperinflație.[sursa]

Împărații succesivi au continuat să degradeze valoarea monedelor, până când conținutul de argint a fost redus la un strat subțire aplicat pe exteriorul monedei. În momentul în care Dioclețian a urcat pe tron, în multe regiuni economia de troc devenise deja normă.

Una dintre soluțiile propuse de Dioclețian pentru a repara economia a fost „Edictul prețurilor maxime”, un document extraordinar care încerca să stabilească prețurile maxime pentru toate produsele de bază. Deși acest decret a fost în mare parte ignorat și aparent ineficient, el a fost singurul împărat, în afară de Aurelian, care a încercat să găsească o soluție practică la colapsul economic.

În plus, Dioclețian a înțeles că scăderea valorii monedei era o problemă majoră și a emis noi monede de aur și argint pentru a combate inflația. Deși nu a reușit să rezolve complet criza economică a Imperiului Roman, inflația a început să încetinească. Succesorii săi au revenit asupra reformelor sale cu mai mult succes, iar Constantin cel Mare va introduce solidusul de aur, o monedă de aur pur care va deveni „dolarul Evului Mediu”.

Tirania și creștinismul în Imperiul Roman

Domnia lui Dioclețian a avut și o latură întunecată. Împăratul era perceput de mulți ca un tiran, în special din cauza aversiunii sale față de creștinism, o sectă în creștere în imperiul său. Dioclețian era profund preocupat de stabilitate și considera că îndepărtarea de Jupiter și de ceilalți zei romani, care tradițional protejau statul, ar fi putut aduce neplăceri divine asupra Romei.

• CITEŞTE ŞI:  Cât timp rezistă un om fără să doarmă

Dioclețian a rămas în istorie și pentru brutalitatea sa. Când a asediat un împărat uzurpator în Egipt, a ordonat ca soldații să ucidă până când sângele ajungea la genunchii calului său. Aceeași abordare nemiloasă a aplicat-o și față de creștinism. Scripturile creștine au fost arse, adunările bisericești interzise, iar mulți credincioși au fost uciși. Toți cetățenii erau obligați să aducă sacrificii cultului imperial pentru a-și dovedi loialitatea. Ulterior, comentatorii creștini l-au descris pe Dioclețian cu mare ură.

Împăratul Dioclețian și moștenirea sa pentru Imperiul Roman

Dioclețian rămâne în istorie ca singurul împărat roman care s-a retras voluntar de pe tron. După abdicare, s-a mutat în palatul său din Salona (azi Split, Croația), unde se spune că și-a petrecut restul vieții dedicându-se grădinăritului.

Moștenirea lui Dioclețian este privită cu opinii împărțite de către istorici. Deși tetrarhia sa a avut un succes limitat, succesiunea lină pe care o spera prin împărații săi juniori nu a rezistat. Cu toatte că sistemul de împărțire a provinciilor între mai mulți împărați a continuat sub diverse forme, dorința împăraților de a-și instala propriii copii ca co-guvernanți a subminat adesea stabilitatea pe termen lung.

Totuși, Roma nu a mai experimentat niciodată un conflict intern de magnitudinea celui din secolul al III-lea. Reformele militare inițiate de Dioclețian și-au atins scopul, menținând imperiul stabil pentru o perioadă îndelungată. De asemenea, a reușit să stabilească o pace durabilă cu Imperiul Sassanid al Persiei, o pace care a rezistat 40 de ani. Reformele și tacticile sale au fost preluate și reintroduse de Constantin cel Mare, contribuind la crearea unui imperiu puternic și bine organizat.

Deși a avut tendințe autoritare și a fost criticat aspru de scriitorii creștini, perspicacitatea politică a lui Dioclețian l-a plasat deasupra oricărui împărat din secolul precedent. Majoritatea succesorilor săi au adoptat stilul său dictatorial de conducere în încercarea de a imita stabilitatea pe care acest împărat o obținuse cu mari eforturi.

Dioclețian a revitalizat Imperiul Roman, iar datorită reformelor sale, acesta a reușit să supraviețuiască până în secolul al V-lea. Domnia sa a fost atât de remarcabilă încât, când au apărut din nou probleme în imperiu, oamenii l-au implorat să revină din retragere. Atunci a răspuns că preferă să trăiască în pace, îngrijindu-și varza.

Deși nu este la fel de cunoscut ca împărații din Epoca de Aur a Romei, împăratul Dioclețian este subapreciat în mentalitatea populară și merită să fie recunoscut drept figura impozantă care a fost.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: