Ar putea o maşină trasă de un magnet să funcţioneze fără a fi acţionată o altă forţă asupra sa? Există câteva motive mărunte pentru care acest lucru nu este posibil, dar acestea sunt legi fundamentale ale Universului. Şi ştim cu toţii că acestea ne guvernează întreaga existenţă.

Cu siguranţă ați observat, în special în perioada în care ați studiat magneții la orele de fizică din școală, că nu alimentăm vehiculele cu energie prin legarea unui magnet în partea din față a acestora și propulsarea lor înainte cu un al doilea magnet aflat la distanță, în fața lor, aşa cum se face în mod normal în desenele animate. În schimb, continuăm să ne alimentăm mașinile folosind electricitate și rămășițe (care nu sunt) de dinozauri ca niște proști.

Acest lucru de demonstrează unul din două lucruri: Fie există un motiv foarte bun pentru care o maşină trasă de un magnet nu va funcționa, fie sunteți prima persoană de pe Pământ care a venit cu ideea de a pune un magnet ACME mare pe dubița dumneavoastră și sunteți pe cale să schimbați lumea, devenind în acelaşi timp o ţintă pentru ucigaşii platiţi de marile companii din industria petrolului.

maşină trasă de un magnet

Ocazional, oamenii cred (sau, să sperăm că glumesc) că se află în cea de-a doua situație.

O maşină trasă de un magnet ataşat de ea ar fi un tip de perpetuum mobile

După cum probabil vă puteți da seama din montaj, vehiculul nu ar funcționa în practică. Dacă ar funcționa, v-ați alege cu o mașină cu mișcare perpetuă, care nu ar necesita exercitarea unei alte forţe, denumit şi perpetuum mobile, ceea ce nu este bine văzut de legile fizicii. Dacă aţi dorit să vedeți o maşină trasă de un magnet, aceasta ar fi, desigur, parte a unei demonstrații științifice.

• CITEŞTE ŞI:  Einstein a prezis un motor care produce o viteză mai mare decât viteza luminii. Acum a fost construit pentru prima dată și funcționează astfel

După cum s-a arătat în repetate rânduri, singurul mare motiv pentru care o maşină trasă de un magnet nu funcționează este reprezentat de acele legi supărătoare și băgăcioase ale fizicii. Mai exact, legea conform căreia un obiect în repaus rămâne în repaus dacă nu acționează asupra sa o forță exterioară, cunoscută și ca Prima Lege a Mișcării a lui Newton. De asemenea, se aplică şi legea conform căreia atunci când un obiect exercită o forță asupra unui al doilea obiect, cel de-al doilea obiect exercită o forță egală și opusă asupra primului, cea de-A Treia Lege a Mișcării a lui Newton, la fel de reușită (dar nu opusă).[sursa]

Partea cea mai importantă din acest subiect o reprezintă forța exterioară. Magnetul, în ciuda faptului că este atârnat în fața mașinii ca un morcov în fața unui măgar, face totuși parte din același angrenaj ca şi mașina, fiind atașat de o bară și/sau o frânghie. În cauză nu se aplică nicio forță asupra vreunui obiect din exterior, atrăgându-se doar magnetul şi maşina între ele, anulându-se, și astfel rămânând la fel de staționari ca și mașina dumneavoastră.

Dacă vă este greu să vă faceți o idee, imaginați-vă un alt tip de forță. După cum a explicat profesorul universitar de fizică Rhett Allain, întinderea unei benzi de cauciuc gigantice în fața unei mașini este, de asemenea, o forță de atracție care ar propulsa mașina înainte dacă ați merge în fața mașinii care o remorchează. Dar nu te-ai aștepta să poți lua aceeași bandă de cauciuc mare, să te apleci pe plafonul mașinii, să o întinzi în fața ta și să fii în continuare propulsat înainte de ea.

• CITEŞTE ŞI:  Care a fost primul animal de pe Pământ?

Dacă încă nu sunteți convins, data viitoare când vi se strică mașina, încercați să o împingeți în întregime din interior. Iar acesta este cel mai bun experiment.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.