NASA este, în mod oficial, în drum pentru capturarea unui asteroid care valorează o sumă colosală. Asteroidul se numeşte 16 Psyche, iar aceasta va fi o călătorie de șase ani către una dintre cele mai enigmatice lumi din centura de asteroizi dintre Marte și Jupiter.

Agenţia spațială a anunțat în cursul verii că va pleca spre asteroidul îndepărtat, numit 16 Psyche, despre care se spune că este plin cu metale prețioase în valoare de 10 cvintilioane de dolari (1 cvintilion = 1.000 cvadrilioane, iar un cvadrilion = 1.000 de trilioane). Adică 10.000.000.000.000.000.000 de dolari.

Un comunicat de presă emis de NASA în luna iulie spunea: „Cu mai puțin de 100 de zile înainte de lansare, echipe de ingineri și tehnicieni lucrează aproape non-stop pentru a se asigura că orbiterul este gata să parcurgă 3,5 miliarde de kilometri către un asteroid bogat în metale. asta ne poate spune mai multe despre nucleele planetare și despre cum se formează planetele.”

capturarea unui asteroid nasa
Misiunea NASA pentru capturarea unui asteroid a fost lansată

Misiunea NASA pentru capturarea unui asteroid extrem de valoros a fost lansată

În timp ce conținutul asteroidului valorează o sumă uluitoare, NASA susţine că nu va cuceri 16 Psyche doar pentru a pune mâna pe metalele prețioase, ci pentru a afla mai multe despre nucleele planetare și despre modul în care se formează planetele.

Nava spațială, un model SpaceX Falcon Heavy, a fost inițial programată să fie lansată anul trecut, dar evenimentul a fost amânat din cauza unor probleme de software. Un an mai târziu, lansarea a avut loc.

Nava spațială va călători în jur de 3,5 miliarde de km pentru a ajunge la asteroid, care este situat în centura principală de asteroizi dintre Marte și Jupiter. Având în vedere distanța foarte mare pe care nava SpaceX trebuie să o parcurgă, racheta va ajunge la destinație cândva în jurul lunii iulie 2029. Este raportat că nava va avea o mică creștere a vitezei atunci când va trece pe lângă planeta Marte, adică în luna mai 2026.

• CITEŞTE ŞI:  Olympus Mons, cel mai mare munte din Sistemul Solar, se află pe Marte. Everestul este mic pe lângă acest munte

Există nouă asteroizi bogați în metale despre care se știe că există în sistemul nostru solar, dar 16 Psyche este cel mai mare – motiv pentru care NASA l-a ales.

Nicola Fox, administrator asociat al direcției misiunii științifice a NASA, a explicat, conform Space.com: „Psyche este de departe cea mai mare și de aceea vrem să-l explorăm, deoarece cele mai mici sunt mai probabil să fi fost modificate de lucrurile care au impact. ei, în timp ce cel mare, credem noi, va fi complet neschimbat”.

Potrivit NASA, asteroidul măsoară 280 km în diametru și 232 km lungime, în timp ce suprafața sa este de 165.800 km2.

În ceea ce privește cât de mult metal este pe 16 Psyche, stația spațială prezice că metalul reprezintă undeva între 30 până la 60% din volumul său total.

„Compoziția asteroidului a fost determinată de observațiile radar și de măsurătorile inerției termice a asteroidului (cât de repede un obiect câștigă sau re-radiază căldură).”, adaugă site-ul NASA.[sursa]

Publicitate

Când a fost descoperit asteroidul 16 Psyche

Asteroidul, numit 16 Psyche, reprezintă de multă vreme o enigmă. Descoperit în anul 1852 de către Annibale de Gasparis, un astronom italian, a fost numit după zeița greacă a sufletului și a fost cel de-al 16-lea asteroid descoperit. În primele observații, era, ca și ceilalți asteroizi, un punct de lumină asemănător unei stele care se mișca pe o orbită în jurul Soarelui și nimic mai mult.

Începând cu anii 1960, astronomii au descoperit, cu ajutorul tehnologiei acelor vremuri, că 16 Psyche avea o culoare asemănătoare cu cea a meteoriţilor de fier căzuți pe Pământ, a spus Jim Bell, profesor de explorare a Pământului și a spațiului la Universitatea de Stat din Arizona, care va conduce studiile asteroidului în primă fază. Astronomii au lansat pulsuri de radar de pe Psyche, iar reflexiile care veneau înapoi pe Pământ au fost mai strălucitoare decât cele provenite de la alte obiecte mici din centura de asteroizi.

• CITEŞTE ŞI:  Cercetătorii au descoperit că timpul poate curge în ambele sensuri prin materiale

„A devenit destul de clar că există o componentă a suprafeței care refletă foarte puternic undele radar. Și cea mai plauzibilă explicaţie pentru a face asta este cauzată de fragmente metalice.”, a spus dr. Bell.[sursa]

Atunci când oamenii de știință au observat că Psyche trecea relativ aproape de lumi mai mari, orbita sa a fost deviată într-un mod care sugerează ceva destul de masiv și, potențial, mult mai dens decât o rocă. Cele mai multe roci, precum granitul, au o densitate de două până la trei grame pe centimetru cub. Apa, indiferent dacă este lichidă sau înghețată, are densitatea de aproximativ un gram pe centimetru cub. Metalele precum fierul sunt mult mai dense, având o densitate între șase și nouă grame pe centimetru cub.

„Unele dintre aceste estimări timpurii au fost ceva de genul «Uau, acest lucru este într-adevăr destul de neobișnuit».”, a mai spus dr. Bell.

16 Psyche părea a fi aproape metal pur. Nucleul Pământului este format din fier și nichel, iar măsurătorile efectuate asupra 16 Psyche au dat naștere la ipoteza că ar putea fi rămășița unui nucleu similar care a aparținut cândva unei planete. Astfel de lumi sunt cunoscute sub numele de planetezimale (corpuri cereşti constituite în discuri protoplanetare), unde temperaturile sunt suficient de ridicate încât metalele mai dense să se topească și să se deplaseze către centru.

Este imposibil să explorezi nucleul unei planete precum Pământul la aproape 3.000 de km sub suprafață, dar ajungând pe 16 Psyche ar putea fi obţinute mai multe informații despre ceea ce se află în centrul planetei noastre. Sau această ipoteză ar putea fi complet greșită. 16 Psyche ar putea fi cu totul altceva decât ceea ce cred oamenii de ştiinţă. Dar nava spațială este acum pe cale să cucerească acest asteroid și să rezolve ghicitoarea originii sale.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.