Știm de mult timp că dietele precum cea mediteraneană sunt incredibil de benefice pentru sănătatea noastră, reducând riscul multor afecțiuni, inclusiv al declinului cognitiv. Acum, un nou studiu oferă dovezi solide care nu doar confirmă că o astfel de dietă poate proteja împotriva demenței, ci ne oferă și indicii cruciale despre mecanismul din spatele acestui proces.
O echipă de la Centrul Medical al Universității Rush din Chicago s-a concentrat pe dieta MIND, o combinație între dieta mediteraneană și dieta DASH, concepută pentru a opri hipertensiunea. Pe scurt, aceasta înseamnă un consum bogat de legume, cereale integrale, pește și carne de pasăre, limitând în același timp lactatele, carnea roșie și alimentele prăjite.
Cercetătorii au investigat legătura dintre acest regim alimentar și scleroza hipocampică – o afecțiune specifică, asociată cu demența și boala Alzheimer, în care neuronii din hipocamp, centrul memoriei din creier, încep să moară.

O legătură directă între dieta MIND și o cauză a demenței
Analizând post-mortem creierele a 809 persoane ale căror obiceiuri alimentare fuseseră monitorizate ani la rând, studiul a descoperit un rezultat clar: cei care au aderat cel mai strict la dieta MIND aveau o probabilitate semnificativ mai mică de a prezenta semnele distinctive ale sclerozei hipocampale.
„Aceste descoperiri sugerează că o dietă sănătoasă, precum dieta MIND, poate reduce probabilitatea sclerozei hipocampale și poate susține sănătatea hipocampului”, scriu cercetătorii în lucrarea lor, citați de Science Alert.
Deși impactul general al dietei asupra riscului de demență era deja bine documentat, acest studiu aduce o perspectivă nouă și importantă asupra unui posibil motiv: alimentele din dieta MIND par să ofere o protecție specială hipocampului. Această structură a creierului este esențială pentru memorie, învățare și orientare, iar deteriorarea sa este strâns legată de apariția demenței.
Chiar dacă studiul a luat în calcul diverși factori demografici și genetici, nu poate demonstra o relație directă de cauzalitate. Totuși, alături de cercetările anterioare, consolidează ideea că alimentația joacă un rol important în influențarea riscului de demență.
„Din câte știm, acestea sunt primele concluzii din studii umane care arată că asocierea dintre dietă și demență este parțial mediată de scleroza hipocampală”, a explicat pentru publicația Newsweek epidemiologul nutriționist Puja Agarwal.
De ce ar putea funcționa această dietă populară împotriva demenței
Mecanismul exact prin care apare scleroza hipocampală este încă neclar, dar oamenii de știință continuă să descopere noi piese ale acestui puzzle. O ipoteză este că efectele antiinflamatorii și antioxidante ale alimentelor din dieta MIND ajută la protejarea neuronilor de deteriorare.
Următorul pas este aprofundarea acestei legături. „Pentru a înțelege mai bine mecanismele care leagă dieta și nutrienții de sănătatea generală a creierului, va fi esențial să se investigheze relația dintre dietă și alți biomarkeri ai neuroinflamației și stresului oxidativ din creier”, concluzionează autorii studiului.
Cercetarea a fost publicată în JAMA Network Open.












