Modulul japonez de pe Lună a supravieţuit nopţii lunare aspre. Este vorba despre o perioadă fără soare, echivalentă ca întindere cu două săptămâni terestre.
„Aseară, a fost trimisă o comandă către SLIM şi am primit un răspuns.”, a anunţat agenţia spaţială japoneză pe X.
În locul în care a aselenizat aparatul japonez temperaturile pot urca peste 100°C la prânz şi pot coborî până la -130°C în timpul nopţii.
Modulul japonez de pe Lună a trecut peste noaptea lunară
„Veştile că SLIM s-a repornit după noaptea rece lunară este semnificativă. Supravieţuirea nopţii lunare este una dintre provocările tehnologice cheie care trebuie depăşite dacă dorim să stabilim misiuni robotice sau umane de lungă durată pe Lună.”, a spus Simeon Barber de la o universitate britanică.[sursa]
După aselenizarea de pe 20 ianuarie 2024, Agenţia Japoneză de Explorare Aerospaţială (JAXA) a pierdut contactul cu modulul trimis pe Lună. Celulele solare ale aparatului au fost îndreptate greşit şi nu au mai putut genera energie chiar în momentul aselenizării. Nava a funcţionat cu baterii timp de câteva ore, înainte ca specialiştii să decidă să o oprească pentru a permite o posibilă recuperare a energiei electrice atunci când unghiul de lumină de la Soare se schimba.
După ce au reuşit să repornească modulul, Jaxa a obţinut primele fotografii de pe suprafaţa Lunii. În continuare, aparatul va analiza compoziţia rocilor în căutarea de indicii despre originea Lunii.
Modulul, poreclit „Sniperul Lunar”, datorită preciziei sale, a aterizat la marginea unui crater ecuatorial cunoscut sub numele de Shioli. JAXA a descris-o drept o „aselenizare precisă fără precedent”. Noua tehnologie de aterizare ar putea fi folosită şi la misiunile din viitor. Anterior doar SUA, URSS, China şi India au reuşit să facă aselenizări.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: