Un balon gigant al NASA efectuează un zbor record deasupra Antarcticii. Misiunea GUSTO privește adânc în cosmos din înălţimile cerului de deasupra Polului Sud.

Balonul gigantic a petrecut un timp record de 55 de zile, o oră și 34 de minute în aer deasupra Antarcticii, culegând date științifice pentru a înțelege mai bine cosmosul.

Misiunea balonului științific GUSTO (Galactic/Extragalactic ULDB Spectroscopic Terahertz Observatory) al NASA a fost lansată în data de 31 decembrie 2023, în apropierea stației de cercetare McMurdo din Antarctica, aparținând Fundației Naționale de Științe a SUA.

În data de 24 februarie 2024, balonul a obținut recordul pentru cel mai lung zbor al unei misiuni științifice cu balon de lungă durată și cu încărcătură grea a NASA.[sursa]

balon gigant al NASA
Un balon gigantic al NASA a stat peste 55 de zile în aer, deasupra Antarcticii

Care este scopul acestui balon gigant al NASA

Totuși, mai sunt multe de făcut. Misiunea GUSTO urmează să dureze puțin peste 60 de zile, dar apoi va continua să zboare și să împingă recordul și mai departe.

„După aceea, plănuim să împingem limitele balonului și să zburăm atât timp cât balonul este capabil pentru a demonstra cu adevărat capacitățile baloanelor de lungă durată.”, a declarat Andrew Hamilton, șeful interimar al Biroului pentru programul de baloane al NASA.

„Balonul și sistemele balonului au funcționat minunat și nu observăm nicio degradare a performanțelor balonului. Vânturile din stratosferă au fost foarte favorabile și au oferit condiții stabile pentru un zbor prelungit.”, a adăugat Hamilton.

Balonul este absolut enorm, având o suprafață de peste 1,1 milioane de metri cubi. Sarcina sa este de a transporta telescopul GUSTO, de mărimea unei dube, în stratosferă, la o altitudine de 36 de kilometri deasupra Antarcticii, chiar la marginea spațiului.

• CITEŞTE ŞI:  Einstein a prezis un motor care produce o viteză mai mare decât viteza luminii. Acum a fost construit pentru prima dată și funcționează astfel

Aici, lipsa vaporilor de apă permite instrumentului să capteze semnale terahertziene extrem de slabe care oferă o perspectivă asupra ciclului de viață al mediului interstelar, gazul, praful și radiațiile care există în spațiul dintre sistemele stelare dintr-o galaxie.

„Cu toții am făcut parte din mediul interstelar – fiecare atom și moleculă din corpul tău a fost la un moment dat gaz și praf care curgeau între stele.”, a declarat Chris Walker, profesor de astronomie la Observatorul Steward și cercetător principal al misiunii GUSTO.

Chimia Universului s-a schimbat radical de la Big Bang. Pentru a înțelege cum au apărut Universul și galaxia noastră, astronomii trebuie să analizeze mediul interstelar din galaxii de vârste diferite.

Publicitate

GUSTO încearcă să facă acest lucru prin examinarea compoziției carbonului, oxigenului și azotului din tânăra Calea Lactee și din Marele Nor al lui Magellan, care se află în apropiere. Prin compararea acestor două sisteme celeste, cercetătorii pot afla despre diferitele etape ale ciclului de viață stelară, inclusiv despre nașterea și evoluția stelelor.

Plănuind următoarea mișcare, Walker și echipa GUSTO au depus recent o cerere pentru un nou proiect în cadrul căruia aceleași instrumente aflate în prezent la bordul GUSTO ar putea fi folosite în spațiu pentru a căuta sisteme de formare a planetelor și zone locuibile.

„Dacă nu depășești limitele, care este rostul?”, a concluzionat Chris Walker în mod retoric.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: