Pentru o anumită generație, mersul la McDonald’s și întâlnirea cu mascota sa emblematică, clovnul Ronald McDonald, făceau parte din experiența iconică. Totuși, compania a renunțat la el dintr-un motiv neașteptat.

McDonald’s era, odinioară, locul ideal pentru organizarea petrecerilor aniversare din copilărie. Dar, oh, cât de mult s-au schimbat lucrurile!

Un element definitoriu al acelei experiențe era posibilitatea de a face poze alături de Ronald McDonald – fie cu un angajat costumat, fie cu celebra statuie a personajului. Pentru unii, era un moment special.

Desigur, asta doar dacă nu aveai o fobie față de clovni. Această frică se numește coulrofobie și este un fenomen larg răspândit. Studiile arată că această frică este prezentă atât în rândul adulţilor, cât şi în rândul copiilor din multe culturi diferite. Cu toate acestea, nu este bine înţeleasă din cauza lipsei de cercetare specifică.

Ronald împărțea opiniile publicului: fie îl adorai, fie te înspăimânta.[sursa]

Ronald McDonald
Faimosul clovn Ronald, emblematic pentru lanțul de restaurante

Dacă ai observat că nu a mai apărut de mult în campaniile McDonald’s, există un motiv clar. În anul 2016, compania a decis să-l elimine complet din marketing, ca reacție la o tendință îngrijorătoare de pe rețelele sociale.

De ce a fost eliminat clovnul Ronald McDonald

Dacă ne întoarcem în timp cu opt ani, ne amintim valul viral al persoanelor care se deghizau în clovni înfricoșători și își postau imaginile online. Fenomenul a escaladat rapid, ajungând în punctul în care oameni costumați în clovni apăreau în preajma școlilor din SUA, generând panică.

Lucrurile au scăpat de sub control când, în Florida, o familie a fost atacată de un grup de 20 de indivizi purtând măști de clovn.

• CITEŞTE ŞI:  Viaţa lui Henri Coandă: om de ştiinţă, inventator şi pionier al aviaţiei

Astfel, din cauza acestei tendințe din social media, imaginea clovnilor a trecut de la o distracție copilărească la un veritabil coșmar.

În cele din urmă, McDonald’s a decis să renunțe la Ronald McDonald, pe fondul schimbării percepției publicului asupra clovnilor.

La momentul respectiv, compania de fast-food a emis o declarație oficială: „McDonald’s și francizele locale sunt conștiente de climatul actual legat de apariția clovnilor în comunități și, ca atare, sunt atente în ceea ce privește participarea lui Ronald McDonald la evenimente comunitare, cel puțin pentru moment.”

Publicitate

Între timp, Willard Scott, actorul care l-a interpretat inițial pe Ronald McDonald, s-a stins din viață în anul 2021, la vârsta de 87 de ani.

Într-un interviu acordat The New York Times în anul 1987, Scott a oferit o perspectivă inedită asupra modului în care a dat viață personajului.

„Pur și simplu iubesc oamenii. Mulți vorbitori motivaționali pleacă imediat după ce își încheie discursul… Eu rămân și discut. Sunt ca un câine – deschizi ușa, eu fac «rrrr, rrrr», iar apoi îi ling pe toți pe față.”, a declarat Scott pentru The New York Times.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: