O echipă de cercetători din SUA ar putea fi mai aproape de a explica de ce femeile trăiesc mai mult decât bărbații – iar răspunsul s-ar putea afla într-o genă care revitalizează creierul femeilor.

Această genă este asociată cu cromozomul X, cu care ne naștem cu toții. Bărbații au un set de cromozomi X și Y, în timp ce femeile au doi cromozomi X.

Multă vreme, s-a crezut că, deși femeile au doi cromozomi X, doar unul este activ, iar celălalt rămâne „tăcut” într-o structură celulară numită „corp Barr”, considerată inactivă din punct de vedere genetic.

Însă cercetătorii de la Universitatea din California San Francisco (UCSF) susțin că au demontat această teorie.[sursa]

creierul femeilor
Creierul femeilor îmbătrânește diferit de cel al bărbaților

Creierul femeilor și „adormirea” cromozomului X

Experimentele realizate pe șoareci de laborator sugerează că acest al doilea cromozom X nu este atât de redundant pe cât se credea. Mai mult, în cazul șoarecilor femele mai în vârstă (echivalentul a aproximativ 65 de ani la oameni), acest cromozom X „adormit” începe să se activeze și să exprime gene care protejează creierul și îi mențin funcțiile cognitive.

„În procesul normal de îmbătrânire, femeile tind să aibă un creier care pare mai tânăr și mai puțin afectat de declinul cognitiv, comparativ cu bărbații. Aceste rezultate arată că X-ul tăcut la femei se trezește de fapt târziu în viață, contribuind probabil la încetinirea declinului cognitiv.”, a explicat Dr. Dena Dubal, autor principal al studiului, profesor de neurologie și șef al catedrei de îmbătrânire și boli neurodegenerative la UCSF.

• CITEŞTE ŞI:  Biografia lui Sir Isaac Newton: Invenţii, legi şi descoperiri

În mod surprinzător, cercetătorii au descoperit că aproximativ 20 de gene de pe acest cromozom X inactiv – gene asociate cu dezvoltarea creierului și memoria – devin active la șoarecii în vârstă.

„Îmbătrânirea a trezit X-ul adormit”, a adăugat Dubal.

Printre aceste gene se numără și PLP1, esențială pentru producerea de mielină – o substanță care izolează celulele creierului și le îmbunătățește comunicarea.

Când cercetătorii au stimulat PLP1 la șoarecii de laborator, atât masculi, cât și femele, au observat îmbunătățiri semnificative ale memoriei și capacității de învățare.

Această descoperire sugerează că femeile ar putea avea un avantaj biologic în fața îmbătrânirii cognitive, datorită celui de-al doilea cromozom X, care oferă un strat suplimentar de protecție.

Publicitate

„Ne-am gândit imediat că acest lucru ar putea explica de ce creierul femeilor rămâne mai rezilient odată cu vârsta, în timp ce bărbații nu au acest X suplimentar.”, a declarat Margaret Gadek, primul autor al studiului și student absolvent la UCSF.

Dr. Dubal subliniază că această descoperire ar putea avea implicații majore asupra îmbătrânirii cognitive: „Cogniția este una dintre cele mai mari provocări biomedicale ale vremurilor noastre, dar creierul îmbătrânit este mai dinamic decât credem, iar cromozomul X ne poate oferi indicii prețioase despre ce este posibil. Ar putea exista intervenții care să stimuleze gene precum PLP1 de pe cromozomul X, încetinind astfel declinul cognitiv – atât la femei, cât și la bărbați, pe măsură ce îmbătrânim?”

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: