O mumie egipteană antică, cunoscută ca „Doamna Misterioasă” despre care se presupunea că a murit de cancer la gât în timp ce era însărcinată, ar putea, de fapt, să nu fi fost însărcinată și să nu fi avut nicio tumoră, susțin autorii unui nou studiu.
Aceștia acuză echipa din spatele teoriei inițiale de senzaționalism, afirmând că dovezile prezentate nu sunt concludente. Potrivit noii analize, presupusul fetus ar fi fost, de fapt, doar material de umplutură introdus de îmbălsămători, iar golul din craniul mumiei – interpretat inițial ca semn al unei tumori canceroase – ar fi rezultat, de fapt, dintr-o îndepărtare neîndemânatică a creierului în timpul procesului de mumificare.
În replică, cercetătorii care au formulat ipoteza inițială au declarat pentru publicația IFLScience că autorii noului studiu „încearcă să creeze un scandal din diferențele academice naturale”, insistând că lucrarea „nu prezintă nicio descoperire nouă.”[sursa]
„Doamna Misterioasă”: controverse și descoperiri
Specimenul aflat în centrul acestei dezbateri, cunoscut sub numele de Doamna Misterioasă, a fost adus în Polonia la începutul secolului al XIX-lea și este expus în prezent la Muzeul Național din Varșovia. În anul 2021, cercetătorii de la Proiectul Mumiilor din Varșovia au publicat un studiu în care susțineau că mumia conține un fetus aflat între 26 și 30 de săptămâni de dezvoltare.
La scurt timp după aceea, aceeași echipă a afirmat că un gol din craniul mumiei ar fi dovada existenței unei tumori canceroase care ar fi putut provoca moartea femeii însărcinate.
Validare științifică sau senzaționalism?
„Cazul mumiei din Varșovia – însărcinată sau nu? Terminal bolnavă de cancer sau nu? – a atras atât de multă atenție mediatică, încât procesul unei dezbateri științifice riguroase, fundamentate pe obiectivitate și căutarea adevărului, a fost compromis.”, scriu autorii noii replici.
Unul dintre aceștia, descris drept „un paleoradiolog și expert în imagistica fetală”, a publicat anterior un răspuns în care contesta prezența unui schelet fetal în interiorul mumiei. Membrii Proiectului Mumiilor din Varșovia au contraargumentat, susținând că oasele fătului s-ar fi dizolvat în acizi naturali care s-au format în urma procesului de descompunere.
Scepticii, nemulțumiți de această explicație, au decis să supună cazul unei analize independente. Au trimis scanările CT originale ale Doamnei Misterioase la 10 experți internaționali în radiologia mumiilor, însoțite de un chestionar care le solicita concluziile.
Concluzia unanimă: nu există fetus, doar umplutură
Potrivit autorilor studiului, toți cei 10 specialiști au fost imparțiali, cu excepția unuia – radiologul care colaborase anterior cu Proiectul Mumiilor din Varșovia.[studiu]
Rezultatele au fost clare: toți experții au concluzionat unanim că materialul identificat inițial drept un fetus era, de fapt, o serie de „pachete” de substanțe necunoscute, inserate de îmbălsămători în timpul procesului de mumificare.
În replică, Wojciech Ejsmond și Marzena Ożarek-Szilke, membri ai Proiectului Mumiilor din Varșovia, au declarat că sunt conștienți de faptul că „nu există un consens între experți cu privire la ceea ce se află în pelvisul Doamnei Misterioase” și că „interpretările variază de la țesături și organe interne până la o posibilă tumoră.”
Cu toate acestea, ei susțin că ipoteza sarcinii a fost discutată cu ginecologi și obstetricieni, care au susținut interpretarea, considerând-o o posibilitate legitimă.
Absența dovezilor privind cancerul
Mai mult, niciunul dintre evaluatorii independenți nu a identificat dovezi clare că femeia ar fi suferit de cancer, în ciuda prezenței unor leziuni la nivelul craniului. Unul dintre experți a menționat că teoria cancerului nu putea fi nici confirmată, nici infirmată, deși chiar și această persoană a recunoscut că cea mai probabilă explicație pentru aceste marcaje ar fi o îndepărtare neîndemânatică a creierului în timpul procesului de mumificare.
Ca răspuns, Ejsmond și Ożarek-Szilke au subliniat că ipoteza cancerului a fost discutată cu Prof. Rafał Stec, un specialist în domeniu, care a susținut interpretarea inițială.
Rezumându-și poziția, autorii noii cercetări afirmă că „această lucrare reprezintă un efort de a aduna opiniile mai multor specialiști internaționali care, bazându-se pe decenii de expertiză colectivă, au analizat materialul radiologic și au concluzionat că femeia mumificată nu conține un fetus intrauterin și nu prezintă urme ale unui proces neoplazic intracranian.”
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: