Deși mulți oameni se tem de efectele pe termen scurt ale schimbărilor climatice asupra planetei noastre, efectele pe termen lung vor fi și mai devastatoare. Iar o simulare realizată de un supercomputer a prezis când vor dispărea oamenii şi în ce condiţii.
Este destul de cunoscută teoria privind soarta probabilă a Pământului nostru, respectiv absorbția de către Soare în aproximativ 7,5 miliarde de ani. Dar, până la acel moment, se pune întrebarea: cât timp va supraviețui rasa umană înainte de inevitabila noastră dispariție?
Dincolo de instrumentele de Armaghedon create de om, cum ar fi războiul nuclear, schimbările climatice continuă să fie una dintre cele mai mari amenințări pe termen lung la adresa lumii pe care o cunoaștem.
Cu toate acestea, în timp ce efectele sale continuă să fie observate în zilele noastre, unii se întreabă de cât timp va fi nevoie pentru ca schimbările climatice să eradicheze complet și total omenirea.[sursa]
O simulare realizată de un supercomputer
Cu această întrebare în minte, un supercomputer a analizat, în cadrul unui studiu, diverse date referitoare la clima Pământului, plăcile tectonice, chimia și biologia oceanelor pentru a afla când este posibil ca rasa umană să devină complet incapabilă să locuiască pe planeta noastră.
Din fericire, răspunsul este oarecum îmbucurător: momentul dispariţiei este destul de departe de zilele noastre. Echipa de cercetare de la Universitatea din Bristol a constatat că lumea ar arăta mult diferit față de cum este acum.
Din cauza plăcilor tectonice, continentele s-ar muta peste tot și ar crea un nou supercontinent numit Pangea Ultima. Evident, referinţa este la fostul supercontinent Pangea, care a existat la sfârșitul erei paleozoice și începutul erei mezozoice, respectiv cu aproximativ 300 de milioane de ani în urmă, și care a început să se despartă cu aproximativ 175 de milioane de ani în urmă.
Dr. Alexander Farnsworth, care face parte din echipa de cercetare, a declarat: „Supercontinentul nou apărut ar crea efectiv o triplă lovitură, cuprinzând efectul continentalității, un soare mai fierbinte și mai mult CO2 în atmosferă, de creștere a căldurii pentru o mare parte a planetei.”
Continentalitatea reprezintă un efect climatic care rezultă din faptul că interiorul continental este izolat de influențele oceanice. Vânturile și masele de aer cu temperatură moderată care provin de deasupra oceanelor se deplasează pe uscat pentru a diminua diferențele de temperatură dintre iarnă și vară în zonele de coastă ale continentelor.
„Rezultatul este un mediu în mare parte ostil, lipsit de surse de hrană și apă pentru mamifere. Temperaturile generalizate cuprinse între 40 și 50 de grade Celsius și extremele zilnice și mai mari, combinate cu niveluri ridicate de umiditate, ne-ar pecetlui în cele din urmă soarta. Oamenii – împreună cu multe alte specii – ar muri din cauza incapacității lor de a elimina această căldură prin transpirație, răcorindu-și corpul.”, a mai arătat dr. Farnsworth.
Când vor dispărea oamenii
Doar între 8 și 16% din suprafața terestră ar fi locuibilă pentru mamifere atunci când se va forma acest supercontinent, iar oamenii s-ar lupta serios să se adapteze la noile extreme climatice.
Vulcanii ar erupe mai regulat și ne-am lupta, de asemenea, cu un Soare mai strălucitor, care ar împrăștia raze puternice în direcția noastră. Dar nu trebuie să vă temeți, deoarece acest scenariu apocaliptic nu se va întâmpla decât peste 250 de milioane de ani.
Oamenii din spatele cercetării cred, totuşi, că acest lucru ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru ca oamenii să abordeze problema schimbărilor climatice.
Dr. Eunice Lo, co-autor al studiului, a declarat: „Este extrem de important să nu pierdem din vedere actuala noastră criză climatică, care este rezultatul emisiilor umane de gaze cu efect de seră.”
„În timp ce se preconizează o planetă nelocuibilă peste 250 de milioane de ani, astăzi ne confruntăm deja cu o căldură extremă care dăunează sănătății umane. De aceea, este esențial să ajungem cât mai curând posibil la emisii nete zero.”, a mai adăugat dr. Eunice Lo.
Aşadar, deşi schimbările cu care ne confruntăm în prezent la nivel climatic pot fi observate, iar efectele lor generează anumite disconforturi pentru noi, sfârşitul lumii nu va avea loc prea curând.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: