După 3.000 de ani, experții au reușit să dezgroape „orașul pierdut al aurului” de lângă Luxor, Egipt – o descoperire considerată una dintre cele mai importante din ultimele decenii.

Sit-ul arheologic, cunoscut sub numele de Aten, datează din timpul domniei faraonului Amenhotep al III-lea (1391-1353 î.Hr.), unul dintre cei mai puternici conducători ai Egiptului Antic. Descoperirea sa a fost anunțată oficial în aprilie 2021 de celebrul egiptolog Zahi Hawass și este considerată cea mai mare așezare antică descoperită vreodată în Egipt.

O descoperire comparabilă cu mormântul lui Tutankhamon

Betsy Brian, profesor de egiptologie la Universitatea Johns Hopkins, a catalogat această descoperire drept „a doua cea mai importantă descoperire arheologică de la mormântul lui Tutankhamon încoace.”

La rândul său, Zahi Hawass a explicat cât de neașteptată a fost această descoperire: „În doar câteva săptămâni, spre surprinderea echipei, au început să apară structuri de cărămizi din lut în toate direcțiile. Ce am dezgropat este un oraș mare, extrem de bine conservat, cu ziduri aproape intacte și încăperi pline cu unelte ale vieții cotidiene.”[sursa]

Amenhotep al III-lea orașul pierdut al aurului
Arheologii au dezgropat complet „orașul pierdut al aurului”

Un oraș antic cu influențe multiculturale

Săpăturile recente au scos la iveală clădiri, temple și băi, alături de o colecție impresionantă de artefacte. Printre cele mai intrigante descoperiri se numără un set de obiecte din ceramică și piatră inscripționate în greacă, ceea ce sugerează că orașul a fost, la un moment dat, un centru multicultural.

„Renașterea orașului antic al aurului”

Într-o declarație oficială, Ministerul Turismului și Antichităților din Egipt a anunțat că, după doi ani de muncă intensă, proiectul de restaurare și conservare a orașului antic a fost finalizat cu succes.

• CITEŞTE ŞI:  Litovoi, voievodul care a încercat să creeze primul stat românesc la sud de Carpaţi

„Această realizare a fost posibilă printr-o colaborare cu administrația minei Sukari, respectând toate procedurile legale și obținând aprobarea Comitetului Permanent pentru Antichități Egiptene. În cadrul proiectului au fost efectuate săpături arheologice extinse, documentare și eforturi de restaurare pentru a păstra elementele arhitecturale descoperite”, a precizat ministerul.

Elementele arheologice recuperate au fost relocate într-o zonă securizată, la trei kilometri nord de locația originală, pentru a fi protejate de activitatea minieră modernă din mina Sukari.

Un sit deschis cercetătorilor și publicului

După dezgroparea „orașului pierdut” și a numeroaselor sale artefacte, autoritățile egiptene au anunțat că situl este acum accesibil atât cercetătorilor, cât și publicului larg.

Această descoperire nu doar că rescrie o parte importantă a istoriei Egiptului Antic, dar oferă și o perspectivă nouă asupra vieții în timpul domniei lui Amenhotep al III-lea, una dintre cele mai prospere perioade ale faraonilor.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

Publicitate