Se spune că femeile vorbesc mai mult decât bărbații, iar aceste stereotipuri sunt vechi de când lumea. Dar ce spune știința? Un nou studiu amplu arată că, deși diferențele nu sunt semnificative pe tot parcursul vieții, femeile tind să vorbească mai mult între 25 și 64 de ani – adică în cea mai mare parte a maturității.

Femeile vorbesc mai mult decât bărbații

Cercetătorii au descoperit că, în această perioadă, femeile rostesc în medie cu 3.275 de cuvinte mai mult pe zi decât bărbații – echivalentul a aproximativ 20 de minute suplimentare de conversație zilnică. În celelalte grupe de vârstă, diferențele au fost minime.

„Există o presupunere transculturală puternică conform căreia femeile vorbesc mult mai mult decât bărbații. Am vrut să vedem dacă această presupunere se confirmă atunci când este testată empiric.”, spune psihologul clinician Colin Tidwell de la Universitatea din Arizona.[sursa]

Același subiect a fost analizat și într-un studiu din anul 2007, care concluziona că bărbații și femeile vorbesc, în medie, același număr de cuvinte pe zi – aproximativ 16.000. De data aceasta, însă, cercetătorii au extins analiza: studiul a durat 14 ani, a implicat 2.197 de participanți din patru țări și a inclus o defalcare detaliată pe grupe de vârstă.[sursa]

Femeile vorbesc mai mult decât bărbații
Cercetătorii au vrut să afle dacă într-adevăr femeile vorbesc mai mult decât bărbații

Cum a fost realizat studiul?

Pentru a măsura cantitatea de cuvinte rostite, participanții au purtat un dispozitiv electronic special conceput, care a înregistrat la întâmplare fragmente din conversațiile lor zilnice. În total, au fost colectate 631.030 de clipuri audio ambientale, analizate ulterior prin modele statistice.

• CITEŞTE ŞI:  Giacomo Casanova: povestea adevărată din spatele legendei celebrului cuceritor

Noua cercetare a scos la iveală nuanțe care nu au fost observate în studiul din 2007, inclusiv discrepanțele dintre începutul și mijlocul vieții adulte. Cu toate acestea, datele nu oferă un răspuns clar cu privire la cauzele acestei diferențe.

Cercetătorii sugerează că un posibil factor ar putea fi implicarea femeilor în îngrijirea copiilor, care le determină să comunice mai mult cu aceștia. „Dacă factorii biologici, precum hormonii, ar fi principala cauză, am fi observat o diferență semnificativă între sexe și la adulții tineri. Dacă schimbările sociale generaționale ar fi fost forța motrice, ar fi trebuit să vedem o diferență de gen în creștere treptată la participanții mai în vârstă. Totuși, acest lucru nu s-a întâmplat.”, a explicat psihologul Matthias Mehl, de la Universitatea din Arizona.[sursa]

Femeile vorbesc mai mult decât bărbații
Graficul reprezintă numărul estimat de cuvinte rostite de bărbați și femei pe parcursul unei zile

De la cei mai tăcuți la cei mai vorbăreți

Deși studiul a identificat o tendință generală, rezultatele au arătat și o mare variație individuală. Au existat atât bărbați, cât și femei care s-au abătut semnificativ de la normele statistice.

Cel mai puțin vorbăreț participant a fost un bărbat care a rostit doar 62 de cuvinte pe zi. La polul opus, cel mai vorbăreț participant – tot un bărbat – a ajuns la 124.134 de cuvinte zilnic. Dacă presupunem că a dormit opt ore pe noapte, asta înseamnă aproape 130 de cuvinte pe minut pe parcursul întregii sale zile active.

În concluzie, diferențele de comunicare între sexe nu sunt atât de mari pe cât se crede, iar variațiile individuale sunt semnificative. Deși femeile tind să vorbească mai mult în mijlocul vieții, stereotipul că ele sunt în mod natural mai vorbărețe decât bărbații nu este susținut pe deplin de datele științifice.

• CITEŞTE ŞI:  Comisarul Alimănescu, cel mai temut poliţist, a băgat spaima în tâlhari

Pe lângă diferențele identificate între bărbați și femei, studiul a mai relevat un fenomen interesant: în general, oamenii vorbesc din ce în ce mai puțin, indiferent de vârstă sau sex. Cercetătorii cred că această tendință este influențată de creșterea timpului petrecut în fața ecranelor, care a redus interacțiunile față în față.

Publicitate

Un studiu mai amplu, dar cu mai multe incertitudini

Deși noua cercetare este semnificativ mai detaliată decât studiul din anul 2007, rezultatele sale sunt însoțite de o marjă mai mare de incertitudine.

Spre exemplu, în intervalul 25-64 de ani, s-a constatat că femeile vorbesc cu 1.500 până la 3.600 de cuvinte mai mult pe zi decât bărbații. Însă acest spectru este destul de larg: la limita inferioară, diferența este echivalentă cu doar 10 minute suplimentare de conversație la un ritm normal, iar la limita superioară ajunge la 23 de minute.

Pentru a putea trage concluzii mai precise, cercetătorii susțin că sunt necesare studii cu eșantioane și mai mari, care să elimine alți factori ce ar putea influența aceste rezultate, dincolo de sex sau gen.

Socializarea, esențială pentru sănătate

În viitor, echipa de cercetare își propune să analizeze mai îndeaproape obiceiurile noastre de comunicare și impactul acestora asupra bunăstării generale.

„Dovezile sunt foarte puternice că socializarea este legată de sănătate, cel puțin în aceeași măsură în care sunt legate activitatea fizică și somnul. Este doar un alt comportament de sănătate.”, explică Matthias Mehl, psiholog la Universitatea din Arizona.

Această concluzie subliniază importanța conversațiilor reale într-o lume din ce în ce mai dominată de ecrane și interacțiuni digitale.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: