Mulți dintre noi ne-am plimbat pe aleile sale, însă puțini știu de unde vine numele purtat de Parcul Herăstrău. Numele Herăstrău provine de la un fierăstrău mecanic amplasat pe malul lacului în jurul anului 1686, în vremea domnitorului Șerban Cantacuzino. Acesta era folosit pentru prelucrarea lemnului, transformând buștenii în scânduri.
„Conform informațiilor istorice, acest fierăstrău era situat undeva spre Ploiești, ceea ce înseamnă că probabil se afla în zona actualului DN1, lângă podul Herăstrău. Importanța acestui obiectiv economic este evidentă, având în vedere că actuala Cale a Dorobanților s-a numit până în anul 1877 Ulița Fierăstrăului. Abia după întoarcerea victorioasă a armatei române din Războiul de Independență, numele a fost schimbat în Calea Dorobanților, în onoarea vitejiei ostașilor români”, a explicat istoricul Dan Falcan.
Parcul Herăstrău – de la zonă mlăștinoasă la simbol al Capitalei
Între anii 1930 și 1935, lacul Herăstrău a fost amenajat prin asanarea unei zone mlăștinoase aflate la marginea orașului. Proiectul a fost coordonat de Nicolae Caranfil, inginerul care a electrificat Bucureștiul și a dezvoltat rețeaua de apă și canalizare a orașului. Tot el a conceput și sistematizarea bălților din jurul Capitalei – Băneasa, Herăstrău, Tei și Floreasca – transformându-le într-o adevărată salbă de lacuri.[sursa]
De-a lungul istoriei sale, Parcul Herăstrău (care în prezent se numește Parcul Regele Mihai I) s-a numit Parcul Național, Parcul Carol al II-lea și Parcul I. V. Stalin. Pe când avea această ultimă denumire, la intrarea în parc s-a aflat o statuie a lui Stalin, ridicată în 1951 și demolată în anul 1962. În prezent, pe aproximativ același loc, se află statuia lui Charles de Gaulle.
Astăzi, Parcul Herăstrău este una dintre cele mai frumoase zone verzi din București, cu spații îngrijite, terenuri de sport și agrement, dar și numeroase restaurante, cafenele și terase exclusiviste. Multe dintre aceste restaurante sunt recunoscute pentru bucătăria rafinată, design-ul spectaculos și serviciile impecabile.
Zona de nord a Capitalei, inclusiv Cartierul Herăstrău, este preferată de diplomați și expați, datorită liniștii și siguranței sale, dar și a prezenței unor școli internaționale de prestigiu, clinici și spitale private de top.
Lacul Herăstrău în cifre
Lacul Herăstrău este un lac artificial situat în nordul Bucureștiului, format pe râul Colentina, între lacurile Băneasa (amonte) și Floreasca (aval).
- Suprafață: 77 hectare
- Lungime: 3,5 kilometri
- Lungimea malurilor: 7.400 metri
- Lungimea insulelor: 1.600 metri
- Volum de apă: aproximativ 1,5 milioane metri cubi
Lacul este utilizat pentru sporturi nautice și agrement, având malurile îndiguite pentru prevenirea inundațiilor. Înălțimea redusă a digurilor este compensată de suprafața mare a lacului, permițând reținerea unui volum semnificativ de apă atunci când este necesar.
Lacul Herăstrău – date tehnice și transformarea sa în perioada interbelică
Aleea care înconjoară lacul Herăstrău are o lungime de 5,92 kilometri, fiind una dintre cele mai populare rute pentru plimbări, jogging și ciclism în București.
Lacul Herăstrău are:
- Volum de apă: 2.300.000 m³
- Debit vehiculat: 2,5 m³/s
- Lungime: 2,8 km
- Lățime: între 50 și 1.000 m
- Adâncime: între 1 și 5 metri
O transformare remarcabilă în perioada interbelică
Între anii 1930 și 1935, lacul Herăstrău a fost amenajat prin asanarea unei zone mlăștinoase, aflate la acea vreme la marginea orașului. Proiectul de transformare a zonei a fost coordonat de Nicolae Caranfil, inginerul care a avut un rol esențial în electrificarea Bucureștiului și în dezvoltarea rețelei de apă și canalizare a orașului.
Tot el a fost arhitectul sistematizării lacurilor din nordul Capitalei – Băneasa, Herăstrău, Tei și Floreasca, care au fost integrate într-o salbă de lacuri spectaculoasă, oferind orașului un peisaj modern și un important spațiu de agrement.
Această transformare a făcut din Lacul Herăstrău nu doar un element de infrastructură urbană, ci și un punct de atracție major pentru bucureșteni, fiind astăzi unul dintre cele mai frumoase locuri de relaxare din Capitală.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: