Dovezile privind efectele benefice pe care le are postul intermitent continuă să se acumuleze: un nou studiu arată că, în cazul persoanelor cu obezitate, această metodă poate duce la o pierdere suplimentară în greutate și la o reglare mai eficientă a unor procese esențiale din organism.

Echipa de cercetare, formată din specialiști din întreaga Spanie, a dorit să extindă rezultatele studiilor anterioare despre postul intermitent – care include și alimentația restricționată în timp (time-restricted eating sau TRE) – prin analizarea diferitelor programe de alimentație și tipuri de pierdere a grăsimii corporale.

Postul intermitent: beneficii cheie

„TRE pare a fi o abordare dietetică sigură, bine tolerată și fezabilă pentru adulții cu exces de greutate sau obezitate.”, scriu cercetătorii în raportul publicat.

Studiul a inclus 197 de participanți cu supraponderalitate sau obezitate, cu vârste între 30 și 60 de ani, urmăriți pe parcursul a 12 săptămâni. Toți participanții au urmat dieta mediteraneană și au primit sfaturi nutriționale personalizate.[studiu]

Postul intermitent
Postul intermitent are numeroase beneficii descoperite de-a lungul timpului

Aceștia au fost împărțiți în patru subgrupuri: un grup care a consumat alimente doar în intervalul 8:00-16:00, un altul care a mâncat între 12:00-20:00, un grup care a ales o fereastră de opt ore după preferință și un grup de control care a urmat doar dieta mediteraneană, fără alte restricții de timp.

Rezultatele au arătat că postul intermitent a fost asociat cu o pierdere medie suplimentară de greutate între 2,4 și 3,1 kg, comparativ cu grupul de control. Diferențele între ferestrele de timp utilizate în grupurile TRE au fost minime.

Totuși, scanările RMN nu au identificat diferențe semnificative între grupuri în ceea ce privește reducerea țesutului adipos visceral (VAT) – grăsimea din jurul organelor interne, asociată cu sănătatea cardiometabolică.

• CITEŞTE ŞI:  Un studiu dezvăluie câți oameni nu se spală pe mâini după ce merg la toaletă

Pe de altă parte, grupul care a urmat programul TRE timpuriu (8:00-16:00) a înregistrat o reducere mai mare a țesutului adipos subcutanat (SAT), grăsimea vizibilă situată sub piele.[sursa]

În plus, monitorizările glicemiei au arătat beneficii semnificative pentru acest grup: nivelurile de glucoză erau mai bine reglementate în timpul nopții și în perioadele fără alimentație, ceea ce indică o gestionare mai sănătoasă a glucozei de către organism.

Cercetătorii sugerează că oprirea consumului de alimente mai devreme în timpul zilei oferă corpului mai mult timp pentru a procesa eficient nutrienții. Aceasta este încă o confirmare a beneficiilor alimentației restricționate în timp, ca parte a tratamentului pentru adulții cu supraponderalitate și obezitate.

În Spania, acolo unde a fost realizat studiul, peste jumătate dintre adulți sunt considerați supraponderali sau obezi. Este, de asemenea, o țară în care mesele sunt deseori distribuite pe parcursul întregii zile – de la micul dejun la ora 7-8 dimineața, până la cina târzie, servită adesea în jurul orei 22:00.

Publicitate

Pentru mulți, TRE reprezintă o metodă eficientă și ușor de respectat pentru a limita aportul caloric. Cu toate acestea, încă există întrebări despre impactul exact asupra organismului și posibilele efecte secundare, iar acest studiu aduce informații valoroase în completarea cunoștințelor actuale.

„Literatura de specialitate actuală sugerează că TRE este bine tolerat, are rate ridicate de aderență, efecte secundare minime și conduce la reduceri modeste ale greutății corporale, alături de îmbunătățiri moderate ale sănătății cardiometabolice la persoanele cu exces de greutate sau obezitate.”, concluzionează cercetătorii.