Puține invenții au schimbat cursul istoriei umanității precum praful de pușcă. Însă, surprinzător, această descoperire revoluționară din China a fost rezultatul unui accident.

Spre deosebire de mitul popular, praful de pușcă nu a fost folosit inițial doar pentru artificii, ci și în scopuri militare, încă din momentul apariției sale. În timp, această „armă secretă” s-a răspândit din China în întreaga lume medievală, redefinind războiul.

Alchimiștii chinezi, salpetrul și accidentul care a aprins istoria

În încercarea lor de a găsi un elixir al nemuririi, alchimiștii chinezi antici au experimentat secole la rând cu diverse substanțe. Un ingredient comun în aceste „poțiuni” era salpetrul, cunoscut astăzi drept nitrat de potasiu.

În jurul anului 850 d.Hr., pe vremea dinastiei Tang, un alchimist anonim a amestecat 75% salpetru cu 15% cărbune și 10% sulf. Rezultatul? Un amestec care, expus la foc deschis, a explodat într-o erupție de fum și flăcări. Un text contemporan descrie cum „mâinile și fețele alchimiștilor au fost arse, iar întreaga casă în care lucrau a fost distrusă”.[sursa]

Praful de pușcă
Praful de pușcă a fost inventat de către alchimiștii chinezi

Praful de pușcă: de la artificii la arme letale

Contrar unor interpretări din cărțile de istorie occidentale, praful de pușcă nu a fost folosit în China doar pentru spectacole pirotehnice. Începând cu anul 904 d.Hr., dinastia Song l-a transformat într-o armă împotriva mongolilor. Printre primele dispozitive militare se numărau „săgețile zburătoare” (denumite fei huo) – rachete miniaturale care terorizau inamicii și caii lor.

În arsenalul Song se aflau, de asemenea, grenade de mână primitive, aruncătoare de flăcări și mine antipersonal, iar proiectilele cu gaze otrăvitoare demonstrează ingeniozitatea militară a epocii.

• CITEŞTE ŞI:  Maria Ventura, orfană de mamă, a reuşit să devină o actriţă fenomenală

Primele piese de artilerie, realizate inițial din bambus gol, au fost în scurt timp înlocuite cu tunuri de metal. Potrivit profesorului Robin Yates de la Universitatea McGill, cea mai veche ilustrație a unui tun provine dintr-o pictură chineză din anul 1127 – cu mult înainte ca europenii să dezvolte artileria.

Praful de pușcă
Praful de pușcă

Din China în întreaga lume: praful de pușcă traversează granițele

Conștienți de potențialul devastator al descoperirii lor, oficialii dinastia Song au interzis în anul 1076 exportul de salpetru către străini. Totuși, cunoștințele despre praful de pușcă s-au răspândit pe Drumul Mătăsii, ajungând în India, Orientul Mijlociu și Europa. În anul 1267, un scriitor european menționa praful de pușcă, iar până în anul 1280 primele rețete pentru amestecul exploziv au fost publicate în Occident. Secretul Chinei fusese dezvăluit.

De-a lungul secolelor, invențiile Chinei – de la hârtie și compas magnetic până la mătase – au avut un impact profund asupra civilizației. Totuși, niciuna nu a transformat lumea, în bine și în rău, la fel ca praful de pușcă. Descoperit întâmplător, acest amestec exploziv a schimbat pentru totdeauna cursul istoriei.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: