Un robot a dirijat orchestra simfonică din Dresda, marcând o premieră mondială. Un robot dirijor cu trei brațe, numit MAiRA Pro S, a debutat la Dresda, Germania, marcând un moment istoric în lumea muzicii clasice.

Deși nu are carisma sau pasiunea unui dirijor uman, MAiRA păstrează un ritm impecabil și, spre deosebire de omologii săi din carne și oase, nu este predispus la izbucniri temperamentale. Cu cele trei „baghete” ale sale, robotul și-a făcut debutul în cadrul concertului aniversar al ansamblului Dresdner Sinfoniker, cunoscut pentru inovațiile sale.

Un robot a dirijat orchestra simfonică din Dresda dar „nu vrem să înlocuim ființele umane”

Echipat cu trei „baghete” luminoase, asemănătoare unor săbii laser, MAiRA a dirijat o lucrare special compusă pentru a-i demonstra capabilitățile. Andreas Gundlach, autorul piesei intitulate sugestiv Capodopera semiconductorului, a explicat pentru postul MDR că „abilitățile tehnice ale MAiRA au permis ca muzica să curgă uniform, ca și cum ar fi provenit dintr-o singură sursă”.

un robot a dirijat orchestra simfonică din Dresda
Un robot a dirijat orchestra simfonică din Dresda

Markus Rindt, directorul artistic al ansamblului, a subliniat că obiectivul nu este de a înlocui dirijorii umani: „Scopul nu este să înlocuim ființele umane, ci să explorăm și să interpretăm partituri complexe, care ar putea fi considerate imposibil de dirijat de către oameni”.[sursa]

Un efort comun între ingineri și muzicieni

Dezvoltarea robotului MAiRA a durat doi ani și a presupus o colaborare strânsă între muzicieni și inginerii de la Universitatea Tehnică din Dresda. Rindt a fost cel care i-a „predat” mișcările de dirijat, repetându-le de până la 40 de ori pentru a le „învăța” robotul.

• CITEŞTE ŞI:  Zaraza, legenda din spatele celebrei melodii a lui Cristian Vasile

Concertul, ce a marcat aniversarea a 25 de ani de existență a ansamblului Sinfoniker, a fost împărțit în două părți: prima secțiune dirijată de un om, iar a doua de robot. Premiera mondială de sâmbătă seara a fost primită cu entuziasm de public.

Deși MAiRA este cel mai avansat dirijor robotizat de până acum, el nu este primul de acest tip. În ultimii 15 ani, orchestre din Detroit, Pisa și Seul au experimentat, de asemenea, cu roboți dirijori, un semn clar al interesului tot mai mare pentru fuziunea dintre tehnologie și artele performative.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: