Un ritual preistoric de o complexitate rară a fost dezvăluit în adâncurile întunecate ale peșterii Manot din Galileea de Vest, Israel.

Complexul, izolat în mod natural de stalagmite impunătoare ce formează o intrare spectaculoasă, include o stâncă gravată cu motive geometrice care amintesc de o carapace de broască țestoasă.

Descoperirea, publicată în prestigioasa revistă PNAS, este rezultatul unui studiu coordonat de Dr. Omry Barzilai de la Universitatea din Haifa și Autoritatea Israeliană pentru Antichități, alături de Prof. Ofer Marder de la Universitatea Ben-Gurion și Prof. Israel Hershkovitz de la Universitatea Tel Aviv.[studiu]

Primele dovezi ale dezvoltării ritualurilor religioase

Peștera Manot, cunoscută pentru stalactitele sale uimitoare și urmele de locuire din paleoliticul superior, este excavată sistematic din anul 2010 de echipele celor trei instituții. Printre descoperirile notabile se numără un craniu uman modern vechi de 55.000 de ani, considerat cea mai veche fosilă de acest tip găsită în afara Africii.

dovezi ale dezvoltării ritualurilor religioase
Dovezi ale dezvoltării ritualurilor religioase descoperite într-o peșteră din Israel

Un ritual vechi de 35.000 de ani

Cercetătorii au identificat urme de cenușă în inelele stalagmitelor din apropierea stâncii gravate, indicând utilizarea focului pentru iluminarea spațiului, cel mai probabil cu torțe. Testele acustice au dezvăluit că zona are o rezonanță naturală remarcabilă, sugerând o experiență sonoră unică pentru activități precum rugăciunea, cântatul sau dansul.

Datarea complexului ritual a stabilit o vechime de 35.000–37.000 de ani, corespunzătoare perioadei culturii Aurignacian, cunoscută în Europa pentru simbolismul său și picturile rupestre.

Într-o cameră ascunsă adiacentă complexului, cercetătorii au descoperit un corn de cerb complet, cu urme de utilizare.

Coarnele de cerb erau folosite ca materie primă pentru unelte în paleoliticul superior, inclusiv de cultura Aurignacian din Levant. Plasarea acestora într-o zonă ascunsă, aproape de spațiul ritualic, sugerează o legătură directă cu activitățile spirituale desfășurate în peșteră”, explică Dr. Barzilai.

• CITEŞTE ŞI:  Acest sicriu egiptean vechi de 2.500 de ani a fost presupus gol timp de 150 de ani. Dar nu era

Gravuri geometrice și măiestrie artistică

Gravurile de pe stânca în formă de carapace de broască țestoasă au fost analizate cu un microscop confocal avansat, capabil să surprindă detalii extrem de fine.

„Am identificat zgârieturi microlineare în interiorul canelurilor, confirmând fără îndoială intervenția umană. Aceste gravuri demonstrează nu doar abilitățile artistice ale strămoșilor noștri, ci și legătura lor profundă cu ritualurile și simbolurile”, a declarat Prof. Rachel Sarig de la Universitatea Tel Aviv, potrivit EurekAlert.[sursa]

Cartografierea 3D a peșterii a evidențiat o separare clară între complexul ritual și zonele de activitate cotidiană de la intrare.

Publicitate

„Această delimitare subliniază importanța complexului ritualic și necesitatea de a-l izola de spațiile dedicate vieții de zi cu zi”, a adăugat Alexander Wigman de la Autoritatea Israeliană pentru Antichități.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: