Un bărbat din statul american Kansas a cerut unei instanțe să îi acorde dreptul de a-și înfrunta fosta soție într-un proces prin luptă.
Omul vrea să-şi înfrunde nu doar fosta soţie, ci şi pe avocatul acesteia „pe câmpul de luptă, unde le va scoate sufletele din corp”.[TheGuardian]
David Ostrom, în vârstă de 40 de ani, a susținut în fața judecătorului că fosta sa soție, Brigette, de 38 de ani, „l-a distrus din punct de vedere legal”.
Ostrom a cerut instanţei de judecată să îi acorde 12 săptămâni pentru a obține sau pentru a-și făuri o sabie katana și una wakizashi.
„Până în ziua de astăzi, procesul prin luptă nu a fost interzis în mod explicit sau restricționat ca un drept în Statele Unite”, a susținut Ostrom în fața instanței. Bărbatul a mai adăugat că această formă de judecată a fost folosită „până la 1818 în tribunalele britanice”.
Ostrom a declarat că i-a venit această idee după ce a aflat de un caz din 2016 în care Philip Minardo, judecător la Curtea Supremă din statul New York, a recunoscut că duelurile nu au fost abolite.
Exasperat de avocatul fostei soţii
Ostrom a spus că propunerea a fost cauzată de frustrările acumulate la adresa avocatului fostei soții, Mathew Hudson.
„Cred că am atins nivelul de absurditate al lui Hudson cu propunerea mea”, a spus David Ostrom.
Avocatul fostei sale soții a cerut ca instanța să suspende dreptul lui David Ostrom de a-și vizita copiii. De asemenea, a cerut obligarea efectuării unui control psihologic.
Judecătorul acestui caz încă nu s-a prounțat asupra solicitării.
Ostrom, care nu are experiență în lupta cu săbiile, nu crede că propunerea sa va fi acceptată.
Întrebat dacă este serios în privința luptei, David Ostrom a spus că nu crede că avocatul fostei sale soții va accepta provocarea, însă că el este pregătit să-l înfrunte.
Ce este un proces prin luptă
Procesul prin luptă a fost o metodă medievală de soluţionare a litigiilor, folosită îndeosebi de popoarele germanice.[Wiki]
Atunci când nu existau martori sau dovezi în susţinerea acuzaţiilor, părţile se puteau confrunta în luptă directă.
Vezi şi: O mireasă infidelă a fost demascată chiar în ziua nunţii (VIDEO)
În mod evident, dreptatea era de partea învingătorului luptei.
Acest tip de justiţie a dispărut în jurul secolului al XVI-lea. Totuşi, nu a fost abolit de vreo lege.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: