La data de 25 decembrie 1989, procesul soților Nicolae și Elena Ceaușescu a fost organizat în fața Tribunalului Militar Extraordinar. Aceștia au fost condamnați, cu unanimitate de voturi, la moarte și confiscarea averii, sub acuzațiile de genocid, subminarea puterii de stat și subminarea economiei naționale.

Sentința a fost declarată definitivă, inculpații refuzând să facă recurs, și a fost executată prin împușcare, în incinta garnizoanei din Târgoviște, unde cei doi fuseseră aduși pe 22 decembrie.

În noaptea de 24 spre 25 decembrie, confruntările armate dintre militari, revoluționari înarmați și „teroriști” au continuat, în paralel cu organizările și reorganizările politice.

Pregătirea procesului

În dimineața zilei de 25 decembrie, în jurul orei 8:00, generalul Ștefan Gușă a fost înlocuit la conducerea Marelui Stat Major de generalul Vasile Ionel. Tot la acea oră, delegații din București au început să sosească la Ministerul Apărării Naționale, urmând să fie trimiși la Târgoviște pentru procesul soților Ceaușescu.[sursa]

proces ceausescu
Captură de la procesul soților Ceaușescu

Comandantul unității militare din Târgoviște, colonelul Andrei Kemenici, a fost informat despre sosirea unei comisii de la București, constituită pentru organizarea procesului. La scurt timp, generalul Mocanu, comandantul Apărării Antiaeriene a Teritoriului, a transmis un ordin de deschidere a focului asupra oricăror elicoptere suspecte: „Se doboară tot ce zboară!”. Un ordin similar a fost emis și de generalul Iosif Rus, comandantul Aviației Militare.

La ora 12:00, două elicoptere PUMA 92, având la bord membrii comisiei, au decolat din baza sportivă Ghencea. Colonelul Kemenici a fost informat de generalul Stănculescu despre sosirea elicopterelor, acestea fiind marcate cu însemne de recunoaștere. În aceste condiții, ordinul de deschidere a focului a fost revocat.

• CITEŞTE ŞI:  11 August 1492: Numirea celui mai controversat papă din istorie, Papa Alexandru al VI-lea

Elicopterele au aterizat în jurul orei 13:00, aducând completul de judecată al Tribunalului Militar Extraordinar. Zona a fost inspectată, iar medicii i-au examinat pe cei doi arestați înainte de începerea procesului.

Procesul soților Ceaușescu și execuția din ziua de Crăciun

Procesul a început pe 25 decembrie 1989 la ora 13:20 și încheiat o oră mai târziu, la 14:30. Sentința a fost deliberată în zece minute și citită la ora 14:40. Nicolae și Elena Ceaușescu au fost condamnați la moarte prin împușcare pentru „genocid, subminarea puterii de stat, acte de diversiune și subminarea economiei naționale”.

Într-un comunicat transmis la televiziune și radio, s-a menționat și acuzația de tentativă de părăsire a țării, folosind fonduri de peste un miliard de dolari depuși în bănci străine.

Execuția a fost efectuată la ora 14:50, la zidul clădirii administrative a UM 01417 din Târgoviște. Plutonul de execuție a fost format din parașutiștii Ionel Boieru (căpitan), Octavian Gheorghiu (sergent major) și Dorin Cârlan (plutonier).

Trupurile celor doi au fost înfășurate în foi de cort și urcate în elicopterele care au decolat în jurul orei 15:00, având la bord și membrii completului de judecată.

Publicitate

După execuție

Anunțul despre procesul și execuția soților Ceaușescu a fost difuzat în mass-media la ora 20:45.

Peste noapte, trupurile lor au fost lăsate pe unul dintre terenurile de sport din complexul Ghencea, fiind recuperate a doua zi și duse la morga Spitalului Militar din București.

Nicolae și Elena Ceaușescu au fost înmormântați în secret pe 30 decembrie, în Cimitirul Ghencea. Deși execuția a avut loc pe 25 decembrie, tirurile „teroriștilor” au continuat, deși diminuate, până la finalul anului 1989.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: