Statuia lui Zeus din Olympia a fost creaศia celebrului sculptor Phidias ศi una dintre cele ศapte minuni ale lumii antice.
Aceastฤ capodoperฤ a lui Phidias, considerat cel mai mare sculptor al antichitฤศii, a dispฤrut รฎn circumstanศe necunoscute รฎn perioada tรขrzie a antichitฤศii, lฤsรขnd รฎn urmฤ mistere ศi legende care au supravieศuit timp de peste 1.000 de ani. Unele dintre acestea sunt surprinzฤtoare ศi chiar amuzante, cum ar fi legenda conform cฤreia statuia ar fi prezis moartea รฎmpฤratului roman Caligula.
Statuia lui Zeus: una dintre cele 7 minuni ale lumii antice
La moartea lui Alexandru cel Mare, รฎn 323 รฎ.Hr., acesta a lฤsat un imperiu vast, care a facilitat interacศiuni culturale de proporศii nemaivฤzute. Cultura elenisticฤ s-a rฤspรขndit de la Grecia pรขnฤ la oaza Siwa ศi mai departe, pรขnฤ la rรขul Indus. Cฤlฤtorii greci care au urmat au continuat sฤ scrie jurnale ศi sฤ-ศi รฎmpฤrtฤศeascฤ experienศele.
Unii dintre ei au compilat liste de monumente de vizitat, denumite iniศial theamata (atracศii) ศi mai tรขrziu thaumata (minuni). Aceste liste variau รฎn funcศie de preferinศele cฤlฤtorilor, dar cele mai celebre sunt cele ale lui Antipater din Sidon (c. 100 รฎ.Hr.) ศi Filon din Bizanศ (secolul II รฎ.Hr.), care au enumerat minuni precum statuia lui Zeus din Olympia, dispฤrutฤ probabil รฎn epoca tรขrzie a antichitฤศii. รnsฤ povestea sa meritฤ exploratฤ รฎn detaliu.
Phidias: sculptorul divin
Pentru grecii antici, niciun sculptor nu era mai celebru decรขt Phidias (รฎnceputul secolului al V-lea – cca. 430 รฎ.Hr.). Acesta a supervizat construcศia grandioasei Acropole ateniene ศi a creat celebra statuie a Atenei din Parthenon, realizatฤ din aur ศi fildeศ, fiind primul sculptor care a รฎndrฤznit sฤ reprezinte zeii cu aceste materiale preศioase.
Imediat dupฤ finalizarea statuii Atenei, Phidias a fost acuzat de deturnare de fonduri de cฤtre duศmanii lui Pericle, puternicul om de stat atenian. Deศi a reuศit sฤ dovedeascฤ cฤ a folosit cantitatea corectฤ de aur, a cฤzut victimฤ unei noi acuzaศii: se pare cฤ s-a sculptat pe sine ศi pe Pericle pe scutul zeiศei, o dovadฤ de aroganศฤ care i-a adus cฤderea รฎn dizgraศie. รn urma acestui scandal, Phidias a fost nevoit sฤ pฤrฤseascฤ Atena.
Aceastฤ loviturฤ de soartฤ l-a condus, probabil, la sanctuarul lui Zeus din Olympia, aflat sub protecศia oraศului Elis. Aici, i s-a cerut sฤ creeze o statuie a lui Zeus de o mฤreศie fฤrฤ precedent, iar Phidias a acceptat provocarea. Existฤ, de asemenea, o altฤ versiune, relatatฤ de Plutarh, potrivit cฤreia Phidias a mers mai รฎntรขi la Olympia pentru a realiza statuia, dupฤ care s-a รฎntors la Atena, unde a murit รฎn รฎnchisoare. Cu toate acestea, ambele variante sunt de acord asupra unui aspect esenศial: Phidias a creat o imagine unicฤ a lui Zeus.
Aceastฤ statuie, mai mare ศi mai impunฤtoare decรขt cea a Atenei, a avut un magnetism care i-a adus o faimฤ instantanee. Secole mai tรขrziu, Pliniu cel Bฤtrรขn scria cฤ โnimeni nu a egalat vreodatฤ aceastฤ capodoperฤ.โ Astฤzi, dacฤ vizitaศi Olympia, puteศi vedea atelierul รฎn care Phidias a realizat aceastฤ sculpturฤ colosalฤ.
Statuia lui Zeus
Pausanias, un cฤlฤtor ศi scriitor din secolul al II-lea d.Hr., a vฤzut statuia รฎn toatฤ splendoarea sa ศi a oferit o descriere detaliatฤ: โZeul stฤ pe un tron, iar corpul sฤu este fฤcut din aur ศi fildeศ. Pe cap poartฤ o cununฤ din ramuri de mฤslin. รn mรขna dreaptฤ ศine o Victorie, care, la fel ca statuia, este fฤcutฤ din aur ศi fildeศ, ศi poartฤ o panglicฤ ศi o cununฤ pe cap. รn mรขna stรขngฤ a zeului se aflฤ un sceptru ornamentat cu metale preศioase, avรขnd un vultur aศezat รฎn vรขrf. Sandalele sale sunt de aur, la fel ca ศi haina, pe care sunt brodate animale ศi flori de crin.โ[sursa]
Cu toate acestea, ceea ce l-a impresionat cel mai mult pe Pausanias a fost tronul lui Zeus, pe care รฎl descrie รฎn detaliu, adฤugรขnd:
โ…Tronul este รฎmpodobit cu aur, bijuterii, abanos ศi fildeศ. Pe el sunt pictate figuri ศi imagini. Patru Victorii dansatoare stau la fiecare picior al tronului, iar alte douฤ sunt plasate la bazele fiecฤrui picior. Pe picioarele din faศฤ sunt copii tebani rฤpuศi de sfincศi, รฎn timp ce dedesubt, Apollo ศi Artemis รฎi omoarฤ pe copiii lui Niobe.โ
Aceastฤ descriere ne oferฤ o imagine clarฤ a mฤreศiei ศi complexitฤศii operei, fฤcรขnd din statuia lui Zeus nu doar o realizare artisticฤ remarcabilฤ, ci ศi o adevฤratฤ minune a lumii antice.
รn faศa tronului statuii, elienii pฤstrau un bazin plin cu ulei, menit sฤ protejeze statuia de umezeala din Olympia ศi sฤ o menศinฤ รฎntr-o stare bunฤ. O tehnicฤ similarฤ era folositฤ ศi la Acropolele din Atena, unde, pentru a proteja statuia din aur ศi fildeศ a Atenei, atenienii utilizau un bazin cu apฤ, climatul din Atena fiind mult mai uscat. Aceastฤ practicฤ subliniazฤ mฤiestria ศi atenศia acordatฤ รฎntreศinerii operelor monumentale.
Pictorul grec Panaenus, nepotul lui Phidias, a contribuit ศi el la mฤreศia statuii, fiind responsabil de aplicarea culorilor ศi รฎn special de realizarea draperiei bogate, conform relatฤrilor lui Strabon (Geografia VIII.3.30). De asemenea, Panaenus a pictat panourile care decorau partea frontalฤ a bazei statuii, completรขnd astfel viziunea artisticฤ a unchiului sฤu.
Cum arฤta statuia lui Zeus?
O รฎntrebare care รฎncฤ stรขrneศte curiozitatea este: cum arฤta exact statuia lui Zeus? Cรขnd a fost รฎntrebat ce l-a inspirat, Phidias a rฤspuns invocรขnd versurile din Iliada lui Homer:
โEl a spus, ศi a dat din cap cu sprรขncenele sale umbroase;
A fluturat pe capul nemuritor ศuviศele de ambrozie,
ศi tot Olimpul a tremurat la semnul lui.โ
Chiar dacฤ descrierea detaliatฤ a lui Pausanias ศi aceste versuri ne oferฤ indicii, este greu sฤ ne imaginฤm pe deplin mฤreศia originalฤ a statuii. Din fericire, imaginea lui Zeus creat de Phidias a fost pฤstratฤ รฎn diverse artefacte antice: monede greceศti ศi romane, gravuri รฎn pietre preศioase, picturi pe vase ศi alte sculpturi.
O copie romanฤ posibilฤ a statuii lui Phidias din secolul I se gฤseศte astฤzi la Muzeul Hermitage, oferindu-ne o idee despre felul รฎn care acest colos arฤta iniศial. Mai mult decรขt atรขt, reprezentฤrile ulterioare ale lui Zeus ca o figurฤ paternฤ bฤtrรขnฤ, cu barbฤ ศi pฤr lung, au devenit un model pentru iconografia zeilor ศi chiar a lui Hristos Pantocrator din arta creศtinฤ.
Este paradoxal, dar รฎntr-un fel liniศtitor, sฤ ne gรขndim cฤ aceiaศi creศtini care au distrus relicvele pฤgรขne au pฤstrat indirect tradiศia clasicฤ รฎn arta lor.
Pausanias ne oferฤ o privire asupra unor detalii mai puศin cunoscute, dar fascinante, legate de aceastฤ statuie monumentalฤ. La picioarele tronului lui Zeus se aflau patru tije, fiecare cu figuri sculptate. Se spune cฤ una dintre aceste figuri, un bฤiat tรขnฤr care รฎศi pune pe cap o panglicฤ a victoriei, ar fi fost sculptatฤ dupฤ chipul lui Pantarces, despre care legenda spune cฤ ar fi fost amantul lui Phidias.
Clement din Alexandria (circa 150-215 d.Hr.) merge ศi mai departe, susศinรขnd cฤ Phidias a gravat fraza โPantarkes kalosโ (Pantarkes este frumos) pe degetul lui Zeus, ceea ce ar fi confirmat relaศia intimฤ dintre cei doi. Acest detaliu oferฤ o privire intimฤ asupra vieศii personale a sculptorului ศi asupra modului รฎn care arta sa se รฎmpletea cu viaศa privatฤ.
Legendele din jurul statuii
Pentru vechii greci, statuia lui Zeus nu era doar o sculpturฤ remarcabilฤ sau o simplฤ minune a lumii antice. Ea era perceputฤ ca o รฎncarnare fizicฤ a zeului pe pฤmรขnt. Pausanias, ca ศi mulศi alศii, nu se referea la aceasta ca la o statuie, ci ca la โแฝ ฮธฮตแฝธฯโ (zeul). Aceasta reflectฤ credinศele religioase ale vremii, conform cฤrora statuile zeilor nu erau doar reprezentฤri vizuale, ci canale prin care divinitatea putea interacศiona cu lumea umanฤ.
Oamenii vorbeau cu statuile, crezรขnd cฤ astfel comunicฤ direct cu zeii. รnsฤ, รฎn cazul statuii lui Zeus, aceastฤ credinศฤ a depฤศit normele obiศnuite ale epocii.
Se spune cฤ atunci cรขnd Phidias a finalizat statuia, l-a รฎntrebat pe Zeus dacฤ este mulศumit de lucrarea sa. Rฤspunsul a venit sub forma unui trฤsnet puternic, care a lovit Pฤmรขntul ศi a deschis o crฤpฤturฤ รฎn podeaua templului, semn cฤ zeul a aprobat opera maestrului. Aceastฤ legendฤ a รฎntฤrit percepศia cฤ statuia nu doar รฎl reprezenta pe Zeus, ci conศinea esenศa divinฤ a zeului.
„Conform legendei, zeul รฎnsuศi ar fi mฤrturisit despre priceperea artisticฤ a lui Phidias. Se spune cฤ, dupฤ ce a terminat statuia, Phidias i-a cerut lui Zeus un semn pentru a afla dacฤ lucrarea sa รฎi este pe plac. Imediat, un fulger a lovit podeaua templului รฎn acel loc unde, pรขnฤ รฎn zilele noastre, se afla un vas de bronz, menit sฤ marcheze acel moment divin. Aceastฤ poveste a fost transmisฤ de-a lungul generaศiilor, alimentรขnd aura misticฤ a statuii.”
Cรขnd generalul roman Aemilius Paulus a vizitat Olympia, Liviu povesteศte cฤ acesta โs-a cutremuratโ รฎn faศa statuii, cฤci pฤrea sฤ priveascฤ โรฎnsuศi Jupiterโ. Efectul statuii asupra privitorilor nu era doar unul vizual, ci ศi spiritual. Filosoful ศi oratorul grec Dio Chrysostom, din secolul I d.Hr., a scris cฤ, dacฤ animalele ar putea vedea statuia, s-ar oferi de bunฤvoie pentru sacrificiu. Mai mult, el susศinea cฤ oricine ar fi stat รฎn faศa statuii lui Zeus ar fi uitat toate greutฤศile vieศii umane, copleศit de mฤreศia zeului.
Deศi majoritatea contemporanilor au fost fascinaศi de statuie, nu toศi au fost mulศumiศi de designul sฤu. Geograful Strabon a menศionat cฤ dimensiunea statuii nu era proporศionalฤ cu templul. Zeus, aศa cum fusese reprezentat de Phidias, era aศezat, dar capul sฤu aproape atingea acoperiศul templului. Dacฤ zeul s-ar fi ridicat, ar fi deschis acoperiศul. Aceastฤ criticฤ nu diminua รฎnsฤ impactul colosal al statuii asupra celor care o priveau.
Caligula ศi รฎncercarea de a transporta statuia la Roma
O poveste fascinantฤ este legatฤ de รฎmpฤratul roman Gaius Caesar, cunoscut sub numele de Caligula, care a dorit sฤ transporte statuia lui Zeus la Roma ศi sฤ-i รฎnlocuiascฤ capul cu un bust al sฤu. Potrivit istoricilor romani Suetonius ศi Cassius Dio, doar moartea lui Caligula a รฎmpiedicat acest plan.
Suetonius relateazฤ chiar cฤ, รฎn timp ce muncitorii pregฤteau statuia pentru transport, aceasta a izbucnit รฎn rรขs, iar schelele s-au prฤbuศit. Muncitorii au fugit, iar un bฤrbat pe nume Cassius a susศinut cฤ i s-a arฤtat รฎn vis cฤ trebuie sฤ sacrifice un taur lui Jupiter.
Cassius Dio confirmฤ o parte din aceastฤ relatare, adฤugรขnd cฤ o corabie construitฤ pentru a transporta statuia a fost distrusฤ de fulgere, iar rรขsete ciudate se auzeau de fiecare datฤ cรขnd cineva รฎncerca sฤ se apropie de statuie.
รn cele din urmฤ, Caligula a renunศat, preferรขnd sฤ ridice o statuie proprie la Roma. Evident, aceste relatฤri ศin mai mult de legendฤ decรขt de realitate, dar subliniazฤ cรขt de sacru era considerat acest monument ศi cรขt de arogantฤ era perceputฤ รฎncercarea de a-l muta.
Soarta necunoscutฤ a statuii lui Zeus
Ce s-a รฎntรขmplat, รฎnsฤ, cu statuia lui Zeus? รn anul 391 d.Hr., รฎmpฤratul Teodosie cel Mare a interzis cultul zeilor pฤgรขni ศi a dispus รฎnchiderea tuturor templelor pฤgรขne, inclusiv a celui din Olympia. Jocurile Olimpice au fost ศi ele interzise, iar sanctuarul a intrat รฎn declin.
รn anul 408 d.Hr., o nouฤ lege impunea รฎndepฤrtarea statuilor de cult din temple. Lumea veche era รฎn proces de transformare rapidฤ. Deศi statuia lui Zeus ar fi supravieศuit iniศial acestui val de distrugeri, nimeni nu ศtie exact ce s-a รฎntรขmplat cu ea. Majoritatea cercetฤtorilor sunt de pฤrere cฤ a fost transportatฤ la Constantinopol, unde s-a pierdut definitiv รฎn secolele V sau VI, probabil รฎn timpul unui incendiu.
Chiar dacฤ statuia a dispฤrut fizic, legenda sa a continuat sฤ trฤiascฤ รฎn arta ศi cultura posteritฤศii. Faptul cฤ a fost una dintre cele 7 minuni ale lumii antice i-a asigurat o viaศฤ lungฤ รฎn imaginaศia oamenilor. Statuia lui Zeus, realizatฤ de Phidias, a schimbat definitiv modul รฎn care era รฎnfฤศiศat regele zeilor, stabilind un precedent vizual pe care pรขnฤ ศi Hristos Pantocrator l-a urmat mai tรขrziu.
De-a lungul secolelor, reconstituiri imaginare ale statuii, de la artistul olandez Van Heemskerck pรขnฤ la Quatremรจre de Quincy ศi chiar Salvador Dalรญ, au menศinut vie aceastฤ capodoperฤ. รn cultura popularฤ modernฤ, de la jocuri video precum Assassinโs Creed, pรขnฤ la filme ศi opere de artฤ, statuia lui Zeus rฤmรขne un simbol al mฤreศiei ศi misterului antichitฤศii.
Abonaลฃi-vฤ la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic ลi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci cรขnd publicฤm articole interesante: