Ştefan Octavian Iosif a fost unul dintre cei mai importanți poeți ai simbolismului românesc, un curent literar care a adus o nouă viziune asupra artei și a vieții la începutul secolului al XX-lea. Poeziile sale au exprimat sentimente profunde de dragoste, melancolie, credință și patriotism, dar și o sensibilitate față de frumusețea naturii și a limbii. Pe de altă parte, viața sa personală a fost una scurtă și plină de încercări, marcată de o căsnicie nefericită și de o moarte prematură.

Ştefan Octavian Iosif s-a născut în data de 23 octombrie 1875, în Brașov, pe atunci parte din Austro-Ungaria, într-o familie de intelectuali. A fost atras de literatură încă din copilărie şi a publicat primele poezii la vârsta de 17 ani. A urmat studiile liceale la Sibiu, apoi la București și la Turnu-Măgurele. A început în două rânduri Facultatea de Litere și Filosofie de la București, dar nu a reușit să-și ia licența.

Mai apoi a lucrat ca funcționar public, corector de ziar, custode de bibliotecă și muzeu, predând în acelaşi timp în particular limbile străine. Ştefan Octavian Iosif a colaborat la numeroase reviste literare, precum Sămănătorul, Viața Românească, Convorbiri Literare sau Adevărul. De asemenea, a fost membru fondator al Societății Scriitorilor Români, înfiinţată în anul 1908.

Ştefan Octavian Iosif a scris poezii inspirate de natură, dragoste, istorie și credință. Totodată, a realizat multe traduceri din literatura universală. A primit premiul Academiei Române pentru volumele Poezii (1902) și Credințe (1906).

Stefan Octavian Iosif
Ştefan Octavian Iosif, soţia sa, Natalia, si fiica lor, Corina

Căsnicia nefericită care i-a distrus viaţa lui Ştefan Octavian Iosif

Ştefan Octavian Iosif s-a căsătorit în anul 1904 cu Natalia Negru, o tânără frumoasă și talentată, care i-a fost elevă la lecțiile particulare de franceză. Cei doi au avut o fiică, pe nume Corina, născută în anul 1905.

• CITEŞTE ŞI:  Maria Egipteanca, prostituată de la 12 ani, a devenit sfântă

Căsnicia lor a fost una nefericită, fiind marcată de gelozie, infidelitate, boli venerice și alcoolism. Mai mult decât atât, Natalia l-a înșelat pe Ştefan cu prietenul și colaboratorul său literar, Dimitrie Anghel. Aceştia doi au avut o aventură pasională și tumultuoasă. Acest fapt a dus la ruperea prieteniei dintre cei doi poeți și la deteriorarea sănătății lui Iosif.

Poetul a suferit enorm din cauza trădării soției și a prietenului său. Ştefan și Natalia au divorțat în anul 1911, deşi poetul a încercat fără succes să-şi salveze căsnicia, plecând în străinătate.

Ştefan s-a îmbolnăvit de sifilis. Se poate ca acesta să fi contractat boala venerică de la soția sa infidelă, Natalia. În data de 21 iunie 1913, Ştefan Octavian Iosif a fost internat la spitalul Colțea din București, acuzând dureri de cap și amețeli. A doua zi, a suferit o congestie cerebrală, adică o întrerupere bruscă a circulației sanguine la nivelul creierului.

Bolnav de sifilis și dependent de alcool, Ştefan Octavian Iosif a murit în data de 22 iunie 1913, la București. Avea doar 38 de ani. Poetul a fost înmormântat la Cimitirul Bellu din București. Moartea lui a căzut ca un trăsnet în lumea literară românească, poetul fiind plâns de mulți dintre prietenii şi cunoscuţii săi.

Ștefan Octavian Iosif a lăsat în urmă o operă valoroasă şi originală, care reflectă trăirile sale intense si contradictorii. Poeziile sale au influențat generațiile următoare de scriitori, stilul său rămânând ca o mărturie a unei vieți dedicate iubirii și artei.

Natalia Negru nu a avut o viaţă fericită

Natalia a trăit o iubire intensă și tumultuoasă alături de Dimitrie Anghel. S-a căsătorit cu acesta, dar nu a reușit să treacă peste relaţia cu primul său soţ. La moartea acestuia, Natalia a fost cuprinsă de remuşcări şi a suferit din cauza trădării sale, considerându-se vinovată pentru moartea poetului.

Publicitate
• CITEŞTE ŞI:  Din ce este format Sistemul Solar?

La rândul său, Dimitrie Anghel era prins într-un triunghi amoros. Acesta fusese căsătorit cu Maria Rosetti-Tescanu, care era nepoata lui Mihail Kogălniceanu. În acelaşi timp, o iubea pe Natalia Negru şi a decis să-şi continue viaţa alături de ea.

Cu toate acestea, şi relaţia dintre Dimitrie şi Natalia a fost una cu probleme. După o certă prelungită, care a durat vreme de o zi și o noapte, pornită de la un incident cu totul minor și lipsit de orice reală semnificație, în dimineața zilei de 27 octombrie 1914, Dimitrie Anghel, aflat într-o criză de anxietate extremă, a împuşcat-o pe Natalia, după care s-a împuşcat singur în piept. Iniţial, ambii au supravieţuit. Cu toate acestea, Dimitrie Anghel a murit ulterior din cauza septicemiei, provocată de infectarea rănii pe care singur şi-a creat-o.

În anul 1916, Corina, fiica lui Ştefan Octavian Iosif şi a Nataliei a murit, fiind ucisă de o schijă provenită da la o bombă aruncată dintr-un zeppelin german care bombarda Bucureștiul. Ulterior, Natalia Negru s-a retras la Tecucel, acolo unde a trăit pentru tot restul vieţii. A murit în data de 2 septembrie 1962, la vârsta de 79 de ani.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.