În timp ce citești aceste rânduri, continentul pe care te afli se deplasează. Imperceptibil, dar implacabil, se mișcă cu viteza cu care îți cresc unghiile. Poate că pare o mișcare nesemnificativă, dar este ecoul unei forțe colosale, adânci în măruntaiele planetei, care pregătește o reunire dramatică: nașterea unui nou supercontinent.

Și, conform celor mai recente modele științifice, acest eveniment grandios ar putea transforma Pământul într-un loc ostil pentru specia noastră.

Dansul lent al continentelor

Suprafața pe care o numim „acasă” este, în realitate, un puzzle cosmic în perpetuă mișcare. Continentele noastre sunt așezate pe plăci tectonice gigantice care plutesc pe mantaua fierbinte a Pământului, într-un ciclu nesfârșit de coliziune și separare. În ultimii două miliarde de ani, acest dans geologic a dat naștere unor supercontinente legendare precum Columbia, Rodinia și, cel mai faimos, Pangea, care s-a destrămat acum aproximativ 175 de milioane de ani.

Acum, ne aflăm în mijlocul fazei de separare. Dar tendința se va inversa.

Pangea Proxima
Una dintre reprezentările grafice pentru Pangea Proxima

Geologii cred că următorul capitol din această saga planetară este deja în curs de scriere. Conform modelului predictiv dezvoltat încă din 1982 de geologul american Christopher Scotese, forțele tectonice vor duce la închiderea treptată a Oceanului Atlantic. Peste aproximativ 250 de milioane de ani, America de Nord și de Sud se vor ciocni de Africa și Eurasia, formând o singură masă continentală uriașă: Pangea Proxima.

O lume nouă și letală

Imaginează-ți o lume în care poți merge pe jos din Florida până în Maroc. În viziunea lui Scotese, Australia și Antarctica vor fuziona și ele cu acest mega-continent, creând o lume aproape complet unită, cu un mic ocean interior prins în mijlocul său.

• CITEŞTE ŞI:  Turnurile Warka - minunile care fac apă din aer în zonele secetoase

Dar această lume nu va fi un paradis. Un studiu publicat în anul 2023 în prestigioasa revistă Nature Geoscience a aruncat o lumină sumbră asupra acestui viitor. Formarea unui supercontinent va declanșa o activitate vulcanică extremă, eliberând cantități masive de dioxid de carbon în atmosferă. Temperaturile medii ar putea crește dramatic, făcând ca vaste regiuni interioare ale Pangeei Proxima să devină deșerturi aride și de nelocuit, cu temperaturi insuportabile pentru mamifere.

Concluzia studiului este șocantă: formarea următorului supercontinent ar putea declanșa o extincție în masă, ștergând de pe fața Pământului majoritatea mamiferelor, inclusiv, foarte probabil, orice descendent al speciei umane care ar mai exista atunci.

Future Plate Motions & Pangea Proxima - Scotese Animation

Scenarii alternative pentru viitorul planetei

Deși Pangea Proxima este scenariul cel mai des discutat, nu este singura posibilitate. Alți oameni de știință au explorat rute alternative pentru acest dans continental.

O teorie propune formarea supercontinentului Amasia, unde toate continentele, cu excepția Antarcticii, s-ar uni în jurul Polului Nord. O alta, numită Aurica, prevede o unire a maselor de uscat în jurul Ecuatorului. Fiecare configurație ar avea un impact climatic complet diferit, modelând o biosferă unică.

Adevărul este că predicțiile pe sute de milioane de ani sunt incredibil de complexe. Dar, indiferent de forma exactă pe care o va lua viitorul Pământ, un lucru este cert: harta lumii, așa cum o știm, este doar un instantaneu efemer. Planeta noastră este o entitate vie, dinamică, al cărei destin se va desfășura la o scară de timp care sfidează imaginația umană, cu sau fără noi ca martori.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: