Aproximativ o cincime dintre statele lumii sunt țări fără ieșire la mare, adică nu au acces direct la un ocean sau la mările care comunică cu acesta. În total, există 44 de țări fără ieșire la mare, care nu au acces direct la ocean sau la o mare cu legătură către ocean, cum este cazul Mării Mediterane.

În cele ce urmează, vom explora motivele pentru care lipsa accesului la mare reprezintă o problemă pentru unele țări și vom identifica care sunt țările ce nu au acces la un ocean sau la o mare.[sursa]

De ce este lipsa accesului la mare o problemă?

Deși unele țări, precum Elveția, au prosperat în ciuda lipsei de ieșire la mare, în general, această situație vine cu multiple dezavantaje. Unele dintre cele mai sărace țări din lume sunt, de fapt, fără ieșire la mare. Câteva dintre provocările cu care se confruntă aceste state includ:

  • Lipsa accesului la pescuit și la resursele oceanice de hrană;
  • Costuri ridicate de transport și tranzit din cauza absenței porturilor și a conexiunii directe la rețelele maritime internaționale;
  • Vulnerabilități geopolitice cauzate de dependența de țările vecine pentru acces la piețele mondiale și la resursele naturale;
  • Limitări strategice și militare datorate lipsei unei flote navale.
Ţări fără ieşire la mare
Există 44 de ţări fără ieşire la mare

Care continente nu au țări fără ieșire la mare?

America de Nord nu are țări fără ieșire la mare, iar Australia, fiind un continent-insulă, evident nu are această problemă. Deși mai mult de jumătate dintre statele din SUA nu au ieșire la mare, țara în sine are acces la oceane prin intermediul Golfului Hudson, Golfului Chesapeake și al fluviului Mississippi.

• CITEŞTE ŞI:  Cea mai veche scriere despre o eclipsă, descoperită într-un text de acum 6.000 de ani

Țări fără ieșire la mare în America de Sud

America de Sud are doar două țări fără ieșire la mare: Bolivia și Paraguay.

Țări fără ieșire la mare în Europa

Europa are 14 țări fără ieșire la mare: Andorra, Austria, Belarus, Republica Cehă, Ungaria, Liechtenstein, Luxemburg, Macedonia de Nord, Moldova, San Marino, Serbia, Slovacia, Elveția și Vatican.

Țări fără ieșire la mare în Africa

Africa are 16 țări fără ieșire la mare: Botswana, Burundi, Burkina Faso, Republica Centrafricană, Ciad, Etiopia, Lesotho, Malawi, Mali, Niger, Rwanda, Sudanul de Sud, Swaziland, Uganda, Zambia și Zimbabwe. Lesotho este un caz special, fiind complet înconjurat de Africa de Sud.

Țări fără ieșire la mare în Asia

Asia are 12 țări fără ieșire la mare: Afganistan, Armenia, Azerbaidjan, Bhutan, Laos, Kazahstan, Kârgâzstan, Mongolia, Nepal, Tadjikistan, Turkmenistan și Uzbekistan. Este de remarcat faptul că unele țări din vestul Asiei se învecinează cu Marea Caspică, care, deși este o mare interioară fără ieșire la ocean, oferă oportunități de tranzit și comerț.

Regiuni disputate fără ieșire la mare

Există patru regiuni care nu sunt recunoscute pe deplin ca țări independente și care nu au ieșire la mare: Kosovo, Nagorno-Karabah, Osetia de Sud și Transnistria.

Care sunt cele două țări cu dublă enclavă?

Două țări fără ieșire la mare, Uzbekistan (înconjurat de Afganistan, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan și Turkmenistan) și Liechtenstein (înconjurat de Austria și Elveția), sunt considerate ţări „dublu fără ieșire la mare”, fiind complet înconjurate de alte țări fără acces la mare.

Care este cea mai mare țară fără ieșire la mare?

Kazahstanul, a noua țară ca mărime din lume, este cea mai mare țară fără ieșire la mare. Are o suprafață de 2,67 milioane km² și se învecinează cu Rusia, China, Kârgâzstan, Uzbekistan, Turkmenistan și Marea Caspică, o mare interioară fără ieșire la ocean.

Publicitate
• CITEŞTE ŞI:  Einstein cu limba scoasă: Ce părere avea Albert Einstein despre celebra fotografie în care apărea cu limba scoasă

Care sunt cele mai recent adăugate țări fără ieșire la mare?

Sudanul de Sud, care și-a câștigat independența în anul 2011, este cea mai recentă țară fără ieșire la mare.

Serbia este, de asemenea, o adăugare relativ recentă pe lista țărilor fără ieșire la mare. După ce Muntenegru a devenit o țară independentă în anul 2006, Serbia și-a pierdut accesul la Marea Adriatică.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: