O lume care se încălzește se va schimba în tot felul de moduri, dar există o schimbare care, probabil, nu a fost inclusă în fișa de bingo a multora. Un nou studiu a descoperit că redistribuirea masei rezultate din topirea gheții polare schimbă chiar viteza cu care se învârte Pământul.

De fapt, în ritmul actual de topire, o „secundă de salt” planificată pentru a fi scăzută din timpul universal coordonat în anul 2026, pentru a se asigura că acesta ține pasul cu rotația variabilă a Pământului, nu va fi necesară până în anul 2029, spune geofizicianul Duncan Agnew de la Universitatea California San Diego.

O mulțime de secunde au fost adăugate timpului de-a lungul anilor, dar, după o lungă tendință de încetinire, rotația Pământului se accelerează acum. Într-o nouă premieră istorică, o a doua secundă va trebui să fie scoasă din timpul universal.

Împingerea înapoi ar putea să nu sune ca o mare problemă – este doar o secundă, la urma urmei – dar măsurarea timpului global este un domeniu extrem de precis și rigid pe care se bazează multe aplicații, de la comunicații la rețele de calculatoare și piețe financiare.

În plus, este nevoie de multă masă pentru a schimba rotația Pământului. Descoperirea reprezintă o dovadă tristă a cât de gravă a devenit situația.[sursa]

Topirea gheții polare
Topirea gheții polare face ca anul să fie mai scurt cu o secundă

Topirea gheții polare determină scurtarea timpului cu o secundă

„Dacă topirea gheții polare nu s-ar fi accelerat recent, această problemă ar fi apărut cu 3 ani mai devreme. Încălzirea globală afectează deja cronometrarea globală.”, a scris Agnew în lucrarea sa.[sursa]

Înainte de anul 1955, o secundă era definită ca o fracțiune specifică din timpul necesar Pământului pentru a se roti o dată în raport cu stelele, apoi a venit epoca ceasurilor atomice extrem de precise, care s-au dovedit a fi un mod mult mai stabil de a defini o secundă fizică.

• CITEŞTE ŞI:  Un nou studiu arată că oamenii învață să se prefacă surprinzător de devreme în vieţile lor

Timpul universal coordonat, denumit la nivel global UTC, este un sistem bazat pe sute de ceasuri atomice, în jurul cărora sunt reglate toate celelalte ceasuri.

Deoarece rotația Pământului nu este constantă, un cronometru atât de precis ca un ceas atomic va fi în cele din urmă deplasat în comparație cu timpul pe care îl înregistrăm pe Pământ. Așadar, din când în când, se adaugă o „secundă de salt” la UTC pentru a realinia relația sa cu timpul atomic internațional, sau TAI.

Până în prezent, nu a fost nevoie de o „secundă de salt” negativă pentru a fi scăzută din UTC, dar în anul 2022, Pământul a cunoscut cea mai scurtă zi înregistrată vreodată, ceea ce a dus la speculații și planuri pentru o secundă de salt negativă în 2026.

Nu am mai avut nevoie de o ajustare a „secundei de salt” din anul 2016, dar perspectiva unei secunde bisecunde negative i-a făcut pe unii oameni să fie îngrijorați de efectul asupra tehnologiei noastre.

Publicitate

După cum notează Agnew: „Multe sisteme au acum un software care poate accepta o secundă suplimentară, dar puține sau chiar niciuna nu permite eliminarea unei secunde, astfel încât se așteaptă ca o «secundă de salt» negativă să creeze multe dificultăți”.

Deoarece rotația Pământului a fost observată făcând lucruri ciudate în ultima vreme, Agnew a decis să arunce o privire mai amplă asupra vitezei sale unghiulare – asupra modului în care rotația sa s-a schimbat în ultimii ani și asupra distribuției masei de pe suprafața sa.

Gravitația Pământului este monitorizată în mod constant de sateliții care orbitează în jurul Pământului, măsurând schimbările dintre orbitele lor și distanțele dintre ele, acestea fiind afectate de variațiile regionale ale gravitației de pe suprafața Pământului. Deoarece gravitația este direct legată de masă, acest lucru poate dezvălui unde este concentrată masa.

• CITEŞTE ŞI:  Regele Mswati, monarhul cu 15 soţii răpeşte femeile pe care şi le doreşte

Agnew a studiat schimbările în câmpul gravitațional al Pământului și măsurătorile ratei de rotație a planetei. Cercetătorul a descoperit că topirea calotelor de gheață are un efect pronunțat asupra rotației Pământului. Atunci când gheața din Groenlanda și Antarctica se topește, aceasta se scurge în oceane, redistribuind masa și schimbând, doar puțin, rotația planetei.

Mai există un factor

Dar, în timp ce topirea gheții poate încetini rotația Pământului, există un alt factor în joc atunci când vine vorba de cronometrarea globală, potrivit raportului: procesele din miezul Pământului. Miezul lichid al planetei se rotește independent de învelișul său exterior solid. Dacă miezul încetinește, învelișul solid se accelerează pentru a menține impulsul și asta se întâmplă în prezent.

Miezul lichid al planetei se rotește independent de învelișul său exterior solid. Dacă nucleul încetinește, învelișul solid se accelerează pentru a menține impulsul și asta se întâmplă în prezent.

Pe baza acestor informații, Agnew a constatat că va fi nevoie de o „secundă de salt” negativă până în anul 2029.

Sistemul „secundelor de salt” a fost instituit la începutul anilor 1970, pe vremea când rotația Pământului era cea mai convenabilă metodă de păstrare a timpului. Dar acest lucru nu mai este valabil de câteva decenii și s-a discutat despre schimbarea regulilor pentru a rupe relația dintre UTC și TAI. Agnew sugerează o schimbare mai imediată: să nu se permită niciodată o „secundă de salt” negativă.

Transferul accelerat de masă de pe Pământ, cauzat de topirea polilor, poate că a amânat pentru moment problema „secundei de salt” negative, dar, de asemenea, observă Agnew, crește șansele de a fi nevoie de adăugarea de acestor secunde în viitor.

• CITEŞTE ŞI:  Noi dovezi sugerează că a existat ceva foarte în neregulă cu Titanicul înainte de a lovi aisbergul

„Încălzirea globală și cronometrarea globală au devenit inextricabil legate și s-ar putea să fie și mai mult în viitor.”, a mai scris geofizicianul Duncan Agnew.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: