Medicii au reușit să vindece un băiat care suferea de o formă rară și agresivă de cancer. În vârstă de 13 ani, băiatul a devenit prima persoană vindecată de cancer cerebral în fază terminală.

Lucas Jemeljanova avea doar șase ani atunci când a fost diagnosticat cu o formă de cancer numită gliom pontin intrinsec difuz (DIPG). Acesta este un tip de cancer rar și agresiv care afectează creierul și care, din punct de vedere statistic, ucide 98% dintre pacienți în termen de 5 ani de la diagnosticul inițial.

Între timp, cu privire la copiii care sunt diagnosticați cu această afecțiune îngrozitoare, specialiştii se aşteaptă în mod normal să trăiască între 9 și 12 luni. Însă Lucas a sfidat toate așteptările și acum s-a recuperat din această afecțiune.

Anterior, singurul tratament pe care medicii l-au putut oferi pentru acest tip special de cancer a fost radioterapia.[sursa]

persoană vindecată de cancer cerebral
Băiatul în vârstă de 13 ani a devenit persoană vindecată de cancer cerebral

Lucas, un băiat de 13 ani, a devenit prima persoană vindecată de cancer cerebral

Lucas, un băiat în vârstă de 13 ani din Belgia, a călătorit în Franța împreună cu părinții săi, unde a fost înscris în studiul Biological Medicine for DIPG Eradication (BIOMEDE). Acesta a fost un studiu care a început în anul 2014 și s-a axat pe testarea eficienței a trei medicamente împotriva cancerului, respectiv erlotinib, everolimus și dasatinib.

Într-o parte crucială a acestui studiu, cercetătorii au extras cu ajutorul unui ac un fragment minuscul din tumora fiecărui pacient. Acesta a fost apoi analizat și folosit pentru a construi o imagine mai clară a structurii biologice unice și a nevoilor fiecărui pacient.

• CITEŞTE ŞI:  Eliminarea drogurilor din organism | Cât timp rămân drogurile în organism

Ca urmare, cercetătorii au fost capabili să atribuie medicamentul care, în opinia lor, ar fi cel mai eficient pentru fiecare pacient în parte, iar lui Lucas i s-a administrat everolimus. Dar, într-o evoluție extraordinară, tumora lui Lucas a dispărut în cele din urmă în mod complet.

Alți șapte copii care au fost incluși în studiu și-au văzut tumorile micșorate și le-a crescut speranța de viață. Cu toate acestea, Lucas a fost singura persoană din cadrul experimentului care și-a văzut tumora dispărând complet.

Doctorul Jacques Grill l-a tratat pe Lucas în timpul participării la tratamentul experimental și a fost uimit de rezultat.

„Nu cunosc niciun alt caz ca al lui în lume. Pe parcursul unei serii de scanări RMN, am văzut cum tumora a dispărut complet.”, a declarat dr. Grill pentru AFP.[sursa]

Medicamentul everolimus nu mai fusese folosit niciodată înainte în tratamentul DIPG. Acesta acționează prin blocarea unei proteine numite mTOR, care este implicată în diviziunea și creșterea celulelor canceroase. Cu toate acestea, medicii cred că biologia particulară a lui Lucas ar fi putut fi un factor în recuperarea sa. Ccercetătorii sunt încrezători cu privire la ceea ce ar putea însemna recuperarea sa.

Publicitate

Deși cercetătorii sunt entuziasmați de această nouă metodă de abordare a tratării cancerului, ei au avertizat că orice posibil tratament este încă departe. „În medie, este nevoie de 10-15 ani de la prima reuşită pentru ca tratamentul experimental să devină un medicament. Este un proces lung și anevoios.”, a spus dr. Grill.

„Cazul lui Lucas oferă o speranță reală. Vom încerca să reproducem in vitro diferențele pe care le-am identificat în celulele sale.”, a declarat pentru AFP cercetătoarea Marie-Anne Debily.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: