De zeci de ani, misterul Triunghiului Bermudelor a continuat să existe și să fie dus mai departe. Dispariția inexplicabilă a zeci de nave și avioane din această zonă, delimitată aproximativ de Florida, Bermuda și Antilele Mari, a dat naștere unor teorii care implică monștri marini, extratereștri sau Atlantida pierdută. Însă un om de știință australian, Karl Kruszelnicki, are o explicație mult mai simplă: probabilitatea matematică.

Kruszelnicki susține că disparițiile din Triunghiul Bermudelor nu sunt mai frecvente decât cele din alte zone cu trafic intens. Cercetătorul explică acest fenomen printr-o combinație de volum mare de trafic, condiții meteorologice nefavorabile și erori umane. „Numărul de nave și avioane care dispar în Triunghiul Bermudelor este același ca oriunde în lume, dacă îl calculăm în procente”, a declarat el pentru The Independent.[sursa]

Această opinie este susținută de instituții precum Asociația Națională Oceanică și Atmosferică (NOAA) și Lloyd’s of London, care au afirmat încă din anii 1970 că nu există nimic supranatural în Triunghiul Bermudelor. În anul 2010, NOAA nota: „Nu există nicio dovadă că disparițiile misterioase au loc cu o frecvență mai mare în această zonă decât în oricare altă regiune vastă și intens circulată a oceanului.”[sursa]

misterul Triunghiului Bermudelor
Misterul Triunghiului Bermudelor continuă să persiste

Vremea, navigația și eroarea umană

Factori precum Curentul Golfului – care poate provoca schimbări bruște și violente ale vremii – și numeroasele insule care complică navigația sunt suficiente pentru a explica disparițiile. În plus, NOAA subliniază un detaliu interesant: busolele magnetice pot suferi deviații în această regiune, un fenomen explicabil din punct de vedere științific.

• CITEŞTE ŞI:  Paul Alexander, omul care a trăit 70 de ani într-un "plămân de fier", a murit

Cazurile celebre, precum dispariția Zborului 19 – o escadrilă de cinci bombardiere torpiloare TBM Avenger pierdute în anul 1945 – sunt deseori prezentate ca dovezi ale misterului. Totuși, Kruszelnicki subliniază că vremea nefavorabilă și erorile umane au fost, cel mai probabil, cauzele acestei tragedii.

Misterul Triunghiului Bermudelor persistă de zeci de ani, dar „cifrele nu mint”

De ce, atunci, continuăm să credem în misterul Triunghiului Bermudelor? Cultura populară joacă un rol important. Filmele, cărțile și emisiunile TV preferă să alimenteze imaginația cu povești despre monștri marini, extratereștri sau Atlantida, în loc să recunoască explicații mai banale, precum vremea rea și probabilitatea matematică.

„Marina americană și Paza de Coastă a SUA nu susțin explicații supranaturale pentru dezastrele maritime. Experiența lor arată că natura și eroarea umană depășesc chiar și cele mai incredibile ficțiuni.”, precizează NOAA.

Kruszelnicki și-a exprimat această opinie încă din anul 2017, reafirmând-o constant în anii care au urmat. În ciuda dovezilor științifice, fascinația pentru teoriile conspirației persistă. „Cifrele nu mint”, subliniază el, reiterând că probabilitatea matematică este suficientă pentru a explica ceea ce se întâmplă în Triunghiul Bermudelor.

Pe scurt, deși poveștile despre Triunghiul Bermudelor continuă să inspire imaginația colectivă, adevărul pare să fie mult mai simplu – și, poate pentru unii, mai puțin captivant. Dar, după cum arată știința, uneori explicațiile cele mai simple sunt și cele mai corecte.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: