De ce și unde a dispărut Agatha Christie? Această întrebare a stârnit la fel de mult mister ca romanele marii scriitoare.

Născută în anul 1890, la Torquay, Anglia, Agatha Christie rămâne cea mai vândută romancieră din toate timpurile. Este cunoscută mai ales pentru cele 66 de romane polițiste, 14 culegeri de povestiri și pentru The Mousetrap, cea mai longevivă piesă de teatru din lume. Cărțile sale s-au vândut în peste un miliard de exemplare în limba engleză și încă un miliard în traducere, ceea ce i-a adus un loc în Cartea Recordurilor ca autoarea cu cele mai multe volume vândute.

Supranumită „Regina Crimei”, Agatha Christie a creat personaje emblematice precum Hercule Poirot și Miss Marple, devenite repere ale literaturii polițiste. Experiențele sale din Primul Război Mondial, când a lucrat ca asistentă medicală, i-au influențat puternic scrierile. Cunoștințele despre medicamente, substanțe chimice și otrăvuri au conferit un plus de realism intrigilor sale.

Pe lângă romanele polițiste, Christie a scris și romane de dragoste sub pseudonimul Mary Westmacott. Deși mai puțin cunoscute, aceste cărți dezvăluie o latură diferită a talentului său literar.[sursa]

a dispărut Agatha Christie
Unul dintre marile mistere legate de prolifica scriitoare este: unde a dispărut Agatha Christie?

Multe dintre romanele Agathei Christie au fost inspirate de locurile pe care le-a vizitat. Un exemplu notabil este Moarte pe Nil, bazat pe o croazieră pe fluviul Nil pe care a făcut-o alături de soțul său.

Operele sale au fost adaptate în numeroase filme și seriale de televiziune, aducând poveștile sale unui public și mai larg. Crima din Orient Express a fost ecranizată de două ori – în anii 1974 și 2017 –, avându-l în prim-plan pe celebrul detectiv Hercule Poirot, aflat în misiunea de a dezlega misterul unei crime petrecute în luxosul tren Orient Express. În versiunea din anul 1974, rolul lui Poirot a fost interpretat de Albert Finney, în timp ce în varianta din anul 2017 Kenneth Branagh a regizat filmul și a jucat în rolul principal.

• CITEŞTE ŞI:  Nicholas Alkemade, militarul care a sărit dintr-un avion în flăcări, de la 5.500 m, fără paraşută

Un alt clasic cu Poirot este Moarte pe Nil, care urmărește investigarea unei crime comise în timpul unei croaziere în Egipt. Adaptarea din anul 1978 l-a avut pe Peter Ustinov în rolul detectivului belgian, în timp ce versiunea din anul 2022 l-a readus pe Kenneth Branagh în același dublu rol de regizor și protagonist.

Printre alte adaptări notabile se numără And Then There Were None (1945) – cunoscut și sub titlul Zece negri mititei –, bazat pe cel mai bine vândut roman al lui Christie, Witness for the Prosecution (1957), regizat de Billy Wilder, Evil Under the Sun (1982), cu Peter Ustinov în rolul lui Poirot, și A Haunting in Venice (2023), inspirat de romanul Hallowe’en Party. De asemenea, serialele Agatha Christie’s Poirot (1989-2013), cu David Suchet în rolul lui Poirot, Miss Marple (1984-1992), cu Joan Hickson în rolul faimoasei Miss Marple, The ABC Murders (2018), cu John Malkovich, și The Pale Horse (2020) au adus noi interpretări ale personajelor și poveștilor sale.[sursa]

Agatha Christie
Agatha Christie și celebrul personaj Hercule Poirot, interpretat de către actorul Kenneth Branagh

Un mister propriu: unde și de ce a dispărut Agatha Christie?

Misterul din cărțile Agathei Christie s-a reflectat și în viața sa personală. Pe 3 decembrie 1926, la vârsta de 36 de ani, autoarea a dispărut fără urmă timp de 11 zile. Motivele exacte rămân neclare, însă speculațiile sugerează că dispariția sa a fost cauzată de problemele conjugale cu primul soț, Archibald Christie. Acesta își recunoscuse relația extraconjugală cu Nancy Neele, o prietenă de familie, și îi ceruse divorțul. Lovitura emoțională, combinată cu moartea recentă a mamei sale, ar fi dus-o pe scriitoare la o cădere nervoasă și la un episod de amnezie.

• CITEŞTE ŞI:  10 obiceiuri de moldovean uitate la mutarea în Bucureşti

Biografii și istoricii au acceptat în mare parte această explicație, însă există și teoria că Agatha Christie ar fi suferit de o tulburare de stres post-traumatic nediagnosticată, cauzată de experiențele sale ca asistentă medicală în timpul Primului Război Mondial. Acest lucru ar fi putut declanșa un episod disociativ, în urma căruia autoarea, confuză și dezorientată, ar fi rătăcit departe de casă, fără să fie conștientă de acțiunile sale.

O altă teorie sugerează că Agatha Christie ar fi încercat să se sinucidă și ulterior ar fi încercat să mușamalizeze totul. Însă, așa cum remarca presa vremii, „o schemă atât de complicată ar fi necesitat o minte lucidă și calculată – ceea ce probabil nu era cazul.” Anul 1926 fusese unul extrem de dificil pentru autoare: mama ei murise, cea mai bună prietenă, Charlotte, plecase, iar soțul ei, Archie, în loc să îi fie alături în momentele de doliu, petrecea tot mai mult timp peste hotare.

Publicitate

Pe lângă aceste speculații, au existat și voci care au sugerat că dispariția autoarei nu a fost decât o strategie de marketing bine calculată, menită să îi impulsioneze cariera literară. Incidentul a generat o acoperire mediatică masivă, ceea ce a crescut considerabil notorietatea Agathei Christie și interesul publicului pentru cărțile sale.

Deși la momentul dispariției era deja o scriitoare cunoscută, nu devenise încă un fenomen literar. Însă, odată ce ziarele au început să relateze intens despre cazul său, vânzările cărților sale s-au dublat. „Zilele în care primea venituri modeste de la edituri mici au luat sfârșit, iar în 1930 Christie a semnat un contract uriaș pentru șase cărți,” scria biografa Lucy Worsley. Planificată sau nu, această dispariție a transformat-o într-un exemplu timpuriu al conceptului de „autor-celebritate” – un statut care nu a fost neapărat în avantajul ei. Deși a devenit bogată și faimoasă, Christie a trăit mereu cu sentimentul amar că succesul său colosal a fost, în mare parte, rezultatul celei mai mari umilințe din viața sa.

• CITEŞTE ŞI:  Cazul bizar al lui Phineas Gage, omul care a trăit cu o gaură în creier

În cele din urmă, pe 15 decembrie, Agatha Christie a fost găsită în Swan Hydro Hotel din Harrogate, Yorkshire, la aproximativ 355 km de casă. Se înregistrase sub un pseudonim și părea că suferă de amnezie. La momentul descoperirii, citea un ziar în care propria dispariție era pe prima pagină.

Atunci când soțul ei a venit să o recupereze. Christie l-a recunoscut ca fiind o prezență familiară, dar a spus că nu știe exact cine este. Cei doi au luat o cină stânjenitoare, în timp ce reporterii urmăreau fiecare detaliu pentru a umple prima pagină a ziarelor din ziua următoare.

„Spre deosebire de orice alt mister creat de Agatha Christie, acesta nu se încheie cu Hercule Poirot oferind o soluție definitivă. Nu e de mirare că istoricii și biografii încă încearcă să deslușească adevărul: în ciuda tuturor personajelor complexe, a răsturnărilor de situație, a secretelor și a indiciilor false, Christie a lăsat deliberat nerezolvată cea mai mare enigmă a vieții sale – propria sa poveste.”, arată publicația National Geographic.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: