Alexei Navalnîi a murit la vârsta de 47 de ani, în data de 16 februarie 2024, în închisoarea Lupul Polar, din Siberia. Penitenciarul este cunoscut drept „Colonia penală IK-3” și este considerat unul dintre cele mai dure din Rusia. A fost înființat în anii 60 ca parte a sistemului Gulag de lagăre de muncă forțată. Iarna, temperaturile ajung frecvent la -30° Celsius.
Serviciul penitenciar rus a anunțat decesul lui Alexei Navalnîi pe 16 februarie 2024, fără a preciza cauza. Navalnîi fusese transferat la Lupul Polar în decembrie 2023, după ce fusese condamnat la 19 ani de închisoare pentru extremism și fraudă, acuzații pe care el și susținătorii săi le considerau motivate politic.
Recunoscută pentru condițiile extreme, Colonia penală IK-3 găzduiește cei mai periculoși condamnați din Rusia, care execută cele mai mari pedepse pentru cele mai grave infracțiuni. De-a lungul timpului, organizațiile pentru drepturile omului au scos la iveală faptul că acolo sunt trimiși și unii prizonieri politici, în accepțiunea Guvernului.
Cum este viaţa în închisoarea Lupul Polar
Colonia Penală IK-3, aşa cum este cunoscută închisoarea Lupul Polar, este o fortăreață de gheață situată la aproximativ 60 de kilometri nord de Cercul Arctic, în regiunea Yamalo-Nenets din Siberia. În acest loc îngheţat, departe de ochii lumii, și-a găsit sfârșitul criticul Kremlinului, Alexei Navalnîi, după o luptă acerbă pentru libertate și democrație.
Un labirint de sârmă ghimpată
Înconjurată de o vastă tundră arctică, închisoarea se aseamănă cu o scenă desprinsă dintr-un film distopic. Clădirile cenușii și dărăpănate, străjuite de turnuri de observație și garduri înalte din sârmă ghimpată, creează o atmosferă apăsătoare de izolare și teroare.
Penitenciarul are o capacitate de 1.085 de persoane, dar numărul exact de deținuți nu este cunoscut. Închisoarea a fost fondată în anul 1961 pe fosta unitate de lagăr a șantierului de construcții 501 al Gulagului. De atunci, a fost supusă unor reforme și modificări, dar condițiile de detenție au rămas dure și inumane.
Frigurile năprasnice, temperaturile care coboară frecvent sub -30 de grade Celsius, lipsa de lumină naturală, hrana precară și suprapopularea celulelor sunt doar câteva dintre elementele care definesc realitatea crudă din interiorul „Lupului Polar”. Deținuții sunt supuși unui regim strict, cu controale amănunțite și reguli draconice, fiind nevoiți să muncească din greu în atelierele din interiorul penitenciarului.
Tortura și abuzurile sunt o practică obișnuită în acest loc sinistru. Mărturiile foștilor deținuți scot la iveală o lume a cruzimii și a umilinței, unde tortura și abuzurile fizice și psihice sunt la ordinea zilei. Bătăi, lipsa de asistență medicală, izolarea prelungită și privarea de somn sunt doar câteva dintre metodele folosite pentru a-i supune pe deținuți.[sursa]
Închisoarea Lupul Polar nu este doar un simplu penitenciar, ci un simbol al represiunii politice din Rusia. Aici sunt trimiși cei care îndrăznesc să se opună regimului lui Putin, fiind o modalitate de a-i reduce la tăcere și de a le zdrobi orice speranță de libertate.
Un fost coordonator regional al lui Navalnîi din zona Tiumen, Ivan Vostrikov, a fost în Kharp și a văzut închisoarea: „Este aproape imposibil să scapi de acolo. Sunt sute de kilometri de tundră pe de o parte și munții Ural pe cealaltă parte”.
„Iarna, deținuții erau adunați rapid în curte, în haine subțiri. Ei erau ținuți în formație și nu li se permitea să aplaude sau să își frece mâinile. Erau obligați să stea în picioare timp de 30 sau 40 de minute, fără să se miște, când erau -45° Celsius sau mai frig. Dacă o persoană se mișca, tot grupul era stropit cu apă. În primăvară, au introdus o nouă tortură: țânțarii și muștele care pișcau. Dacă mișcai o mână, urma apa. Pur și simplu stropeau tot grupul cu un tun de apă.”, a spus Olga Romanova, activistă pentru drepturile deținuților, citată de Radio Europa Liberă.[sursa]
Moartea lui Navalnîi
Transferul lui Alexei Navalnîi în această colonie penală a stârnit îngrijorarea comunității internaționale. Lipsa de acces la asistență medicală adecvată și condițiile insalubre din închisoare au contribuit la deteriorarea stării sale de sănătate, culminând cu decesul său la 47 de ani.
Lupta lui Navalnîi pentru libertate și democrație a inspirat milioane de oameni din Rusia și din întreaga lume. Cu toate că a fost redus la tăcere, mesajul său continuă să dăinuie, devenind un simbol al speranței pentru o Rusie liberă și democratică.
Închisoarea Lupul Polar rămâne o rană deschisă pe trupul Rusiei, fiind o mărturie a cruzimii și a represiunii, dar și un simbol al speranței și al luptei pentru o lume mai bună. Moartea lui Navalnîi nu va fi uitată, iar lupta sa pentru libertate va continua să inspire generațiile viitoare. Cel puţin aşa afirmă susţinătorii săi.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: