Viespile gigantice asiatice (denumite viespile ucigaşe), măsoară aproximativ 5 cm, fiind cea mai mare specie de viespi din lume.

Înţepăturile lor multiple sunt mortale pentru oameni, iar populaţia de albine este grav ameninţată. Viespile le distrug stupii şi îşi hrănesc puii cu ele. [Mental Floss]

Oamenii de ştiinţă încearcă să le identifice cuiburile şi să le omoare, înainte ca ele să distrugă albinele, care au un rol vital pentru umanitate.

De obicei, viespile ucigaşe asiatice evită oamenii.

Totuşi, în fiecare an, circa 50 de oameni sunt ucişi de înţepăturile acestor viespi.

viespile ucigaşe

Viespile ucigaşe au ajuns în SUA

Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Washington (WSU) nu ştiu cu exactitate cum şi când a sosit viespile, dar apicultorii s-au plâns că mii de stupi au fost distruşi.

Oamenii de ştiinţă se pregătesc pentru un posibil dezastru pentru că ciclul lor de viaţă abia a început, la finalul lunii aprilie.

Viespile sunt „şocant de mari”, spune Todd Murray, om de ştiinţă şi specialist în speciile invazive. „Sunt un pericol pentru sănătate noastră şi un prădător semnificativ de albine”.

Descriere şi mod de viaţă

Insectele au dimensiunea unei cutii de chibrituri, lungimea lor variind între 3-5 cm.

Au capetele galben-portocalii, ochi negri proeminenţi şi un abdomen cu dungi negre şi galbene.

Ciclul de viaţă al viespilor gigantice asiatice încep la finalul lui aprilie, când reginele ies din hibernare, încep să se hrănească şi să îşi creeze cuiburi subterane.

Publicitate

Vara şi toamna, când habitatul este finalizat, viespile-lucrătoare sunt trimise după hrană.

• CITEŞTE ŞI:  De ce lunile din Sistemul Solar nu au inele?

Stupii sunt ţinta lor principală, dar atacă şi oamenii atunci când se simt ameninţate.

Înţepăturile lor pot ucide chiar şi oamenii care nu sunt alergici.

Între 1947 şi 2017, numărul coloniilor de albine din SUA a scăzut de la 6 milioane la 2,5 milioane.

Anul trecut, cercetătorii de la Universitatea Maryland au raportat că 40% din coloniile de albine din ţară au murit într-o singură iarnă, între octombrie 2018 şi aprilie 2019. Aceasta este cea mai mare pierdere înregistrată vreodată.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.