Misterioasa construcție Rujm el-Hiri, supranumită „Roata fantomelor”, s-a deplasat cu aproximativ 40 de metri de când a fost construită.

Misterul unuia dintre cele mai mari monumente megalitice din Orientul Mijlociu s-a adâncit recent, după ce noi cercetări au infirmat teoria populară conform căreia Rujm el-Hiri, structura circulară din Platoul Golan, ar fi fost un observator astronomic. Cunoscută și sub denumirile de „Roata Fantomelor” și „Stonehenge levantin”, această construcție enigmatică, veche de până la 5.000 de ani, continuă să ridice întrebări legate de scopul său inițial.

Rujm el-Hiri este supranumită „Roata Fantomelor”

Descoperit în anul 1968, Rujm el-Hiri constă dintr-un cairn central înconjurat de mai multe cercuri concentrice de pietre de bazalt, legate prin ziduri radiale. Monumentul are o circumferință impresionantă de 500 de metri și un diametru de 150 de metri, iar scopul său a fost subiectul unor dezbateri intense timp de mai bine de o jumătate de secol.[sursa]

roata fantomelor
Rujm el-Hiri, cunoscut ca „Roata Fantomelor”

Unii arheologi sugerează că Roata fantomelor ar fi fost un fort defensiv, în timp ce alții cred că ar putea marca locul de înmormântare al unui lider sau al unei figuri politice importante. Totuși, lipsa aproape totală a artefactelor recuperate din sit îngreunează formularea unor concluzii clare.

În anul 1998, un studiu a arătat că axele de simetrie și intrările monumentului erau aliniate cu solstițiile, echinocțiile, Sirius și alte corpuri cerești, așa cum ar fi apărut acestea pe cer în epoca bronzului. Această descoperire a dus la ipoteza larg acceptată că Rujm el-Hiri ar fi servit drept observator astronomic.

• CITEŞTE ŞI:  A fost descoperit un ou din perioada romană, vechi de 1.700 de ani, care încă avea lichid în interior

Pentru a verifica această teorie, autorii unui nou studiu au analizat mișcările tectonice din zona Mării Galileii din ultimii 150 de milioane de ani. Potrivit cercetătorilor, „blocurile tectonice din nordul Israelului s-au deplasat continuu de-a lungul unei traiectorii eliptice în sens invers acelor de ceasornic”, cu o rată de 8–15 milimetri pe an.

Ca urmare, se estimează că Rujm el-Hiri s-a rotit cu aproximativ 40 de metri în ultimii 4.000 de ani. Aceasta înseamnă că axele și intrările monumentului, precum și alte caracteristici, nu se află în poziția lor inițială.

„Analiza geofizică integrată a regiunii arată că situl Rujm el-Hiri s-a rotit în sens antiorar și s-a deplasat cu zeci de metri de la locația sa inițială. Acest lucru sugerează că orientarea actuală a zidurilor radiale și a intrărilor nu este aceeași cu cea din perioada 4000–2000 î.Hr., ceea ce contrazice speculațiile conform cărora acestea ar fi fost aliniate cu corpurile cerești.”, explică autorii studiului.

Cercetătorii concluzionează astfel că este improbabil ca Rujm el-Hiri să fi fost utilizat ca observator astronomic.

Motivul exact pentru care acest inel megalitic a fost construit rămâne un mister. Totuși, merită menționat că, la începutul acestui an, arheologii din Creta au descoperit un labirint circular similar, datând din aceeași perioadă istorică. Atribuit civilizației minoice, acest sit enigmatic pare să fi servit drept spațiu ceremonial, unde se desfășurau ofrande rituale și festivități.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

Publicitate