Sir Isaac Newton „a murit incredibil de bogat”, iar puțini știu acest lucru. Dar cum a făcut marele savant Isaac Newton o avere uriașă? Răspunsul nu-i va încânta pe mulți. Celebrat pentru teoria sa gravitațională care a revoluționat știința, fizicianul a avut legături financiare mai profunde cu comerțul transatlantic cu sclavi decât s-a crezut anterior, potrivit unei analize prezentate într-o carte lansată recent.
Noua carte, Ricardo’s Dream (Visul lui Ricardo), explorează viața și activitatea lui David Ricardo, un pionier al economiei și cel mai bogat agent de bursă al epocii sale. În paginile acesteia, autorul reexaminează perioada în care Newton a deținut funcția de maestru al Monetăriei Regale, o poziție în care omul de știință a exercitat o influență politică semnificativă și a acumulat o avere impresionantă, după ce a renunțat la cariera academică de la Cambridge.[sursa]
Influența aurului din Brazilia în averea lui Newton
În cei 30 de ani petrecuți la Monetăria Regală, Newton a supravegheat un flux constant de aur extras în mare parte de africani înrobiți în Brazilia. În calitate de șef al monetăriei, acesta primea un comision pentru fiecare monedă bătută, o practică ce a contribuit considerabil la creșterea averii sale.
„Newton a murit incredibil de bogat. Analizând corespondența sa, digitizată prin Proiectul Newton, am descoperit că aurul din Brazilia, exploatat de popoarele înrobite, a fost o sursă importantă a bogăției sale. Deși a pierdut o parte din bani în urma prăbușirii bursei din acea perioadă, Newton a rămas cu o avere semnificativă, strâns legată de comerțul transatlantic cu sclavi.”, a afirmat Nat Dyer, autorul cărții.
Aurul brazilian ajungea la Monetăria Regală în principal prin intermediul Portugaliei, care controla o industrie minieră în expansiune în regiune. Negustorii britanici de țesături, care făceau comerț la Lisabona, erau plătiți adesea în aur, o mare parte din acesta fiind ulterior transformat în monede în Londra.
Corespondența lui Newton confirmă originea acestui aur. O notă din 1701 menționează explicit că „nu putem obține lingouri decât din Indiile de Vest [America de Sud și Centrală], care aparțin Spaniei și Portugaliei”. Într-o scrisoare către Trezorerie din anul 1717, Newton descria vestul Angliei ca fiind „plin de aur” provenit din Portugalia, care alimenta Monetăria Regală cu cantități mari de metal prețios.
Cum a făcut Isaac Newton o avere uriașă într-o eră marcată de sclavie
Înainte de a ocupa poziția la monetărie, Newton câștiga aproximativ 100 de lire sterline pe an (echivalentul a 36.000 de lire sterline în prezent) ca profesor Lucasian la Cambridge, unde a formulat teoria universală a gravitației – posibil inspirată de celebrul măr căzător. În 1702, veniturile sale anuale au crescut la aproape 3.500 de lire sterline (echivalentul a 1,26 milioane de lire sterline astăzi).
În timpul mandatului său la Monetăria Regală, Anglia a bătut monede de aur în valoare de aproximativ 14 milioane de lire sterline, o sumă echivalentă cu producția din cei 136 de ani anteriori acestei perioade.
„Newton a fost în centrul acestei goane după aur. Cu cât se vărsa mai mult aur în Turnul Londrei, cu atât devenea mai bogat. Acest lucru nu ar trebui să schimbe radical percepția asupra sa ca savant. Newton rămâne un gânditor care definește o epocă, dar chiar și cei mai mari oameni de știință sunt produsul vremurilor lor.”, a explicat Dyer.
Pentru unii, dezvăluirile nu sunt surprinzătoare. „Sclavia, care se afla în centrul comerțului transatlantic, a generat beneficii financiare pentru multe figuri ale vremii – inclusiv pentru Isaac Newton.”, a concluzionat autorul.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: