Lev Troțki s-a născut în data de 7 noiembrie 1879, fiind un cunoscut revoluționar rus și autorul lucrărilor antistaliniste Revoluția trădată și Stalin..

Troțki, pe numele său adevărat Leib Bronștein, s-a născut în Ianovka, astăzi parte a Ucrainei, într-o familie de fermieri evrei înstăriți. Și-a început studiile la Odessa, unde a prins gustul revoluției încă din anii de școală.

Interesat de doctrina marxistă și de contactul cu exilați politici, Troțki a devenit activ în cercurile revoluționare și, în anul 1897, a participat la prima sa rebeliune alături de Uniunea Muncitorilor din sudul Rusiei. Arestat un an mai târziu, a fost deportat în Siberia, unde, într-o închisoare de tranzit, a întâlnit-o pe Alexandra Lvovna, o tânără revoluționară. Au avut împreună două fiice. În anul 1902, Troțki a evadat și și-a asumat pseudonimul care avea să îi definească destinul: Leon Troțki, numele gardianului-șef al închisorii din Odessa.

Refugiat la Londra, l-a cunoscut pe V.I. Lenin. Revenit în Rusia în anul 1905, și-a continuat activitatea publicistică, încurajând protestele care subminau puterea țarului Nicolae. Arestat din nou, este trimis în exil în Siberia, de unde a evadat. Ulterior, Troțki avea să recunoască importanța acestor experiențe în pregătirea sa pentru Revoluția Rusă din 1917.

Lev Troțki
Lev Troțki

Conform documentelor epocii, după evadarea din exil, poliția țaristă a efectuat un raid la Odesa in vederea arestării tuturor persoanelor cu numele de familie Bronstein. Există marturii că a fost arestată o persoană cu numele de familie Bronștein, student la una dintre institutiile din Odesa, originar din Telenești, Basarabia. Aceasta a servit ca motiv de speculații cum că Troțki ar fi fost originar din Telenești. De fapt, poliția rusă a stabilit că studentul de la Telenesti nu era rudă cu Troțki și, in consecință, a fost eliberat.[sursa]

• CITEŞTE ŞI:  Peter Freuchen, aventurierul care a supravieţuit folosindu-se de propria materie fecală

În anii războaielor balcanice, 1911-1913, totuși, Troțki s-a aflat la București, unde s-a întâlnit cu socialiștii Cristian Racovski, Zamfir Ralli-Arbore și Pantelimon Halippa. Aceasta rezultă din dosarul întocmit de NKVD la arestarea lui Pantelimon Halippa în data de 29 martie 1952

Lev Troțki a trăit în orașele Europei

Timp de un deceniu, a trăit în diverse orașe europene, precum Viena, Zurich, Paris și New York. Aici, și-a dedicat mare parte din timp scrisului, editând ziare și publicații care, cu ajutorul contrabandiștilor, ajungeau clandestin în Rusia.

Troțki s-a întors în Rusia odată cu izbucnirea Revoluției din 1917, devenind unul dintre liderii acesteia. S-a alăturat oficial Mișcării Bolșevice și s-a aliat cu Lenin, liderul noului guvern sovietic.

Primul său rol în guvern a fost cel de comisar al poporului pentru Afaceri Externe, unde a negociat tratatul de pace ce a pus capăt participării Rusiei în Primul Război Mondial. Ulterior, a renunțat la această funcție pentru a prelua comanda Armatei Roșii. Văzut chiar ca un posibil succesor al lui Lenin, Troțki părea promovat către vârful puterii – însă destinul avea alte planuri.

După moartea lui Lenin, în anul 1924, Stalin a preluat conducerea și a făcut tot ce i-a stat în putință să scape de Troțki. În ianuarie 1928, acesta a fost exilat la Alma-Ata (actualmente Almaty, în Kazahstan), iar un an mai târziu a fost expulzat din țară. A luat drumul pribegiei, stabilindu-se, pe rând, în Turcia, Franța, Norvegia și Mexic. În Mexic, Lev Troțki a cunoscut-o pe Frida Kahlo, soția celebrului pictor Diego Rivera, un comunist înflăcărat, și se spune că a avut o legătură romantică cu aceasta.

• CITEŞTE ŞI:  Frank Hayes, călăreţul care a câştigat o cursă deşi era mort

În America Centrală și de Sud, unde mulți refugiați politici europeni și-au găsit adăpost, Troțki a găsit refugiu în Ciudad de Mexico. Acolo, pe 21 august 1940, a fost asasinat de agentul stalinist Ramon Mercader, care l-a lovit în ceafă cu un piolet.

Publicitate
birou Lev Troțki
Biroul lui Lev Troțki

Casa fortificată unde a fost ucis Troțki a fost deschisă ca muzeu în anul 1990, la 50 de ani de la asasinat. Locuința din centru orașului păstrează aspectul de pe vremea când revoluționarul rus trăia acolo cu soția sa. Jurnalul lui Troțki stă deschis pe biroul său, la ziua asasinatului, iar în grădina din jurul casei se află mormântul său.

Lev Troțki nu a fost niciodată reabilitat în Rusia.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: