Ce procent din creier folosim? Poate cฤ aศi auzit cฤ oamenii folosesc doar 10% din puterea creierului ศi cฤ, dacฤ aศi putea sฤ vฤ deblocaศi restul puterii cerebrale, aศi putea face mult mai multe. Aศi putea deveni un super geniu sau aศi putea dobรขndi puteri psihice, cum ar fi citirea gรขndurilor ศi telekinezia. Cu toate acestea, existฤ un set puternic de dovezi care demonteazฤ mitul celor 10 procente. Oamenii de ศtiinศฤ au demonstrat รฎn mod constant cฤ oamenii รฎศi folosesc รฎntregul creier pe parcursul fiecฤrei zile.
รn ciuda dovezilor, mitul procentului de 10% a inspirat multe referinศe รฎn imaginaศia culturalฤ. Filme precum โLimitlessโ ศi โLucyโ descriu protagoniศti care dezvoltฤ puteri dumnezeieศti datoritฤ unor medicamente care elibereazฤ cei 90% din creier, anterior inaccesibili. Un studiu din anul 2013 a arฤtat cฤ aproximativ 65% dintre americani cred รฎn aceastฤ ipotezฤ, iar un studiu din anul 1998 a arฤtat cฤ o treime dintre absolvenศii de psihologie, care se concentreazฤ asupra funcศionฤrii creierului, au cฤzut รฎn capcana acestei idei.[sursa]
Este adevฤrat, nu toลฃi oamenii รฎลi folosesc resursele cerebrale la capacitate maximฤ de-a lungul existenลฃei lor, iar acest lucru ne diferenลฃiazฤ ca oameni ลi ca societฤลฃi. Dar chiar ลi atunci, oamenii nu รฎลi folosesc doar un anumit procent din creier.
Ce procent din creier folosim: Neuropsihologie
Neuropsihologia studiazฤ modul รฎn care anatomia creierului afecteazฤ comportamentul, emoศiile ศi cogniศia unei persoane. De-a lungul anilor, oamenii de ศtiinศฤ din domeniul cercetฤrii creierului au arฤtat cฤ diferite pฤrศi ale creierului sunt responsabile pentru funcศii specifice, fie cฤ este vorba de recunoaศterea culorilor sau de rezolvarea problemelor. Contrar mitului celor 10 procente, oamenii de ศtiinศฤ au dovedit cฤ fiecare parte a creierului este parte integrantฤ pentru funcศionarea noastrฤ zilnicฤ, datoritฤ tehnicilor de imagisticฤ cerebralฤ precum tomografia cu emisie de pozitroni ศi imagistica prin rezonanศฤ magneticฤ funcศionalฤ.[sursa]
Cercetฤrile รฎncฤ nu au gฤsit o zonฤ a creierului care sฤ fie complet inactivฤ. Chiar ศi studiile care mฤsoarฤ activitatea la nivelul fiecฤrui neuron รฎn parte nu au dezvฤluit existenศa unor zone inactive ale creierului. Multe studii de imagisticฤ cerebralฤ care mฤsoarฤ activitatea creierului atunci cรขnd o persoanฤ efectueazฤ o anumitฤ sarcinฤ aratฤ modul รฎn care diferite pฤrศi ale creierului lucreazฤ รฎmpreunฤ. De exemplu, รฎn timp ce citiศi acest text pe smartphone-ul dumneavoastrฤ, unele pฤrศi ale creierului, inclusiv cele responsabile de vedere, de รฎnศelegerea cititului ศi de ศinerea telefonului, vor fi mai active.
Cu toate acestea, unele scanฤri ale creierului susศin รฎn mod neintenศionat mitul celor 10 procente, deoarece acestea aratฤ adesea mici pete luminoase pe un creier de altfel gri. Acest lucru poate implica faptul cฤ doar petele luminoase au activitate cerebralฤ, dar nu este aศa. Mai degrabฤ, petele colorate reprezintฤ zone ale creierului care sunt mai active atunci cรขnd cineva รฎndeplineศte o sarcinฤ, comparativ cu atunci cรขnd nu o face. Petele gri sunt รฎncฤ active, doar cฤ รฎntr-un grad mai mic.
O contracarare mai directฤ a mitului celor 10 procente se aflฤ รฎn cazul persoanelor care au suferit leziuni cerebrale – prin accident vascular cerebral, traumatism cranian sau intoxicaศie cu monoxid de carbon – ศi ceea ce nu mai pot face ca urmare a acestor leziuni, sau ceea ce pot face la fel de bine รฎn continuare. Dacฤ mitul celor 10% ar fi adevฤrat, deteriorarea a poate 90% din creier nu ar afecta activitatea zilnicฤ a persoanei รฎn cauzฤ.[sursa]
Cu toate acestea, studiile aratฤ cฤ deteriorarea chiar ศi a unei pฤrศi foarte mici a creierului poate avea consecinศe devastatoare. De exemplu, afectarea zonei Broca รฎmpiedicฤ formarea corectฤ a cuvintelor ศi vorbirea fluentฤ, deศi รฎnศelegerea generalฤ a limbajului rฤmรขne intactฤ. รntr-un caz extrem de mediatizat, o femeie din statul american Florida ศi-a pierdut definitiv โcapacitatea de a avea gรขnduri, percepศii, amintiri ศi emoศii care reprezintฤ รฎnsฤศi esenศa fiinศei umaneโ atunci cรขnd lipsa de oxigen i-a distrus jumฤtate din creier, care reprezintฤ aproximativ 85% din creier.
Argumente evoluศioniste
O altฤ serie de dovezi รฎmpotriva mitului celor 10 procente vine din partea evoluศiei. Creierul adult constituie doar 2% din masa corporalฤ, dar consumฤ peste 20% din energia corpului. รn comparaศie, creierul adult al multor specii de vertebrate – inclusiv al unor peศti, reptile, pฤsฤri ศi mamifere – consumฤ รฎntre 2 ศi 8% din energia corpului lor. Creierul a fost modelat de milioane de ani de selecศie naturalฤ, care transmite trฤsฤturi favorabile pentru a creศte probabilitatea de supravieศuire. Este puศin probabil ca organismul sฤ dedice atรขt de multฤ energie pentru a menศine un รฎntreg creier รฎn funcศiune dacฤ foloseศte doar 10% din creier.
Originea mitului care susลฃine cฤ folosim doar 10% din creier
Principala atracศie a mitului celor 10% este ideea cฤ aศi putea face mult mai multe dacฤ aศi putea debloca restul creierului. Chiar ศi cu numeroase dovezi care sugereazฤ contrariul, de ce mulศi oameni รฎncฤ mai cred cฤ oamenii folosesc doar 10% din creierul lor? Nu este clar cum s-a rฤspรขndit mitul รฎn primul rรขnd, dar a fost popularizat de cฤrศile de dezvoltare personalฤ ศi ar putea fi chiar fundamentat ศi pe studii de neuroศtiinศฤ mai vechi, eronate.
Mitul ar putea fi aliniat cu mesajele susศinute de cฤrศile de dezvoltare personalฤ, care vฤ aratฤ modalitฤศi de a fi mai buni ศi de a vฤ atinge โpotenศialulโ. De exemplu, รฎn prefaศa celebrei cฤrศi a lui Dale Carnegie โCum sฤ cรขศtigi prieteni ศi sฤ influenศezi oameniiโ se spune cฤ o persoanฤ obiศnuitฤ โรฎศi dezvoltฤ doar 10% din capacitatea sa mentalฤ latentฤโ. Aceastฤ afirmaศie, care se trage de la psihologul William James, se referฤ la potenศialul unei persoane de a realiza mai mult, mai degrabฤ decรขt la cรขtฤ materie cerebralฤ a folosit.
Alศii au spus chiar cฤ Albert Einstein ศi-a explicat strฤlucirea folosind mitul celor 10%, deศi aceste afirmaศii rฤmรขn nefondate.
O altฤ posibilฤ sursฤ a mitului se aflฤ รฎn zonele โsilenศioaseโ ale creierului din cercetฤrile mai vechi din domeniul neuroศtiinศelor. รn anii 1930, de exemplu, neurochirurgul Wilder Penfield a agฤศat electrozi la creierele expuse ale pacienศilor sฤi cu epilepsie รฎn timp ce รฎi opera. Cercetฤtorul a observat cฤ anumite zone ale creierului declanศau experimentarea diferitelor senzaศii, dar รฎn timp ce altele pฤreau sฤ nu provoace nicio reacศie. Cu toate acestea, pe mฤsurฤ ce tehnologia a evoluat, cercetฤtorii au descoperit cฤ aceste zone cerebrale โsilenศioaseโ, printre care se numฤrฤ lobii prefrontali, aveau, pรขnฤ la urmฤ, funcศii majore.
Abonaลฃi-vฤ la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic ลi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci cรขnd publicฤm articole interesante: