Oamenii de știință au identificat o sursă de „energie nelimitată”, care ar putea alimenta o țară întreagă timp de 60.000 de ani.

Deși umanitatea există de mii de ani, cercetătorii continuă să facă descoperiri uimitoare despre planeta noastră. Cea mai recentă vine din China, unde un raport declasificat — publicat în revista științifică Geological Review — sugerează că țara deține rezerve mult mai mari dintr-un metal radioactiv decât se credea inițial.

Toriul: o alternativă superioară uraniului

Metalul în cauză este toriul, un element de culoare argintie, capabil să genereze de 200 de ori mai multă energie decât uraniul, potrivit publicației Interesting Engineering.[sursa]

În plus, reactoarele pe bază de toriu și sare topită oferă avantaje semnificative față de cele pe uraniu. Acestea produc o cantitate infimă de deșeuri radioactive, sunt mai sigure pentru mediu și nu necesită sisteme de răcire cu apă.

energie nelimitată

O mină capabilă să alimenteze o țară timp de 60.000 de ani

Raportul recent evidențiază că toriul ar putea avea un rol-cheie în gestionarea deșeurilor miniere din China. Spre exemplu, doar complexul minier Bayan Obo ar produce aproximativ un milion de tone de toriu — suficient pentru a furniza energie întregii Chine timp de 60.000 de ani.

„Aceste resurse de toriu din reziduuri rămân complet neatinse”, a declarat Fan Honghai, cercetător principal în cadrul National Key Laboratory of Uranium Resource Exploration-Mining and Nuclear Remote Sensing din Beijing.

O energie „nesfârșită”, chiar sub picioarele noastre

Între timp, un geolog din Beijing, care a preferat să rămână anonim, a declarat pentru South China Morning Post: „Timp de peste un secol, națiunile s-au angajat în războaie pentru combustibilii fosili. Se pare că sursa nesfârșită de energie se află chiar sub picioarele noastre.”[sursa]

• CITEŞTE ŞI:  Un craniu gigantic de monstru marin extrem de rar doboară un record mondial

Deși descoperirea vastelor rezerve de toriu din China reprezintă o veste promițătoare, oficialii trebuie să ia în considerare numeroși factori înainte de a putea valorifica această resursă. Printre principalele provocări se numără metodele de extracție și riscurile asociate utilizării acestui metal radioactiv.

O extracție complicată și costisitoare

Extragerea toriului nu este un proces simplu. Procedura necesită cantități mari de acid și consumă o cantitate semnificativă de energie, ceea ce complică implementarea sa la scară largă. În plus, costurile ridicate și impactul asupra mediului sunt aspecte care vor trebui atent evaluate.

O altă preocupare majoră este utilizarea greșită a toriului. Deși experții susțin că acest metal nu este viabil pentru dezvoltarea armelor nucleare, unii se tem că anumite produse derivate ar putea fi folosite în scopuri militare. Prin urmare, autoritățile vor trebui să implementeze măsuri stricte pentru a preveni orice utilizare necorespunzătoare.

„Cererea de toriu în sectoarele energiei nucleare și propulsiei nucleare a adus atât oportunități, cât și provocări semnificative pentru explorarea și exploatarea resurselor de toriu în China.”, a declarat Fan Honghai, cercetător principal în cadrul aceluiași institut din Beijing.

Publicitate

Cantitatea exactă de toriu, secret de stat

Deși cercetătorii au estimat că rezervele descoperite ar putea alimenta China timp de 60.000 de ani, cantitatea exactă de toriu disponibilă este clasificată din motive de securitate națională.

Cu toate aceste provocări, descoperirea rămâne una revoluționară, oferind Chinei posibilitatea de a deveni lider în utilizarea unei surse de energie mai sigure și mai sustenabile decât combustibilii fosili.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: